Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikku Kakkosen ajaksi makuuhuoneeseen, lapset hoitoon ja risteilylle – näin kipinän saa säilymään pitkässä parisuhteessa

Monen perheen arki pyörii niin voimakkaasti lasten ympärillä, että vanhempien suhde kärsii. Ronkaset ja Kovaljeffit päättivät, että se ei käy.

Elämä
 
Kaisa Rautaheimo HS
Reijo ja Tarja Ronkanen tekivät vuorotyötä, kun lapset olivat pieniä."Kiireessä ei hävinnyt se tunne, että halusimme olla välillä ihan kahdestaan", Tarja sanoo.
Reijo ja Tarja Ronkanen tekivät vuorotyötä, kun lapset olivat pieniä."Kiireessä ei hävinnyt se tunne, että halusimme olla välillä ihan kahdestaan", Tarja sanoo. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Tämä ei voi jatkua näin. Siitä Tarja ja Reijo Ronkanen olivat samaa mieltä.

Pariskunta makasi helsinkiläisen kerrostalokotinsa makuuhuoneessa rättiväsyneinä. Taas yksi ilta puuroineen ja hammaspesuineen oli saatu hoidettua.

Jompikumpi otti asian puheeksi: kahdenkeskeinen aika oli kadonnut lähes kokonaan.

Ronkasten perheessä viimeiset kahdeksan vuotta olivat kuluneet hötäkässä. Pariskunta tapasi lähinnä eteisessä, kun toinen tuli töistä kotiin ja toinen lähti. Palomies-ensihoitajana työskennellyt Reijo ja hätäkeskuspäivystäjänä työskennellyt Tarja olivat sumplineet työvuoronsa siten, että perheen kolme alle 5-vuotiasta lasta saatiin hoidettua kotona. Ovensuussa kerrattiin, mitä kukakin oli syönyt ja mitkä kotityöt piti hoitaa.

"Yhtäkkiä havahduimme siihen, että jos jäämme odottamaan sitä aikaa, kun lapset ovat isoja, ei ole enää mitään meitä. Parisuhde oli meille kuitenkin vähintään yhtä tärkeä kuin suhde lapsiin", Tarja Ronkanen sanoo.

Koska pikkulapsiarjessa ei tarjoutunut rauhallista hetkeä, Ronkaset alkoivat järjestää sellaisia. He veivät kolme lastaan hoitoon ja lähtivät 24 tunnin risteilylle. Laivalla syötiin hyvin, tanssittiin ja harrastettiin seksiä rauhassa.

"Vaikka olemme isä ja äiti, olemme myös mies ja vaimo. Kiireessä ei hävinnyt se tunne, että halusimme olla välillä ihan kahdestaan", Tarja sanoo.

Parisuhdetta ei kannata panna tauolle pikkulapsiarjen ajaksi. Tätä mieltä on psyko- ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallio.

"Se vaihe voi kestää kymmenenkin vuotta, jos perheeseen tulee useampi lapsi. Tämä on pitkä aika pitää parisuhdetta kakkossijalla."

Kallio ja Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula julkaisivat syyskuussa tietokirjan, jota varten he pyysivät tarinoita sadoilta pitkässä, seksuaalisesti onnellisessa liitossa eläviltä naisilta. Kävi ilmi, että pikkulapsiperhevaihe oli iso kriisi pareille.

Tätä tukevat myös erotilastot. Lapsiperheen vanhemmat eroavat tavallisimmin kuopuksen ollessa neljävuotias.

Kallion ja Kontulan tutkimuksessa onnellisessa, seksuaalisesti vireässä suhteessa eläviä pareja yhdisti yksi seikka: he olivat pistäneet parisuhteen tärkeysjärjestyksessä ykköseksi – lasten rinnalle tai toisinaan jopa edelle.

"Se herätti miettimään, että ollaanko Suomessa liiankin lapsikeskeisiä. Täällä saatetaan jopa paheksua vanhempia, jotka keskittyvät parisuhteeseensa", Kallio sanoo.

Hänen mukaansa tutkimuksen onnelliset parit olivat sopivan itsekkäitä. He eivät ajatelleet, että lasten vuoksi on annettava koko ajan kaikkensa.

"Parit järjestivät lapsia välillä hoitoon tai karkasivat Pikku Kakkosen ajaksi makuuhuoneeseen harrastamaan seksiä tai vain juttelemaan kahdestaan. He eivät kadonneet vanhemmuuden rooleihin vaan muistivat flirttailla ja kosketella ohimennen arjessa."

Näin on tehty myös Ronkasilla. Kesken tiskikoneen tyhjentämisen Reijo saattaa tulla halaamaan Tarjaa tai sipaista tätä takapuolesta ohi kulkiessaan.

"Usein huomaan, että hei, nyt ei ole halattu koko päivänä ja otan Tarjan syliin. Arkinen läheisyys luo myös kipinän seksiin", Reijo sanoo ja silittää Tarjan niskaa.

Kun lapset olivat pieniä, jokainen vapaa hetki käytettiin hyväksi. Lasten leikkiessä tai ollessa harrastuksissa Ronkaset eivät keskittyneet kotitöihin vaan toisiinsa.

Romantiikan ylläpitämistä helpotti se, että kaikki lapset olivat vauva-ajan jälkeen tottuneet nukkumaan omissa huoneissaan.

"Kukaan ei kömpinyt yöllä väliimme", Tarja sanoo.

