Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kenenkään ei pitäisi kuolla yksin"

Elämä
 
Sami Kero HS
Saattohoitokotien vapaaehtoiset eivät tee sairaanhoidon tehtäviä, vaan kyse on ennen muuta keskusteluavusta. Asta Tuominen-Roth toimii Terhokodin vapaaehtoisena.
Saattohoitokotien vapaaehtoiset eivät tee sairaanhoidon tehtäviä, vaan kyse on ennen muuta keskusteluavusta. Asta Tuominen-Roth toimii Terhokodin vapaaehtoisena. Kuva: Sami Kero HS

Ei kysymyksiä. Ei edes kohteliasta ahaata.

Jos Asta Tuominen-Roth ja Kirsti Hamström sattuvat mainitsemaan uudelle tuttavalle vapaaehtoistyöstään, tuttava saattaa katsoa sekunnin verran hiljaa ja jatkaa sitten puhetta kuin ei olisi kuullut mitään.

"Ehkä kyse on arkuudesta: ihminen ei ole vielä joutunut kohtaamaan omassa elämässään tätä maailmaa, joka tulee kaikkien eteen muodossa tai toisessa", Tuominen-Roth sanoo.

Fakta

Koulutukseen on ruuhkaa

 Saattohoidon vapaaehtoistyöntekijäksi voi hakeutua saattokotien ja syöpäjärjestöjen kautta.

 Myös kunnat ja seurakunnat kouluttavat joskus vapaaehtoisia.

 Työtä edeltää soveltuvuusarviointi ja vapaaehtoiskurssi

 Viimeisimmälle Terhokodin kurssille oli 40 halukasta, mutta vain 15 voitiin valita mukaan.

 Uusia kursseja järjestetään parin vuoden välein.

Naiset tekevät vapaaehtoistyötä Helsingin Terhokodissa, jossa hoidetaan parantumattomasti sairaita heidän viimeisinä elinviikkoinaan ja -kuukausinaan. Kerran viikossa vapaaehtoiset saapuvat auttamaan hoitajia esimerkiksi ruuan jakamisessa. Samalla he seurailevat potilasta. Haluaisiko tämä ehkä jutella?

Jos uusi tuttava ei vaihtaisi heti puheenaihetta, hän saattaisi kuulla tämän: saattohoidossa puhutaan elämästä ja vähän kuolemasta – mutta kun puhutaan, puhutaan suoraan. Ne keskustelut ovat jättäneet jälkensä vapaaehtoisten maailmankuvaan.

Tuominen-Roth, 59, ja Kirsti Hamström, 64, istuvat Terhokodin kahvihuoneessa eivätkä meinaa malttaa antaa toisilleen suunvuoroa.

"Kun pyrin tänne, en voinut ymmärtää, että piti tehdä ensin kirjallisia tehtäviä. Tämä tuntui niin luontevalta, että halusin vain tietää, koska voin aloittaa", Tuominen-Roth kertoo.

"Ihan sama juttu! Kun näin lehti-ilmoituksen, oli ihan selvää, että tässä se on", Hamström nyökyttelee.

Hamströmistä ja Tuominen-Rothista tuli saattohoidon vapaaehtoisia kahdeksan vuotta sitten. Toisin kuin palkatut hoitajat, he voivat koska tahansa pysähtyä potilaan vierelle keskustelemaan, pitämään kädestä ja tekemään pieniä palveluksia.

Pyynnöt ovat usein yksinkertaisia.

"Paljon muistoja on tukanlaitosta, vaikka en ole mikään kampaaja", Tuominen-Roth kertoo.

Hiljattain Hamström rauhoitti levottoman potilaan lupaamalla, että istuu tämän vierellä sen aikaa, kun tämä nukkuu.

"Jotkut eivät halua nukahtaa, sillä he pelkäävät, että eivät herää."

Keskimäärin potilaat viipyvät Terhokodissa joitakin viikkoja – jotkut vain pari päivää, mutta toiset monta kuukautta. Joskus vapaaehtoisen ja potilaan välille ehtii syntyä syväkin ihmissuhde.

Tuttavat ovat ihmetelleet, mikä saa naiset jaksamaan. Sitä on vähän vaikeaa selittää.

"Kun hain tänne, kirjoitin hakemukseen, että minusta kenenkään ei pitäisi kuolla yksin", Hamström sanoo.

Sittemmin hän huomasi tuntevansa iloa, kun voi helpottaa toisen oloa silloinkin, kun elämää on vielä edessä.

"Jotkut ovat sanoneet, että olen vahva. Ehkä se on totta, sillä tämä ei ole ahdistavaa. Tässä ei ole mitään mystistä, pelottavaa tai kauheaa", Tuominen-Roth sanoo.

Moni suomalainen ajattelee luultavasti toisin. Sairaalalaitos alkoi kehittyä 1800-luvulla, ja 1970-luvulle tultaessa elämän viimeiset hetket oli saatu tehokkaasti eristettyä laitoksiin.

"Sitä ennen sairaat ja kuolevat hoidettiin kotona. Eihän se ollut ihanteellista tai mukavaa, jos dementoitunut vanhus oli vuoteen omana ja ympärillä pyöri pieniä lapsia. Mutta se oli luontevaa, kun ei ollut mitään muuta", suomalaisen kuoleman historiaa tutkinut Ilona Pajari kertoo.

Samassa ajassa myös sairauteen ja kuolemaan liittyvistä tunteista on tullut yhä näkymättömämpiä.

"Parisataa vuotta sitten tunteiden hillitsemisestä alkoi tulla kaiken kansan ihanne, ei vain aateliston käytösmalli. Siihen kuuluu, ettei menetä hermojaan julkisesti eikä itke äänekkäästi hautajaisissa. Se on tietynlaista kulttuurista luokkasotaa: on haluttu määrittää hyvän käytöksen normi."

