Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkä vahingoittaa äidin ja vauvan suhdetta, varoittavat norjalaiskätilöt – Kätilöopiston synnytysosastolla on puhelinkielto

Elämä
 
Saako imettäessä räplätä kännykkää?
Saako imettäessä räplätä kännykkää?
Norjalaiskätilöiden mielestä kännykän käyttö imettäessä voi häiritä suhteen syntymistä vauvaan. Kysyimme tuoreilta suomalaisäideiltä heidän suhtautumisestaan kännykän käyttöön imetyksen aikana. Toimittaja: Heidi Väärämäki HS, kuvaus ja editointi: Outi Pyhäranta HS.

Tuoreiden äitien kännykänkäyttö imettämisen aikana voi häiritä äidin ja vauvan suhdetta. Näin uutisoi Norjan suurin sanomalehti Verdens Gang eli VG viikonloppuna. Lehti oli haastatellut kätilöitä kuudesta synnytyssairaalasta.

Vanhemmat ovat innokkaita julkistamaan onnellisen perhetapahtuman sosiaalisessa mediassa. Norjalaiskätilöitä kuitenkin huolettaa, että kännykän selailuun käytetty aika on pois vauvalta. Kätilöiden mukaan kännykkää räpläävä äiti ei välttämättä opi tunnistamaan lapsen viestejä tai huomaa, kun lapsi hakee kontaktia äitiinsä.

St. Olavin sairaalassa Trondheimissa kätilöt ovat jopa kiinnittäneet seinille julisteita, jotka muistuttavat vanhemmille, kuinka tärkeää heidän on olla läsnä lastensa seurassa.

Kännykän selailu synnytyssairaalassa imetettäessä on huomattu myös Suomessa. Kätilöliitto on pohtinut ilmiötä hallituksessaan, mutta vielä toistaiseksi se ei ole antanut asiaan liittyvää ohjeistusta.

Hyksin synnytyssairaaloissa imetyskoordinaattorina työskentelevän kätilön Johanna Koiviston mukaan kännykän käyttö heti vauvan syntymän jälkeen, ja jopa synnytyksen aikana, on lisääntynyt huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Esimerkiksi Kätilöopiston synnytysosastolla, jossa viivytään pari tuntia lapsen syntymän jälkeen, kännykät onkin kielletty kokonaan.

Jorvin sairaalan synnytysosastolla puhelimen saa ottaa mukaan. Ja niin vanhemmat myös tekevät, sanoo kätilönä työskentelevä Nina Heinikoski.

"Kaikilla vanhemmilla on kännykät mukana synnytyksessä ja synnytysosastolla. Olen kuullut, että joskus äidit ovat keskittyneet niin kännykkäänsä synnytyksen jälkeen, että eivät ole hoksanneet katsoa vauvaansa. Meillä emme ole koskaan kohdanneet tätä ongelmaa. Onhan se ihana juttu, että vauvasta voi kertoa heti maailmalle", Heinikoski sanoo.

Imetyskoordinaattori Johanna Koivisto ymmärtää, että vanhemmat haluavat kertoa läheisilleen vauvan vihdoin syntyneen. Hän neuvoo miettimään, kannattaisiko ensihetket sittenkin pyhittää vauvalle. Ensimmäiset pari tuntia ovat nimittäin paras hetki tutustua vauvan hienovaraisiin viesteihin.

”Vastasyntyneet eivät ole vielä tottuneet kohdun ulkopuoleiseen maailmaan ja esimerkiksi omilla keuhkoilla hengittäminen voi olla hakemista. Siksi on hyvä pitää katse vauvassa. Samalla vanhemmat oppivat vauvan hienovaraisia viestejä. Vauva saattaa viestittää nälkää työntämällä kielen ulos, lipaisemalla kättään tai heiluttelemalla päätään. Jos vauvan ensimmäisiin viesteihin vastataan hyvin, vauva oppii, että tämähän kannattaa, koska saa hyvää maitoa”, Koivisto sanoo.

Koivisto ei silti missään nimessä halua syyllistää tuoreita äitejä kännykän käytöstä. Ei varsinkaan, kun kyse on jo hieman vanhemman vauvan imettämisestä.

”Kautta aikojen äidit ovat viihdyttäneet itseään imettämisen aikana. Milloin se on ollut kirja, milloin telkkari tai kännykkä. Tärkeintä on se, että puuhasta voi irrottautua ja huomioida lapsen, kun hän sitä tarvitsee.”

Entä mitä asiasta ajattelevat äidit?

Helsinkiläinen Susanna Kallio on lounastamassa keskustassa viiden kuukauden ikäisen Lilja -tyttärensä kanssa. Kallio haluaa olla läsnä imettäessään ja yrittää siksi olla käyttämättä kännykkää, kun lapsi on rinnalla.

”Välillä huomaan, että minä tuijotan puhelinta ja vauva tuijottaa minua. Silloin alkaa käydä sääliksi, kun vauva hakee katsekontaktia ja minulla on kännykkä kädessä. Aika vähän käytän siksi", Kallio sanoo.

"Imetyskertoja tulee päivän aikana monta, eli ei maailma siihen kaadu, jos kännykkää välillä käyttää, kun imettää, mutta ei sitä joka kerta missään nimessä ole hyvä käyttää."

Kymmenen viikon ikäisen Leevi -pojan äiti Anna-Maria Lehtonen on samoilla linjoilla. Hän on päättänyt, ettei lapsen seurassa tartu puhelimeen joka kerta, kun se kilahtaa. Jos imettäminen kestää lähemmäs tunnin, Lehtonen saattaa kuitenkin selailla puhelintaan.

"Kyllä välillä kaipaa tekemistä, kun huomaa, että imettäminen kestää ja kestää. Huomaan, että nykyaikana on lyhytpinnaisempi ja kaipaa jotain sijaistekemistä ja katsoo vaikka telkkaria toisella silmällä”, Lehtonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!