Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko sinäkin onnellisuudessa epäonnistunut?

Elämä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.
Lujasti lempeä: Millainen on onnellinen ihminen?
Lujasti lempeä: Millainen on onnellinen ihminen?
Lujasti lempeä -blogin kirjoittaja, psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijoiden kysymyksiin rakkaudesta ja parisuhteesta.

Töihin kävellessäni katse osuu kampaamon ikkunan suuren tekstiin: Are you living your dream? Globaalisti katsottuna pohjoismaisen naisen asiat ovat erinomaisesti. Suomi-ikkunastakin käsin menee mallikkaasti: inspiroiva työ, oma rakas, lapsosia ja pari sydänystävää lähellä sekä terve keho.

Niin, mutta silti: elänkö unelmaani? Olenko onnellinen silloinkin, kun puoliso raivostuttaa, lapset nahistelevat, työt hiertävät pipon kireäksi ja kehoa kiusaa kaikkien aikojen flunssa? Ei, en, vaikka tietenkin pitäisi. Vai pitäisikö edes?

Positiivinen mielentila, kiitollinen elämänote ja kukoistava onnellisuus ovat nykyajan ydinsanomaa. Onnea myydään autojen, pillereiden, kosmetiikan, vitamiinin ja koulutuksen nimissä. Vielä tämä ja tämä, ja olet saavuttanut vapautesi negatiivisuudesta ja oman osuutesi täydestä onnesta!

Mutta miten moni nykyonnellisuudessa epäonnistuukaan – ja aivan hyvä niin. Onnellisuudesta on tullut pakkopaita, joka velvoittaa ylivirittämään mielen epänormaaleille taajuuksille. Länsimainen ihminen pyrkii onnellisuuteen väen vängällä ajaen itseään samalla enemmän kohti riittämättömyyttä, epäonnea ja tyytymättömyyttä.

Filosofi Frank Martelan mukaan onnellisuutta ei erityisesti kannata yrittää tavoitella. Tutkimukset osoittavat, että onnellisuuden saavuttamista erityisen tärkeänä pitävät ovat onnettomampia kuin ihmiset, joille onnellisuus ei ole samanlainen elämänehto. Kun onnellisuus yliviritetään hetkestä toiseen kestäväksi huippuelämäksi, on kadotettu sekä onnellisuus että sen syvä ymmärtäminen.

Yltiöonnellisuuden sijaan on parempi tavoitella merkityksellistä arvoelämää: hyvää elämää, joka rakentuu itselle tärkeimmille arvoille. Joustava ihmismieli uskaltautuu olemaan aidosti läsnä myös elämän pimeällä puolella. Hyvän elämän kannalta keskeiseksi ei nouse onnen väkinäinen ylläpitäminen, vaan tilanteen kannalta relevanttien tunteiden kokeminen. Keskeisintä on iso kuva merkitykselliseksi koetusta elämästä, eivät hetken ohikiitävät tunteet.

Joka onnellisuutta pakottaa, sen vain kadottaa. Olisiko aika luopua tavoittelemasta huippuonnellista unelmaelämää? Ihan jo onnellisuudenkin tähden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!