Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teologi: Tämä erottaa uskonnollisen kokemuksen psykoottisesta harhasta

Mari Stenlund puolustaa psykiatristen potilaiden oikeutta saada hyvää hoitoa myös uskonnollisiin harhoihinsa. Muttei hinnalla millä hyvänsä.

Elämä
 
Janne Villa
Arka paikka: Mitä eroa on uskonnollisella kokemuksella ja psykoottisella kokemuksella?
Arka paikka: Mitä eroa on uskonnollisella kokemuksella ja psykoottisella kokemuksella?
HSTV:n Arka paikka –ohjelman vieraana on tällä kertaa teologi Mari Stenlund, joka on tutkinut ihmisoikeuksien suhdetta harhoihin ja harha-aistimuksiin. Stenlundin mukaan esimerkiksi voimakkaat uskonnolliset kokemukset ovat mielenterveystyössä yhä lähes tabun asemassa. Arka paikka -ohjeman juontaa terapeutti ja kirjailija Anja Snellman.

Mari Stenlund makasi peiton alla sikiöasennossa. Päivisin hän pystyi hoitamaan hommansa, mutta kuristava tunne voimistui iltaisin: huomenna pitäisi mennä taas tukalaan työhön.

Helsinkiläisen Roihuvuoren seurakunnan 24-vuotias diakoni ei vastannut omaa ylimaallista ihmisihannettaan. Ideaali-Mari oli boheemi enkeli, joka rakastaa kaikkia.

Ikäihmisten syntymäpäivillä Stenlund yritti järjestää lämminhenkistä ohjelmaa, puheita ja laulua, ja olla itsekin ihanan lämmin, jotta juhlavieraat kokisivat tulevansa välitetyiksi. Hän halusi intohimoisesti auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

"Idealisoin itseäni kuvitellessani, että voin pelastaa ihmisiä, kun minusta huokuu Jumalan rakkaus ja toivo. Kaikessa raadollisuudessaan ajatukseni olivat lähinnä noloja. Yritin olla 'ihminen ihmiselle' ja välittää aitoa ihmisyyttä, mutta sitä varten olin niin teennäinen kuin vain voi. Lässytin ylilempeästi, vaikken itse kestä lässytystä", Stenlund sanoo.

Ura ammattirakastajana oli vasta alussa, kun se jo tuntui harharetkeltä.

"Ahdistuin kutsumustyöstäni niin kovasti, että minun piti päästä pois."

Liisa Takala
Tutkija Mari Stenlundin mielestä mielenterveyden ammattilaiset eivät läheskään aina tunnista potilaan uskoa voimavaraksi, vaan se nähdään osaksi ongelmaa. Uskonnolliset kokemukset pannaan sairauden piikkiin.
Tutkija Mari Stenlundin mielestä mielenterveyden ammattilaiset eivät läheskään aina tunnista potilaan uskoa voimavaraksi, vaan se nähdään osaksi ongelmaa. Uskonnolliset kokemukset pannaan sairauden piikkiin.

Sairaat, köyhät ja pulaan joutuneet eivät enää istu Stenlundia vastapäätä – paitsi teoriassa, pohdinnan kohteina. Kun diakonin työ ei sujunut, teologian opiskelu tarjosi hyväksyttävän syyn päästä pois umpikujasta.

Stenlundin opinnot olivat edenneet loppuvaiheeseen, ja graduseminaarin aiheena oli ihmisoikeuksien etiikka. Tutkimusaihe tuli vastaan yhtenä yönä.

"Näin unta, jossa tutkin psykoottisen ihmisen ajatuksen- ja uskonnonvapautta. Herättyäni tajusin, että tämähän on hyvä aihe!"

Helsingin kaduilla tapaa toisinaan palavasilmäisesti kohti käyviä ja kovaäänisiä käännyttäjiä, joista on vaikea sanoa, korventaako heidän sieluaan erityisen riehakas uskon liekki vai onko kyseessä mahdollisesti mielenterveysongelma.

Tällaiset tapaukset ovat nyt 37-vuotiaan Stenlundin kiinnostuksenkohde. Hän on palkittu sosiaalietiikan tutkija, joka on perehtynyt erityisesti psyykkisesti sairaiden ihmisoikeuksiin. Hän tutkii esimerkiksi sitä, miten uskonnollisia kysymyksiä pohtivaa psyykepotilasta tulisi kohdella.

