Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielisairaalan siivooja teki kokemuksistaan sarjakuvan – raja terveen ja sairaan välillä ei usein ole selvä

Elämä
 
Sami Kero
Viivi Rintanen
Viivi Rintanen Kuva: Sami Kero
Kolme nopeaa

Harhaluuloja hulluista

1 Mielenterveysongelmat näkyvät ulospäin

”Näkyvät tapaukset erottuvat ja rakentavat mielikuvaa siitä, miltä hulluus näyttää tai miten se ilmenee. Esimerkiksi anoreksia voi näkyä, mutta syömishäiriöinen voi olla minkä kokoinen tahansa.”

2 Diagnoosit kertovat, kuka on sekaisin

”Hulluus ei ole yksiselitteistä, vaan määrittelykysymys. Normaalin ja hullun raja muuttuu ajassa ja paikassa. Lääketiede on yksi tapa lokeroida ja helpottaa mielenterveysongelmia.”

3 Hullu on vaarallinen ympäristölleen, ja tulisi eristää muista

”Mielenterveytensä kanssa painiskelevat ovat vaaraksi useammin itselleen kuin muille. Yleisimmät mielenvikaisuudet eivät vaaranna ympäristöä.”

Teininä Viivi Rintanen teki kesäisin siivoushommia. Hän kuuli, että laitossiivoojat tienaavat paremmin kuin muut. Työhakemuksessa oli mahdollisuus rastia pois mielenterveysosasto. Rintanen ei rastinut.

”Suorastaan halusin nähdä, millaista siellä on”, Rintanen sanoo.

”Ehkä minulla oli aavistus, että itselläni ei ole kaikki muumit laaksossa, mutten vielä silloin myöntänyt sitä.”

Rintanen (s. 1990) teki kokemuksistaan – ja siitä aavistuksesta – esikoissarjakuvakirjansa Mielisairaalan kesätyttö. Hän ei kerro, mitä sairaalaa siivosi, ja potilaiden henkilökuvat ovat yhdistelmiä ja muunnelmia niin, ettei heitä voi tunnistaa.

”Noudatan tietenkin vaitiolovelvollisuutta, mutta se ei tarkoita, etten voisi keskustella näistä asioista.”

Keskustelijana Rintanen panee itsensä likoon avoimesti. Sarjakuvan päähenkilön nimi vaihtui Viivistä Vilmaksi, mutta Rintanen sanoo, että hahmo muistuttaa paljon häntä itseään.

”Vaihdoin nimen lähinnä siksi, että olen muuttunut paljon siitä, mihin tarina loppuu.”

Rintanen teki kirjaansa pitkään ja mitä kauemmin aikaa kului, sitä enemmän omakuva alkoi tuntua henkilöhahmolta.

Siivoojan näkökulma laitokseen oli mielenkiintoinen. Rintanen kuului henkilökuntaan, mutta arvoasteikon alapäähän. Rintanen sanoo samastuneensa pikemmin potilaisiin.

”Kukaan ei tunnu huomaavan siivoojaa. Siinä kuulee sekä henkilökunnan että potilaiden keskustelut.”

Tärkein havainto Rintaselle oli, että raja terveen ja sairaan, tai normaalin ja hullun välillä ei ole usein selvä. Hoitoalalla työskentelevät ovat myöntäneet hänelle, että melkein kelle vain voisi tehdä diagnoosin.

”Kaikki näkevät hulluja koko ajan, mutta eivät vain tiedä sitä.”

Viimeisenä siivoojakesänään hän myös tiesi tekevänsä aiheesta jonkinlaisen tarinan. Hän on löytänyt jo lapsena piirtämiään sarjakuvia, mutta kiinnostui välineestä vasta myöhemmin.

”Opiskelin taidekasvattajaksi, mutta sarjakuva alkoi vetää yhä enemmän puoleensa.

Varsinkin omaelämäkerrallisen sarjakuvan mestariteokset, Art Spiegelmanin Maus ja Marjane Satrapin Persepolis innoittvat. Rintanen on opiskellut sarjakuvaa Aalto-yliopistossa Matti Hagelbergin johdolla.

Siivoushommissa Rintanen alkoi tiedostaa omia ongelmiaan. Hän kärsi syömishäiriöstä. Sanavalmis sarjakuvataiteilija epäröi hieman, kun kysytään, mistä syömishäiriöt johtuvat.

”Haluaisin antaa yksinkertaisen vastauksen… Oikeastaan haluaisin itsekin saada sellaisen. Henkilökohtainen kokemukseni on, että se liittyy äärimmäiseen suorittamiseen ja täydellisyyden tavoitteluun. Siinä omasta kehostakin tulee väline.”

Kuten hyvin tiedetään, Rintanen ei ole ainoa ongelmasta kärsinyt. On epäilty, että jopa suurin osa nuorista naisista kärsii jossain vaiheessa syömishäiriöstä.

Rintanen nimittää sitä oman sukupolvensa epidemiaksi.

”Kulttuurissamme täytyy olla jotain, kun se on niin kollektiivinen vinksahdus. Pohjalla lienee länsimainen ajattelu, jossa mieli ja ruumis on erotettu, ja järjen pitäisi ohjata ruumista”, Rintanen miettii.

Terveysintoilu on Rintasen mukaan vain pahentanut asiaa. Ennen piti olla vain laiha, nyt pitäisi olla samaan aikaan vielä lihaksikaskin. Kuntosalilla rehkiminen saattaa kätkeä ongelman.

”Ainakin minua fitness-jutut kiinnostivat kovasti syömishäiriössä.”

Rintanen on pitänyt feminististä blogia ja tekee nykyisin yhteistyötä syömishäiriöliiton kanssa. Mielisairaalan kesätyttö on saanut paljon myönteistä huomiota. Sen tekeminen on varmaankin auttanut paranemisessa.

”Inhoan sitä, että sarjakuvani tekemisestä puhutaan terapiana. Kai se on auttanut käsittelemään ongelmia ja etääntymään niistä. Mutta missään nimessä ne halunnut tehdä sankaritarinaa, josta tullaan entistä vahvempana ulos.”

Rintanen myös muistuttaa normaalin ja hulluuden rajan häilyvyydestä.

”Mikä nyt sitten on paranemista ja mikä vain hyvinvointia?”

Hän suostuu sentään sanomaan sarjakuvaansa kasvukertomukseksi siitä, kuinka oppi ottamaan vastuuta itsestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!