Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nelikymppinen vanhuusaktivisti: "Suomessa ei uskalleta puhua ikäsyrjinnästä"

Elämä
 
Arka paikka: Suomessa ei uskalleta puhua ikärasismista
Arka paikka: Suomessa ei uskalleta puhua ikärasismista
Anna Pylkkäsellä, 38, on ylevä tavoite: hän haluaa muuttaa kaikkien suomalaisten asenteen ikääntymiseen. HSTV:n Arka paikka -ohjelmassa vierailleen Pylkkäsen mukaan Suomessa ei uskalleta puhua ikärasisimista.

Mitä yhteistä on vanhuksilla ja siipikarjalla?

Anna Pylkkänen, 38, esittää kysymyksen ja vastaa siihen heti itse.

"Se on virikkeet. Meillä on virikekanaloita ja meillä on vanhusten viriketoimintaa. Kuinka moni työikäinen käy viriketoiminnassa? Ei yksikään. Työikäiset harrastavat!"

Sellaisia kysymyksiä Pylkkänen esittää luennoillaan, kun hän haluaa vähän ravistella. Pylkkänen on lähihoitaja ja työyhteisövalmentaja, joka kiertää vanhusalan työpaikoissa kertomassa, miten laitosten arjesta voisi tehdä vanhuksille ja hoitajille mielekkäämpää.

Pylkkänen uskoo, että vanhusten viriketoiminta on termi, jolle me kaikki nauramme 40 vuoden kuluttua – vähän samaan tapaan kuin me nyt hihittelemme muinaisten psykologien puheelle vajaamielisistä.

"Voi ajatella, että tämä on hiusten halkomista. Mutta miksi meillä on tarve luoda jotain tällaista sanastoa, joka erottaa vanhat ihmiset meistä muista? Termihän on aivan turha."

Pylkkäselle sanat merkitsevät paljon, sillä hänellä on ylevä tavoite: hän haluaa muuttaa kaikkien suomalaisten asenteen ikääntymiseen.

Anna Pylkkänen

Kuka?

Anna Pylkkänen, 38, on Porvoossa asuva työyhteisövalmentaja ja lähihoitaja. Perheeseen kuuluu aviomies, kaksi poikaa, kaksi koiraa ja kaksi chinchillaa.

Mistä tunnetaan?

Proud Age -lehdestä ja seminaareista, joiden tavoitteena on muuttaa asenteita ikääntymistä kohtaan ja ennakoida väestön ikääntymistä muuallakin kuin sosiaali- ja terveysalalla.

Mistä ei tunneta?

On kirjoittanut toistaiseksi julkaisemattoman kirjan, jonka sisältö koostuu pelkistä herättelevistä kysymyksistä.

Ensimmäinen harjoittelupaikka vanhusten kroonikko-osastolla oli järkytys.

Iäkkään miehen hengitys rohisi pahasti, ja kaikesta päätellen elämää oli jäljellä vain muutama päivä. Silti hoitajat viivähtivät huoneessa vain pesujen ja ruokinnan ajan.

Lähihoitajaopiskelija Pylkkänen kyseli, eikö yksinäisen miehen oloa voisi mitenkään helpottaa. Jos vaikka vaihtaisi välillä asentoa ja poistaisi limaa?

"Yritin saada hoitajat kiinnostumaan, mutta mieleeni jäi tietty välinpitämättömyys. Miehen kohtalo jäi vaivaamaan pitkäksi aikaa."

Siksi odotukset eivät olleet korkealla, kun Pylkkänen pari vuotta myöhemmin aloitti työt vanhainkodissa. Pian hän kuitenkin huomasi, että paikassa oli jotakin erityistä.

"Se olikin ihanaa! Vaikka kulttuuri oli laitosmainen, siellä oli hoitajia, jotka panivat persoonansa peliin. Eräs jäi erityisesti mieleen: hän saattoi yhtäkkiä laittaa musiikkia soimaan ja tempaista vanhuksia tanssimaan."

Parasta oli, että Pylkkänen sai tilaisuuden jutella asukkaiden kanssa. Jossain vaiheessa hän keksi kysyä, minkä ikäisiksi vanhukset todella tunsivat itsensä.

Vastaus oli yllätys.

