Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkymättömyyttä ei ansaitse kukaan

Elämä
 
Rosa Meriläinen
Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Ystäväni on työskennellyt siivoojana yrityksessä, jonka muulla henkilökunnalla ei ollut tapana tervehtiä siistijöitä kuten muita työtovereita. Marssivat vain pikkutakinliepeet lepattaen ohi. Ystäväni oli kokenut voimakasta tarvetta kiroillen huutaa: ”Minäkin olen maisteri!”

Lars Sundin huikeassa mestariteoksessa Kolme sisarta ja yksi kertoja yksi juonenkäänne perustuu siihen, että paskakuskia ei nähdä. Hän voi tehdä asioita aivan muiden silmien edessä ilman, että tulee huomatuksi. Tässä on itse kullekin pieni itsekritiikkipiirin paikka: jätänkö epäkohteliaasti tai ylimielisesti joidenkin ammattiryhmien edustajat noteeraamatta julkisissa tiloissa tai työpaikalla?

Tutkija Mari Käyhkö on kirjoittanut 2000-luvun siivoojakoulutuksesta artikkelissaan ”Taipuisaksi ja puhtaaksi. Työläistyttöjen kasvatus ja moraalinen säätely toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa”. Siivoojien koulutuksessa on oikein opettamalla opetettu näkymättömyyttä. On aivan oma taitonsa olla ihminen, jota on lupa katsoa ohi.

Minusta kenenkään ei ole tarpeen oppia näkymättömäksi. Joillekin se on silti kerrottu sanoin ja esimerkein jo pienestä pitäen. Suuri suomalainen sankari Tove Jansson on kirjoittanut riipaisevia kirjoja tästä aiheesta. Näkymätön lapsi on muuttunut aineettomaksi ironisen kasvatuksen ansiosta.

Muistan itse, miten elämän kriisivaiheessa – paikoissa missä olen kokenut, etten ole hyväksytty, etten kelpaa sellaisena kuin olen – yläasteella ja eduskunnassa, olen toivonut voivani olla näkymätön. Mutta en ole osannut. Kiitän hyvää kotikasvatustani, joka on perustunut vapauttamiseen.

Kuka lohduttaisi Nyytiä -kirjassa Nyyti on viiltävän yksinäinen ihmisten joukossa. Hemulien marssiessa ohi Nyyti-polo vain piiloutuu kiven taakse, kääntää selkänsä. Häntä ei huomata. Mutta kun Nyyti vihdoin rohkaistuu, hänet nähdään. Yhtäkkiä maailma on täynnä potentiaalisia tovereita.

Eivät ainoastaan yksilöt jää näkymättömäksi. Myös kokonaiset ihmisryhmät voivat jäädä vaille huomiota. Viisas ja palava kirjailija Päivi Alasalmi on kirjoittanut kaksi romaania saamelaisista. Vastikään hän Pirkkalaiskirjailijoiden Roosalupilla kertoi, miten törmää National Geography -lehdessä useammin artikkeleihin saamelaisista, kuin mitä lukiessaan suomalaista valtamediaa.

Saamelaisia asuu paitsi saamelaisalueilla, myös käytännössä jokaisessa suomalaisessa kunnassa. Silti saamelaiset ovat suomalaisille näkymätön ryhmä. Mitä ei etsi, sitä ei huomaa. Mitä ei tunne, sitä ei noteeraa.

Onhan niitäkin suomalaisia, jotka eivät omasta mielestään tunne ainuttakaan homoa, vaikka todennäköisyys moiselle pussissa kasvamiselle on häviävän pieni. Pikemminkin voisi kysyä itseltään, mitä omassa persoonassa on sellaista, joka saa oman tuttavapiirin homot pitämään kaapinoven kiinni.

Kaupungin anonymiteetti on lohdullista. On mukavaa joskus vain sulautua joukkoon ja ajatella, ettei kukaan minua yksilönä katso. Mutta vielä suurempi tarve ihmiselle on tulla nähdyksi ja kuulluksi. Sen ansaitsevat kaikki.

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!