Psykoosiin liittyvät harhaluulot ja aistiharhat: todellisuudentaju on häiriintynyt ja joillekin maailma on suuri salaliitto. Psykoosi saattaa saada uskonnollisen ilmiasun, jos uskonnon kieli on henkilölle ennestään tuttua. Mielisairaaloissa on hoidettu jeesuksia ja niitä, jotka luulevat kuulevansa Jumalan tai saatanan outoja komentoja.

Stenlundin mukaan Jumalan puheen kuuleminen on joskus merkki siitä, että henkilön mieli on vakavasti järkkynyt. Samalla hän korostaa tätä: psykoottisella ja uskonnollisella tavalla tulkita todellisuutta on tiettyjä yhtäläisyyksiä, mutta niiden toisistaan erottaminen on tärkeää.

Psykoottisella yksilöllä on nimittäin oltava oikeus saada hyvää hoitoa. Tavallisen uskovaisen todellisuudentulkintaa sen sijaan suojaa uskonnonvapaus eikä sitä saa käsitellä sairautena.

Mari Stenlund

Kuka?

Mari Stenlund, 37, on teologisen etiikan ja sosiaalietiikan tutkija. Asuu miehensä ja 2- ja 6-vuotiaiden lastensa kanssa Mikkelissä.

Mistä tunnetaan?

Teologian tohtori sai keväällä Helsingin yliopiston väitöskirjapalkinnon. Tutkimus käsitteli psykoottisen ihmisen uskonnon- ja mielipiteenvapautta.

Mistä ei tunneta?

Kirjoittanut kaksi julkaisematonta runokokoelmaa, jotka eivät kelvanneet kustantamoille. Teokset sisältävät "oman itsen ympärillä pyörivää ja omaan napaan tuijottavaa keskeislyriikkaa".

"Todellisuudentulkinta on 'terveellä' tavalla uskonnollinen, jos joku yhteisö jakaa sen tai jos sen terveydelliset seuraukset eivät ole ihmisille vahingolliset", tutkija määrittelee.

Stenlund itse on kärsinyt aika ajoin masennuksen ja ahdistuksen sekoituksesta. Siitä oli kyse myös niinä hetkinä, kun nuori diakoni makasi sängyssään sikiöasennossa.

Vaikeina hetkinä Stenlund on itsekin hakeutunut mielenterveyden ammattilaisten ja erilaisten tukiryhmien luo. Joiltakin heistä hän on saanut sellaisen palautteen, että hänen jumalakuvansa on liian vaativa.

"Kilahdin tästä! Psykologian kieli tarttui vain yhteen osaan uskostani eikä nähnyt kokonaisuutta. Kristinuskon yksi ajatus on, ettemme rakasta lähimmäistä ja Jumalaa niin paljon kuin pitäisi, mutta sen vastapainoksi on annettu ylenpalttinen armo. Ellei armon ulottuvuutta ole, voi tietysti miettiä, onko usko osasyynä mielenterveyden järkkymiseen."

Mielenterveyden ammattilaiset eivät Stenlundin mielestä läheskään aina tunnista potilaan uskoa voimavaraksi, vaan näkevät sen osaksi ongelmaa. Silloin he panevat uskonnolliset kokemukset sairauden piikkiin.

Monissa mielenterveyden hoitopaikoissa on periaate, ettei uskonnosta puhuta, tai sitten hoitohenkilökunta saattaa käsitellä uskonnollisella kielellä oirehtivia potilaita silkkihansikkain.

"Uskonto on yhä useammalle hoitohenkilökuntaan kuuluvalle vieras elämänalue, johon on vaikea puuttua. Uskonnon- ja ajatuksenvapautta kunnioitettaessa ajatellaan, että jokainen pitäköön haitallisetkin uskomuksensa."

Stenlund on toista mieltä: myös uskonnollisista kysymyksistä on voitava keskustella, ja uskonnollisista harhoista ja harhaluuloista pitää pyrkiä hoidossa eroon. Uskonnonvapaus ei muuta tätä tavoitetta.

Näistä en luovu

90-luvun musiikki

"Se musiikki, jota on kuunnellut 10–20-vuotiaana, tuottaa myöhemminkin niin vahvan kokemuksen, että sitä on vaikea minkään muun saada aikaan. R.E.M., Phil Collins, Perry and the Poorboys. . ."