"Moni yhdeksänkymppinenkin sanoi, että 50- tai 60-vuotiaaksi. Vasta kun he kulkevat peilin ohi, he pelästyvät, että kuka tuo vanha ihminen on! Ihan jokainen myös ihmetteli, miten nopeasti elämä on mennyt. Vaikka elämässä oli ollut paljon värikkäitä vaiheita, sotavuosia ja jälleenrakennusta, niin kaikki päivittelivät sitä samaa asiaa."

Keskustelujen lomassa Pylkkänen huomasi jotakin tärkeää.

"Vanhuksilla oli tarve tehdä hoitajille selväksi, että he ovat enemmän kuin se, mitä me heistä tällä hetkellä näemme, muutakin kuin sairauksia ja toimintarajoitteita."

Näistä en luovu

Lukeminen

"Elinehto, nautinto ja loppumaton kanava oppia uutta. Viimeksi luin Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät. Pidin kovasti."

Huumori

"Tekee asioiden kriittisestä tarkastelusta helpompaa. Elämä on usein aika koomista, ja sille nauraminen tekee hämmästyttävän hyvää."

Löytöretkeily

"Uusien asioiden etsiminen ja löytäminen on fantastista – oli kyseessä sitten kahvila, käytetty kirpputoriaarre tai uuden lempikirjailijan, -maun tai -maiseman löytäminen."

Vanhainkodin opit jäivät vuosiksi mieleen itämään. Pylkkänen työskenteli välillä kehitysvammaisten lasten parissa ja kirurgisella osastolla, mutta tuli samalla tarkkailleeksi, miten vanhuudesta puhutaan. Hän huomasi, että se on useimmiten häiriötila.

"Sitä tarkastellaan viimeisten yhden-kahden elinvuoden kautta, joihin kuuluu sairauksia ja toimintarajoitteita. Jää huomaamatta, että sitä edeltää monta tervettä vuosikymmentä."

Lisäksi pidämme ikäihmisiä usein avuttomampina kuin he ovatkaan.

Pylkkänen on antanut ilmiölle nimenkin: curling-vanhuus. Muistutamme ylihuolehtivaisia vanhempia, jotka silottelevat lastensa tieltä kaikki esteet.

"Kun ihminen tulee tiettyyn ikään, läheiset alkavat huomautella, että et kai sinä nyt juoksulenkeillä enää käy. Tai mitä ihmettä, lähdetkö ystäväsi kanssa ulkomaille – miten te siellä pärjäätte? Tai kun seitsemänkymppinen äiti löytää uuden miesystävän, ensimmäinen ajatus on, minkä riettaan ketkun kynsiin äiti on joutunut."

Pahimmillaan ikäihminen lakkaa itsekin luottamasta kykyihinsä.

"Vaihtoehto ei tietenkään ole heitteillejättö tai se, että puhelinmyyjät hyväksikäyttävät muistisairaita. Mutta onhan se hirveää, jos ryhdymme suhtautumaan 75-vuotiaaseen vain oletettujen ongelmien kautta. Että tämän ikäisellä on luultavasti muistisairaus eikä hän pysty ostamaan nettiliittymää ilman tyttären suostumusta."

Joskus asenteet ovat huomaamattomia. Netissä kiersi hiljattain video, jolla harmaantunut, kumararyhtinen mies nojailee kainalosauvoihin tanssilattialla. Yhtäkkiä mies heittää kepit käsistään ja ryhtyy villiin tanssiin.

Kun Pylkkänen näki videon, häntäkin hymyilytti: mikä fantastinen pappa!

Sitten hän teki itselleen eräänlaisen keski-ikäisyystestin.

"Mietin, miten tämä homma toimisi, jos kyseessä olisi keski-ikäinen ihminen. Olisiko videota jaettu samalla tavalla? Haluaisiko keski-ikäinen, että hänestä puhutaan söpönä ja ihanana? Pappahan on ehkä halunnut olla pikemminkin flirttaileva."

Neljä vuotta sitten Pylkkänen sai tarpeekseen. Hän perusti Proud Age -nimisen lehden ja ryhtyi pitämään luentoja ikään liittyvistä asenteista.

Vanhusten lisäksi hän ryhtyi puhumaan myös työikäisistä. Sillä vaikka moni kauhistelee ryppyjään ja harmaita hiuksiaan, on yksi asia, jonka suhteen kukaan ei haluaisi nuortua.