Tänä vuonna Ronkaset ovat olleet yhdessä 36 vuotta. "Rakastan sinua" on lause, jonka jompi kumpi muistaa sanoa päivittäin. Tekstiviesteissä lähetellään sydämiä.

Pariskunta uskoo, että kipinä on säilynyt, koska he ymmärsivät ajoissa viettää riittävästi aikaa kahden kesken.

Nyt pariskunnan kolme lasta ovat muuttaneet pois kotoa. Viime vuonna Ronkasista tuli ensimmäistä kertaa isovanhemmat. He ovat yrittäneet jakaa parisuhdefilosofiaansa myös tuoreille vanhemmille: patistelleet heitä kahdestaan ulos ja tarjoutuneet lapsenvahdeiksi.

"Liian usein näkee pareja, jotka ensin pitävät huolta itsestään ja ovat kiinnostuneita toisistaan, mutta kun tulee lapsia, ei enää nähdä vaivaa itsen ja toisen eteen", Tarja sanoo.

Kipinän säilyttäminen on kiva ajatus, mutta vaikeampi toteuttaa. Väsyneenä ja kiireisenä oman kumppanin naama alkaa helposti tympiä. Se näkyy myös tilastoissa. 2000-luvun aikana 30–40-vuotiaiden seksinharrastamistahti on hiipunut.

Osmo Kontula uskoo, että yksi syy tähän ovat itselle, vanhemmuudelle ja suhteelle asetetut tavoitteet. Kun ihmiset haluavat yhtä aikaa menestyä työssä, olla huippuvanhempia ja harrastaa, he väsyvät.

"Ongelma on, etteivät pariskunnat osaa ruuhkavuosina priorisoida parisuhdetta, vaikka tutkimusten mukaan juuri parisuhde on se, joka tekee ihmiset onnellisiksi."

Kontulan ja Kallion tutkimuksessa havaittiin, että kahdenkeskeisen ajan lisäksi parisuhteelle on eduksi molempien oma aika. Pitkissä, vireissä suhteissa oli usein aktiivinen isä, joka hoiti tasapuolisesti lapsia, ja äiti, joka jätti tilaa isän ja lasten suhteelle.

"Kun puolisot eivät ole koko ajan äidin tai isän roolissa vaan molemmilla on omia juttuja, he näkevät kumppanin muussakin valossa kuin vanhempana", Kallio sanoo.

Kirsi ja Juri Kovaljeff ovat olleet yhdessä 20 vuotta. Lapsen ollessa teini he livahtivat hotelliin viettämään kahdenkeskeistä aikaa.
Kirsi ja Juri Kovaljeff ovat olleet yhdessä 20 vuotta. Lapsen ollessa teini he livahtivat hotelliin viettämään kahdenkeskeistä aikaa.

Juri Kovaljeffistä tuntuu hassulta kutsua vaimoaan Kirsi Kovaljeffiä äidiksi edes yhteisen lapsen edessä.

"Minulle Kirsi on ensisijaisesti puoliso, vaikka hän onkin lapsemme äiti. En koskaan onnittele Kirsiä äitienpäivänä, eihän hän ole minun äitini."

Kovaljeffit ovat olleet yhdessä 20 vuotta, ja heillä on 18-vuotias poika. Kirsi Kovaljeffin mukaan lapsi on rikkaus, mutta perheen keskusyksikkö on aina ollut vanhempien parisuhde.

"Lapsi ei ole vanhempia varten vaan vanhemmat häntä varten. Puoliso taas on maailman ainoa ihminen, joka on vain minua varten ja siksi parisuhteesta pitää huolehtia", Kirsi sanoo.

Kovaljeffeilla puoliso on aina se, jota tervehditään ensin kotiin tullessa ja halataan ensimmäisenä aamulla.

"Ei lapsi mene pilalle siitä, että hän joutuu odottamaan minuutin, kun vanhemmat halaavat", Kirsi sanoo.

Pojan syntymästä saakka Kovaljeffit ovat kantaneet vastuun lastenhoidosta yhdessä. Kun lapsi oli kolmevuotias, hän ei ollut nukkunut yhtään yötä heräämättä. Ruoka-allergioista kärsinyt poika itki öisin vatsakivuissaan.

"Ehkä parisuhdekeskeisyytemme näkyi siinä, että kun poika heräsi huutamaan, emme alkaneet kinastella siitä, kumpi menee vaan molemmat tarjoutuivat", Juri sanoo.

Pariskunta uskoo, että halu tehdä hyvä mieli toiselle on yksi syy pitkään onnelliseen liittoon. Tämä on pätenyt myös seksiin.

"En usko, että kyse on mistään mystisestä kemiallisesta vetovoimasta vaan siitä, että kun suhteessa on mukavaa ja paineetonta, myös seksiin on helppo ryhtyä", Kirsi sanoo.

Pienessä asunnossa asuneet Kovaljeffit ovat joutuneet käyttämään luovuutta, jotta paikka romantiikalle on järjestynyt.

"Kun poika oli tarpeeksi iso jäämään yksin kotiin, sanoimme menevämme kavereille illanviettoon. Oikeasti menimme kilometrin päässä sijaitsevaan hotelliin", Juri sanoo.

Pariskunnan mielestä se, että vanhemmat pitävät huolta parisuhteestaan on myös lapsen etu.

"Välillä saamme Facebookissa tunteikkaita viestejä, joissa poika kehuu, kuinka ihania vanhempia olemme", Kirsi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!