Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohta meillä on minikarjaa lautasella – unelmoin jo sirkkajauheesta

Mietin jatkuvasti, onko näköpiirissä jotain, mihin voisin valmistautua etukäteen. Yksi tällainen asia on hyönteisten syöminen, kirjoittaa Suvi Ahola.

Elämä
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kun kömmin ilalla tabletin kanssa peiton alle katsomaan viime sunnuntain Siltaa, silmäni kostuvat hieman. Kauas on kuljettu lapsuudestani, jolloin televisio-ohjelmaa tuli yhdeltä kanavalta mustavalkoisena.

Verkko on tietysti mullistanut myös monta muuta asiaa elämässäni: voin kokea taidetta, tilata tavaroita, hoidella talouttani ja osallistua tapahtumiin vaikka toisella puolella maapalloa.

Eivätkä elämäni muutokset ole mitään verrattuna 1920-luvulla syntyneiden vanhempieni kokemiin.

Heidän elämässään jo kehitys sotaa edeltävästä agraariajasta teollistuneeseen YYA-Suomeen, rakennemuutoksiin ja kauan kestäneeseen kasvuun ja optimismiin oli harppaus.

Nyt isänikin maksaa laskunsa verkkopäätteellä.

Se, mitä 2000-luvulla on tapahtunut, on toki yllättänyt meidät kaikki nopeutensa takia. Talouden ja politiikan käännökset ovat äkillisiä (tai ainakin näyttävät sellaisilta), ja globaalissa, reaaliaikaisessa maailmassa kaikki vaikuttaa kaikkeen heti.

Siksi tulevaisuuden ennustaminen on käynyt entistä vaikeammaksi tai jopa mahdottomaksi.

Silti mietin jatkuvasti, onko näköpiirissä jotain, mihin voisin valmistautua etukäteen. Uskon, että mentaaliharjoittelu helpottaa uusiin tilanteisiin joutumista. En haluaisi olla taaksepäin kaihoavasti tähyilevä, uutta ja erilaista pelkäävä akanjäärä.

Yksi tällainen asia on hyönteisten syöminen. Olen vakuuttunut siitä, että hyönteisproteiinin merkitys kasvaa ja käyttö leviää myös pohjolaan, niin ekologista se on. Siksi tartuin ihastuneena Lena Huldénin tuoreeseen Minikarjaa-teokseen, joka esittelee hyönteisten käyttöä ruokana laajasti ja asiantuntevasti.

Huldén selvittää tosin myös, ettei suhteemme hyönteisravintoon voikaan olla ihan sama kuin tropiikissa, missä ötököitä on enemmän. Siellä, missä lihavia toukkia, sirkkoja ja kärsäkkäitä riittää, niitä on totuttu käyttämään. Meissä ne herättävät lähinnä puistatusta.

Mutta eihän torakka ole yhtään kamalampi kuin rapu tai osteri. Ja niistäkin olen oppinut nauttimaan.

Jatkan siis mentaaliharjoittelua opiskelemalla ja järkeilemällä. Samalla unelmoin Pirkka-sirkkajauheesta, jolla voin korvata eläinvalkuaisen kätevästi, ihan huomaamatta – ja samalla pelastaa edes vähän maapalloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!