"Usein luennoillani kysyn, kuinka moni haluaisi vaihtaa tämänhetkisen ammatillisen itsensä nuorempaan ammatilliseen itseensä. Ei kukaan! Kaikki näkevät itsessään iän tuoman arvon: hyvänen aika, miten kokematon olin 20 vuotta sitten."

Mutta kun puhe kääntyy muihin ihmisiin, asenne muuttuu.

"Sieltä tulevat uskomukset: ikääntyneet työntekijät ovat kaavoihin kangistuneita tyyppejä, jotka eivät halua uudistua."

Suomessa ei uskalleta kunnolla puhua ikärasismista, Pylkkänen sanoo. Siitä on kuitenkin kyse, kun työpaikoilla pelätään rekrytoida viisikymppisiä ja pohditaan ikääntyneiden jaksamista, mutta ei kysytä, miten he voisivat käyttää kartuttamiaan taitoja. Kuvittelemme, että innovaatiot ja luovuus asuvat nuorten päässä, ja ikääntyneillä on automaattisesti mielessään työnteon keventäminen.

"Vaikka juuri iäkkäämmillä saattaa hyvinkin olla aikaa ja halua panostaa uraan, kun lapset ovat lentäneet pesästä. Erilaiset elämänkokemukset yhdistettynä siihen, että ihmisellä on käytössään aikaa, on melko lyömätöntä polttoainetta luovuudelle."

Kun ihminen siirtyy eläkkeelle, sitä polttoainetta voi hyvin riittää vielä vuosikymmeniksi. Pylkkänen toivoo, että eläkeikäiset otettaisiin nykyistä aktiivisemmin ideoimaan vaikka oman asuinalueensa kehittämistä.

Ja jos ihminen elämänsä viimeisinä vuosina tarvitseekin hoitoa, voitaisiin vielä kerran pohtia, mitä muita ominaisuuksia hänessä on kuin sairautensa. Se oivallettiin eräässä vanhainkodissa melkein vahingossa.

"Kun sinne tuli kuorma vaippoja, eräs muistisairas rouva tuli kysymään, voisiko hän auttaa sen purkamisessa. Hänet otettiin mukaan, ja hän osoittautui uskomattoman tehokkaaksi pahvilaatikkojen taittelussa. Ja miten onnellinen rouva oli, kun sai olla hyödyksi!"

Yksikään ihminen ei haaveile siitä, että tulisi ainoastaan hyvin hoidetuksi, Pylkkänen uskoo.

"Jokainen haluaa, että toisilla olisi joskus syy kiittää. Siihen ei vaadita täyttä toimintakykyä, ainoastaan vähän mielikuvitusta."

Vähän aikaa sitten Pylkkänen huomasi peilistä, että jokin oli muuttunut.

"Minulle oli tullut ensimmäisiä harmaita hiuksia, mistä olin järkyttynyt", hän nauraa.

"Sitten tajusin, että kaikki kokevat saman yllätyksen. Miten aika onkin mennyt niin nopeasti, että esikoinen menee ensi vuonna jo yläasteelle!"

Toisaalta muutos on suurempi ulkoisesti kuin sisäisesti. Ei Pylkkäsestä ole tullut sen seesteisempää, eikä uteliaisuus ole vähentynyt. Sen ominaisuuden hän toivoo säilyttävänsä samalla tavalla kuin äidinäitinsä, joka vielä kahdeksankymppisenä hurahti self-help-kirjallisuuteen.

"Uskon, että vanhanakin olen kiinnostunut maailmasta, rakastan hyvää ruokaa ja kiertelen kirpputoreja. Toivottavasti en koe olevani kenellekään taakka."

Sillä vaikka ikä on yksi puoli meistä, tietynlainen iättömyys on paljon olennaisempaa.

"Runoilija Eeva Kilpi on sanonut sen hienosti: jokaisen vanhan naisen silmien takaa maailmaa katselee nuori tyttö."

Juha Metso
Anna Pylkkänen on Porvoossa asuva työyhteisövalmentaja ja lähihoitaja.
Anna Pylkkänen on Porvoossa asuva työyhteisövalmentaja ja lähihoitaja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!