Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin huijaat aivojasi tekemään työt tehokkaammin

Parempi ryhti ja oikeanlainen päivärytmi parantavat vireystilaa melkein huomaamatta.

Elämä
 
Anna Tommola
Marja Airio Lehtikuva / Lehtikuva
Ohjaa välillä tietoisesti ajatus muualle, vaikka venyttelemällä.
Ohjaa välillä tietoisesti ajatus muualle, vaikka venyttelemällä. Kuva: Marja Airio Lehtikuva / Lehtikuva

1. Työ sujuu parhaiten, kun tehtävät sovittaa elimistön rytmiin. Vireystila on korkeimmillaan aamupäivällä ja notkahtaa kahden ja kolmen välillä. Kannattaa tarttua vaativiin töihin, kun niihin on vielä energiaa. Vähemmän skarppi olotila taas suosii ideointia. Luovuus virtaa jopa paremmin vähän väsyneenä, osoitti Thinking & Reasoning -lehdessä vuonna 2011 julkaistu tutkimus.

 

2. Sekä nälkäisenä että liian raskaan aterian jälkeen väsyttää. Muista aamupala ja lounas, niin verensokeri pysyy tasaisena ja mieli virkeänä.

 

3. Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Multitaskaus kuormittaa työmuistia ja heikentää suorituskykyä, kertoo Stanfordin yliopiston tutkimus. Työtehoa nakertavat myös jatkuvat keskeytykset, puhe ja häly. Sähköpostiviestin äänimerkki kannattaa kytkeä pois päältä.

 

4. Ohjaa välillä tietoisesti ajatus muualle. Venyttele, ihaile maisemaa tai katso kissavideo. Yhtä ja samaa asiaa tehdessä huomiokyky väsyy, mutta sen elvyttämiseen riittää vain hetken kestävä tauko pari kertaa tunnissa, havaittiin Illinoisin yliopiston tutkimuksessa.

Stanfordin tutkijat ovat kyseenalaistaneet yleisen käsityksen, että ihminen väistämättä jaksaisi olla tehokas vain lyhyen aikaa. Asennekin auttaa. Opiskelijat, jotka uskoivat tahdonvoiman olevan rajallinen luonnonvara, myös väsähtivät älyllisessä tehtävässä aiemmin kuin ne, jotka ajattelivat voivansa vaikuttaa kestävyyteensä.

 

5.Suorista selkä. Kehon asento vaikuttaa elimistön testosteroni- ja kortisolitasoihin. Avoin, ryhdikäs asento lisää hallinnan tunnetta ja saa ihmisen suoriutumaan paremmin tehtävästään, kertoo Harvardin yliopiston tutkimus.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!