Pajari epäilee, että vapaaehtoiset kohtaavat hämmentyneen hiljaisuuden, koska kuolemasta puhumiselle ei enää ole sanoja.

"Ennen voitiin luottaa siihen, että jaetaan kristillinen näkemys, mutta nyt uskolla kuittaaminen ei toimi. Minun nähdäkseni tämä kulttuurinen moninaisuus – ihan kantasuomalaisten kesken – vaikuttaa siihen, ettei moni tiedä mitä sanoa."

Kuolemasta vieraantuminen voi olla myös yksi syy siihen, että joidenkin sairaalaan joutuneiden vanhusten luona ei käy kukaan, Tuominen-Roth arvelee.

"Ehkä ajatus omasta kuolemasta tulee liian lähelle, kun näkee, että läheinen on vanhentunut. Tuntuu epämukavalta ajatella, että itsekin voi joutua samaan tilanteeseen."

Kun on kahdeksan vuoden ajan keskustellut kymmenien ihmisten kanssa näiden viimeisinä viikkoina, ajatukset muuttuvat. Ei niinkään käsitys kuolemasta – se on usein varsin rauhallinen tapahtuma – vaan elämästä.

Kaisa Rautaheimo HS
Kirsti Hamström (kolmas oikealta) vetää keskustelua Terhokodin päivätapaamisessa.
Kirsti Hamström (kolmas oikealta) vetää keskustelua Terhokodin päivätapaamisessa.

Useimmille potilaille elämästä luopuminen on vaikeaa, ja siihen liittyy loppuun saakka haikeus: kun olisi ehtinyt käydä vaikkapa vielä kerran kotona.

Toisaalta luopumisen vaikeus kertoo myös hyvää: elämä on ollut antoisaa.

"Silloin saatan kysyä potilaalta, että eikö olekin hienoa, että olet saanut elää noin mielenkiintoisen elämän. Se kääntää potilaan ajatukset muistoihin ja siihen aikaan, kun oli vielä terve", Tuominen-Roth sanoo.

Yhdessä saatetaan muistella kauniita hetkiä, vaikka lapsuuden jouluja. Eräältä erityisen läheiseksi käyneeltä potilaalta Tuominen-Roth uskalsi kysyä, mitä tämä jää elämästä eniten kaipaamaan.

"Hän sanoi, että marjametsiä. Se oli helppo ymmärtää. Ei elämässä tarvitse olla isoja asioita, jotta se tuntuu elämältä."

Keskustelujen myötä Tuominen-Rothia on alkanut ihmetyttää kiire, jonka keskellä moni tuntuu elävän.

"Silloin tällöin eräänlainen arvopäivä voisi olla paikallaan. Että olisi hetken yksin ja pysähtyisi miettimään, mitä valitsisi elämäänsä, jos saisi nyt kuulla, että se loppuu jossain vaiheessa."

Se ei tunnu olevan kovin trendikäs ajatus.

"Jumppakurssit, ruokavaliot, lääkkeet – niitä korostetaan niin paljon, että syntyy illuusio, kuin elämää voisi hallita ihan loputtomiin."

Samaa mieltä on myös tutkija Ilona Pajari.

"Yhdeksänkymppisistä maratoonareista kirjoitetaan sankaritarinoita. Iankaikkinen elämä kuoleman jälkeen on vaihtunut iankaikkiseen elämään nykyajassa. Se, että joku kuolee ja lakkaa olemasta – sen tajuaminen syvällisesti ei oikein sovi yhteen tämän kaiken kanssa."

Joidenkin potilaiden valoisa asenne kantaa loppuun asti. On ollut niitäkin, jotka ovat tarjonneet auttajalleen lohtua.

Tuominen-Roth muistelee erästä hyväntuulista naista, joka halusi pestä hampaansa. Tuominen-Roth auttoi häntä pursottamalla tahnan harjaan valmiiksi.

Kun nainen katosi kylpyhuoneeseen, Tuominen-Roth vilkaisi tahnatuubia toisen kerran. Hän kauhistui: se olikin ihonhoitoon tarkoitettua sinkkivoidetta.

Hän säntäsi potilaan perään ja kertoi, että nyt meni ihan väärää ainetta, älä ihmeessä sillä harjaa.

"Hän sanoi, että ehdin jo. Että vähän tahmeaa se oli ja kummalta maistui, mutta ei se mitään."

Tuominen-Roth pyyteli vuolaasti anteeksi, mutta nainen ei ottanut pahoitteluja vastaan.

"Hän sanoi hyvin jämäkästi, että Asta, tästä ei enää puhuta. Opin häneltä myönteisyyttä: jos arjessa menee jokin vähän pieleen, siihen ei tarvitse suhtautua niin vakavasti."

Toinen kaunis muisto jäi nuoresta miespotilaasta vuosia sitten. Hän istui sängyllään ja katseli televisiota, kun Tuominen-Roth tuli huoneeseen.

Tuominen-Roth tiedusteli, voisiko tuoda miehelle jotakin.

"Hän vastasi, että ei, kaikki on ihan hyvin. Siinä katseessa oli jotakin hyvin herkkää ja kaunista."

Tunnin kuluttua miehen veli ilmestyi kahvihuoneen ovelle kysymään, mikä potilasta vaivaa. Tuominen-Roth meni katsomaan ja joutui toteamaan, että mies oli kuollut.

"Ja minä olin juuri kysynyt, haluatko sinä jotain. Hän istui katsomassa televisiota, ja tunnin päästä. . .  se oli niin liikuttavaa. Että kaikki oli ihan hyvin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!