Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhempien jatkuva huolipuhe saa lapsen etääntymään

Vanhemman huoli voi tuntua lapsesta joko lämpimältä lohdulta tai märältä rätiltä, toteaa Floridan yliopiston tutkimus. Mitä enemmän vanhempi kohdistaa lapseensa huolipuhetta, sitä kielteisemmin lapsi kokee suhteen.

Elämä
 
Anna Tommola
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

1. Väärinymmärrykset ovat osa sukupolvien yhteiseloa. Vanhemmilla on taipumus nähdä lapsi omien tunteidensa ja toiveidensa kautta, ei sellaisena kuin hän oikeasti on. Vanhemmat ovat yllättävän huonoja esimerkiksi arvioimaan, mikä on oman lapsen mieliala tai psyykkinen vointi. Tuoreessa brittitutkimuksessa valtaosa vanhemmista yliarvioi kouluikäisten lastensa onnellisuuden. Teinien onnellisuus taas veikattiin alakanttiin. Arviot heijastivatkin enemmän vanhempien omaa henkistä tilaa.

2. Vanhemmat ovat satsanneet lapseensa. He voivat haluta nähdä hänessä omia piirteitään tai kasvatuksensa jälkiä enemmän kuin niitä onkaan. Vanhemmilla on myös paineita saada jälkeläinen itsenäistymään onnistuneesti, joten he kantavat huolta aikuisenkin lapsen elämäntavasta, taloudesta ja terveydestä, kertoo Psychology and Aging -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus. Jos odotukset eivät täytykään, pettymys voi hiertää välejä.

3. Vanhempien ja aikuisten lasten suhde on useimmiten ainakin hiukan ristiriitainen. Se, miten jännitteet vaikuttavat, riippuu tutkimuksen mukaan niiden takana piilevistä syistä. Toisen ärsyttävät tavat tai erot elämänvalinnoissa eivät vielä nakerra välittämistä ja luottamusta, jos ne osataan laittaa sivuun ja sopeutua. Suoraan suhteeseen liittyvät ongelmat haittaavat enemmän. Silloin esimerkiksi luonteet, ilmaisutavat tai käsitykset sopivasta läheisyydestä törmäävät.

4. Vanhemman huoli voi tuntua lapsesta joko lämpimältä lohdulta tai märältä rätiltä, toteaa Floridan yliopiston tutkimus. Kiinnostus lujittaa välejä, mutta rajansa kaikella: mitä enemmän vanhempi kohdistaa lapseensa huolipuhetta, sitä kielteisemmin lapsi kokee suhteen. Myös ei-toivotut neuvot etäännyttävät.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!