Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karl Augustsson on ajanut avustuslasteja sotien repimille alueille – ja saanut sakot pakolaisten salakuljetuksesta

Suomalaismies sai ihmissalakuljetuksesta sakkotuomion 1990-luvulla: "Suomessakin kysytään, miksi pitäisi auttaa ventovieraita. Ovatkohan näin sanovat itse auttaneet köyhiä suomalaisia?"

Elämä
 
Sami Kero HS
Karl Augustsson on ajanut vuosikymmenien ajan avustuslasteja sotien repimille alueille. Matkoja on kertynyt pelkästään rekalla 311.
Karl Augustsson on ajanut vuosikymmenien ajan avustuslasteja sotien repimille alueille. Matkoja on kertynyt pelkästään rekalla 311. Kuva: Sami Kero HS

Tulkki ei olisi tahtonut millään viedä Karl Augustssonia romanialaiseen Cipauhun, rutiköyhään ja vaikeiden tautien riivaamaan ghettoon. Riski tulla ryöstetyksi tai hakatuksi kuoliaaksi oli liian suuri. Augustsson ei antanut periksi. Hän vaati päästä katsomaan, mitä hän voisi tehdä ihmisten hyväksi.

Tulkki hankki suojaksi kaksi poliisia, ja joukkio saapui ghettoon. Vierailu sujui hyvin, ja lapset tungeksivat Augustssonin lähelle. Hän kysyi lapsilta:

"Jos saisitte toivoa mitä tahansa, mitä se olisi?"

Kolme nopeaa

Mainioita matkakumppaneita

1. Intuitio
"Intuitiota kannattaa uskoa. Ajoin kerrankin sumussa sillalla, kun tuli tunne, että oli pakko jarruttaa. Jatkoin kävellen ja näin, että sillan jatke oli räjäytetty olemattomiin."

 
2. Leimasimet
"Olen painanut monesti tullien vaatimiin dokumentteihin komeat leimat kolmella leimasimella: Uudenmaan Kilohaili ja Silakka, Suomen Jälleenkäyttö Oy sekä Oy Kaislantorjunta. Leimat ovat pelastaneet minut monesti itäeurooppalaisissa tulleissa."

 
3. Rukous
"Luotan sataprosenttisesti siihen, että rukous tulee aina kuulluksi."

Parin sekunnin pohdinnan jälkeen vastaus tuli lähes yhdestä suusta: "Oma leipä."

"Liikutuin niin, että olin purskahtaa itkuun", 74-vuotias Augustsson muistelee 1990-luvun lopun tapahtumaa. Hän palasi seuraavana päivänä 130 leivän kanssa, jokaiselle lapselle oma. Onni säteili lasten silmistä.

Tenholassa asuva Augustsson on ajanut itse vuosikymmenien ajan avustuslasteja sotien repimille alueille Euroopassa ja Aasiassa. Matkoja on kertynyt rekalla 311 ja henkilöautolla toiset parisataa.

Augustsson vie esimerkiksi lahjoituksena saatuja vaatteita, kuivaruokaa, hygieniatuotteita ja kodinkoneita – mitä milloinkin tarvitaan.

Usein yksin tehdyt matkat ovat kaikkea muuta kuin hupireissuja. Hän on nukkunut rottien keskellä, tuijottanut aseenpiippuun, laihtunut useasti lähes 20 kiloa bakteerien takia ja viettänyt elämästään yhteensä yli vuoden itäblokin tulleissa, koska ei ole suostunut maksamaan lahjuksia.

"Venäjän tulli on kaikkein pahin. Siksi en enää mene sinne", Augustsson tuhahtaa.

Loppuvuodesta Augustsson vie avustuskuorman Serbian tai Kroatian pakolaisleirille. Rahat matkantekoon Augustsson keräsi painamalla koko kesän 14-tuntista työpäivää: hän puhdisti järviä kaisloista.

"Vihaan kerjäämistä. Joskus pitäisi pyytää, mutta se ei kuulu luonteeseen. On kivempi antaa kuin pyytää", omalla ja pankin rahalla toimintaansa rahoittanut Augustsson sanoo.

Augustssonin lapsuudenkodissa ei koskaan lukittu ovia siltä varalta, että joku ohikulkija sattuisi tarvitsemaan kodista ruokaa, vettä tai lankapuhelinta. Eräänä talvipäivänä sotien aikaan pihaan saapui köyhä mustalaisperhe, jonka nuori äiti oli raskaana. Perhe pyydettiin sisään syömään. Augustssonin äiti huomasi, että naista lämmitti vain ohut villapaita.

"Äitini poimi puolukoita ja möi niitä torilla. Hän oli juuri ostanut paksun ulsterin, mutta antoikin takin naiselle. Äiti sanoi, että poimii metsästä itselleen uuden takin."

Poika oppi avuliaalta äidiltään, että antaminen ei köyhdytä vaan rikastuttaa. Rikkauksia ei ehkä kerry kukkaroon, vaan sieluun.

"Niin kauan kun voin auttaa muita ihmisiä, olen onnellinen."

Augustsson sai 1990-luvulla sakkotuomion, kun hän salakuljetti kymmeniä hädässä olleita kurdipakolaisia Suomeen turvaan. Tänä vuonna maahan on vyörynyt pakolaisia historiallisen paljon.

"Suomessakin kysytään, miksi pitäisi auttaa ventovieraita, koska myös meillä on paljon apua tarvitsevia. Ovatkohan näin sanovat itse auttaneet köyhiä suomalaisia?" Augustsson sanoo.

Hän on itse auttanut suomalaisia avuntarvitsijoita yhtä paljon kuin ulkomailla asuvia.

Augustsson peräänkuuluttaa solidaarisuutta, rakkautta ihmistä eikä markkinaosuutta kohtaan. Mitä kauemmin länsimaat tekevät kauppaa ihmisoikeuksia polkevien maiden kanssa, sitä isommaksi ongelmat kasvavat.

"Jos teemme kauppaa pirun kanssa, saamme maksaa siitä. Jokainen voi valita, tukeeko orjatyötä edistäviä yrityksiä vai ei."

Jos uskoa ja tahtoa riittää, voi tarinoille saada onnellisen lopun. Vuonna 1991 Augustsson aloitti taistelun 6-vuotiaan, halvaantuneen Midiya -kurditytön puolesta. Kurdeja vainonneen Saddam Husseinin joukot olivat ampuneet tyttöä selkään.

Kun Midiya saatiin vihdoin sairaalahoitoon Irakissa, hän oli mätänevää lihaa. Selkä oli kokonaan nahaton, samoin pylly ja reisien takaosat. Byrokratian rattaat jauhoivat kaksi ja puoli vuotta, ennen kuin Augustsson sai tytön Suomeen turvaan ja kunnon hoitoon.

Tyttö jäi rullatuoliin, mutta opiskeli merkonomiksi ja sai uuden, hyvän elämän Suomessa.

"Joku kirjailija on joskus kirjoittanut viisaasti siitä, millä tavalla ihmisen tulisi punnita, onko jokin oikein vai väärin:

"Silloin kun rinnassasi kukkivat liljat ja lumpeet, tiedät toimivasi oikein."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!