Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä satu vaarantaa Suomen tuottavuuden

Elämä
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Sininen taivas, vihreä meri, lumivalkeat aallonharjat. Keskellä sataman idylliä väriläikkä: veneensä pohjalle nukahtanut kalastaja, jolla oli päässään punainen myssy.

Turisti vaihtoi uuden värifilmin kameraansa ja alkoi kuvata. Klik. Klik. Klik. Kalastaja heräsi ja hamusi savukkeitaan. Alkoi kummallinen keskustelu.

Miksi ette lähde merelle, turisti tivasi. Koska kävin jo, ja sain saaliikseni neljä hummeria ja pari tusinaa makrillia, nukkavieru kalastaja kertoi raukeana. Sillä eläisi monta päivää.

Vastaus ei tyydyttänyt turistia, joka ehdotti, että kalastaja lähtisi vielä toisen, kolmannen, ehkä neljännenkin kerran kalaan. Siitä seuraisi tuottavuusloikka, turisti maalaili. Vuoden kuluttua voisit ostaa moottorin, sitten toisen veneen, pian pienen kutterin. Kohta omistaisit jäähdyttämön, savustamon, säilyketehtaan, kalaravintolan. Voisit paikantaa kalaparvia helikopterilla ja ohjata kuttereitasi radiopuhelimella. Bisnes, money.

Entä sitten? kalastaja kysyi.

Sitten voisit kaikessa rauhassa istua täällä satamassa, torkkua auringossa ja katsella tuota ihanaa merta.

Mutta niinhän minä teen jo nyt, kalastaja vastasi.

Olen löytänyt selityksen Suomen taloustilanteelle. Se on tämä Heinrich Böllin kirjoittama Tarina työmoraalin hiipumisesta (1963, suomennos E. A. Vuori). Tarina oli nimittäin ylioppilaskirjoitusten äidinkielen kokeen aineistona vuonna 2004.

Kirjallisuuden Nobelin vuonna 1972 saanut Böll oli ärhäkkä yhteiskuntakriitikko, joka kuvasi kapitalismin kääntöpuolta ja irvaili saksalaisten konservatiivisuudelle. Kun Solženitsyn karkotettiin Neuvostoliitosta, Böll majoitti toverin mökkiinsä.

Vuoden 2004 ylioppilaat ovat nyt kolmikymppisiä. Juuri siinä iässä, jolloin pitäisi samaan aikaan perustaa firmoja, tehdä lapsia, ottaa lainaa, rakentaa isänmaata ranteet ruvella. Polttaa kynttilää molemmista päistä ja keskeltä.

Ilmeisesti liian moni muistaa Böllin sadun ja tyytyy neljään hummeriin. Elämäntapakalastelu näyttäytyy pätkätyöpolvelle houkuttelevampana vaihtoehtona kuin säilyketehtailijaksi ryhtyminen. Rahat vai onni? Onni, luomuna, kiitos.

Satu päättyi näin: Turisti poistui mietteissään paikalta. Aiemmin hän oli kuvitellut tekevänsä töitä siksi, ettei jonain päivänä enää tarvitsisi tehdä töitä. Enää hän ei säälinyt nukkavierua kalastajaa, vain kadehti tätä hieman.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!