Aviomies

"Kun suhtautuu avioliittoonsa pysyvänä tilana, siitä saattaa tulla yllättävän hyvä liitto jo ihan itsekkäistä syistä. Homma täytyy saada toimimaan, koska siinä ollaan pitkään."

Messussa käyminen

"Uustapakristittyinä käymme joka pyhä kirkossa, tuntui hyvältä tai ei."

Stenlundin mielestä jokainen psykiatrinen potilas ansaitsee – tarpeen mukaan – sellaista terapeuttista ja lääkehoitoa, joka tukee kykyä ajatella ja muodostaa uskomuksia.

Toisaalta joskus lääkityksen sivuvaikutukset ovat niin kielteiset, että on pohdittava, onko sittenkin mielekkäämpää elää harhojen kanssa.

Raju vertaus, joka yhdistää tavallisen uskonnollisuuden ja mielisairauden, ponnahtaa aina silloin tällöin esille, kun uskontoja kritisoidaan.

Joidenkin ateistien mielestä uskonto on luonteeltaan psykoottista harhaluuloa.

Brittiläinen eläintieteilijä, evoluutiobiologi ja äänekkäänä ateistina tunnettu Richard Dawkins siteeraa kirjassaan Jumalharha väitettä: "Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monet ihmiset kärsivät harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi."

Mari Stenlundin tutkimustyö vastaa tällaiseen uskontokritiikkiin, jonka mukaan suurin osa maailman ihmisistä on sairaita ja vain harvat ja valistuneet terveitä.

"Kaikki epärationaaliset uskomukset eivät ole psykoottisia", teologian tohtori sanoo.

"Itse arvelen, että usko on pitänyt minua järjissäni. Lukiossa oli kausi, jolloin epäilin vahvasti Jumalan olemassaoloa. Se oli ahdistavaa. Koin, ettei millään ole mitään mieltä. Elämän rajallisuus saa monet arvostamaan elämää ja tästä päivästä nauttimista. Minulle elämän jatkumiseen luottaminen antaa vastaavan kokemuksen."

Stenlund ymmärtää, että hänen kirkossa käymisensä voi tuntua toisen vakaumuksen edustajasta järjettömältä. Hän sanoo pystyvänsä tavoittamaan joidenkin ei-uskovaisten kokemuksen, jonka mukaan hänelle tärkeä ehtoollinen on hullu riitti. "Sairauden näkökulmasta se on suhteellisen harmitonta toimintaa, johon myös ihan fiksun ja tasapainoisen tuntuiset ihmiset turvautuvat", Stenlund sanoo ja hymyilee.

Kun Mari Stenlund marssi maaliskuussa 2014 yliopiston auditorioon omaan väitöstilaisuuteensa, hän oli pukenut päälleen diakonin vihreän virkapaidan. Väitöstilaisuus merkitsi nuoruuden ammatillisen harharetken hyväksymistä ja sovintoa.

Helsingin yliopisto antoi Stenlundille vuoden 2014 väitöskirjapalkinnon. Perustelut mairittelivat: Työssä yhdistyy ajattelun tarkkuus ja täsmällisyys, analyyttinen selkeys ja käsitteellinen tarkkasilmäisyys.

"Minulla on jatkuva alemmuuskompleksi. Tunnustus antaa uskoa siihen, että olen ihan hyvä tutkija", Stenlund sanoo.

Hän näkee oman tutkimuksensa myös diakonisena työnä – heikoimpien auttamisena.

"Sain yhdistettyä kaapissa olleen diakonisen kutsumukseni tutkimuksen tekoon ja koin oloni ehyemmäksi. Diakoniassa apua annetaan sinne, missä hätä on suuri ja minne muu apu ei yllä. Tutkijana nostan näkyville ja analysoin katveeseen jäävien ihmisten tilanteen."

Kun Stenlund oli alle kouluikäinen, kerimäkeläisen kodin ovikello soi. Kristityn työläisperheen äiti meni avaamaan.

"Huonossa kunnossa oleva ja haiseva mies horjui meille juovuksissa. Hän oli ollut tappelussa ja vuoti verta. Muistan, miten äiti otti kaapista puhtaan valkoisen tyynyliinan ja laittoi sen tyynyn päälle. Autettava mies sai levätä sillä ennen ambulanssin tuloa. Se tyynyliina on jäänyt mieleeni."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!