Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahtelaisten punkkarien kotouttama Árpád Kovacs: Virallinen kotouttaminen on pelkkää sanahelinää

Elämä
 
Ulkomaalaistyön pappi: Toivon tulevaisuudelta, että ihmiskunta saisi uuden alun kuussa
Ulkomaalaistyön pappi: Toivon tulevaisuudelta, että ihmiskunta saisi uuden alun kuussa
Turvapaikanhakijana Suomeen tullut Árpád Kovacs muistaa ensimmäisen joulunsa Suomessa. Koska ketään ei näkynyt missään, Kovacs luuli kolmannen maailmansodan alkaneen.

Árpád Kovacs

Kuka?

Árpád Kovacs, 44, on Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori. Asunut kymmenen vuotta Hailuodon saarella, mutta muutti tänä syksynä Ouluun lukioikäisen tyttärensä kanssa.

Mistä tunnetaan?

Kovacs on työskennellyt paljon kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden kanssa. Hän on ollut myös järjestämässä agnostikkoiltoja, joissa on pohdittu muun muassa Jumalan olemassaoloa.

Mistä ei tunneta?

”Olen julkaissut artikkelin mustekalojen kognitiivisesta elämästä skolastisesta näkökulmasta tanskalaisessa filosofialehdessä yhdessä kanadalaisen mustekalatutkijan kanssa.”

Kellon viisarit ovat ehtineet hädin tuskin maanantai-iltapäivän puolelle, mutta Árpád Kovacsille maistuisi lasi viskiä. Takana on rankka viikonloppu.

”Aseet paukkuivat kuin sodassa.”

Kovacsin hirviporukka onnistui kaatamaan jahdin ensimmäisenä viikonloppuna kymmenen eläintä. Se vaati tuntien jalkatyötä ja kylmässä kyttäämistä.

”Nyt on puolikkaan hirven verran lihaa pakastettavana”, Kovacs kehaisee oululaisessa baarissa.

Kovacs on kirkon mies, Oulun seurakunnan kansainvälisen työn pastori, mutta tarttuu silti mielellään aseeseen. Hänen entisessä kotimaassaan Jugoslaviassa metsästäminen oli elitistinen harrastus. Suomessa metsälle voi sen sijaan lähteä ”vaikka paskaisissa farkuissa”.

Kovacsin puheita kuunnellessa voi päätellä, että hän on kotoutunut Suomeen onnistuneesti. Parikymmentä vuotta sitten hän kuitenkin kuului joukkoon, jollaista nyt katsotaan epäillen. Kovacs oli parikymppinen mies, joka saapui turvapaikanhakijana Suomeen ilman perhettä – ei sodan kauhujen keskeltä vaan paremman tulevaisuuden toivossa.

Nyt Kovacsilla on ajatus siitä, kuinka hänenlaisensa ihmiset saataisiin juurtumaan Suomeen.

”Virallisessa kotouttamisessa on epäonnistuttu pahasti.”

Kun etusormea liikutti hieman, alta paljastui Islanti. Sinne he lähtisivät.

Tunnelma Kanjižan kaupungissa Jugoslaviassa oli alkanut kiristyä. Oli vuosi 1992 ja Jugoslavia natisi liitoksistaan. Etelämmässä sodittiin jo.

Kovacs ja hänen ystävänsä toimittivat oppositiohenkistä sanomalehteä, ja poliisit ramppasivat lehden toimituksessa päivittäin. He penkoivat papereita ja vaativat unkarinkielisiä toimittajia kääntämään juttunsa serbiaksi. Oli selvää, että se, mitä Kovacs kaverinsa kanssa teki, ei ollut toivottua.

”Sisällissodan merkit alkoivat olla ilmassa. Yhtenä iltana päätimme, että lähdemme jonnekin, missä on parempi tulevaisuus tarjolla. Olimme parikymppisiä juippeja vailla sen kummempia suunnitelmia.”

Kartalla etusormen alle osui Islanti.

Prahan lentokentällä odotti kuitenkin pettymys. Saarivaltioon oli tarjolla lentoja vain harvakseltaan.

Suomeen sen sijaan pääsi. Se sai kelvata.

Helsinki-Vantaan lentokentällä passintarkastukseen asteli nuori mies, jonka päähän oli ajettu irokeesi. Kovacs ilmoitti rajavartijalle hakevansa turvapaikkaa poliittisiin mielipiteisiin perustuvan vainon takia.

Kaverusten tiet erkanivat pian.

”Päätimme lähteä eri paikkakunnille vastaanottokeskuksiin. Niin oppisimme paremmin kieltä ja olisi pakko hankkia muita tuttuja. Kaveri lähti Joensuuhun ja minä Lahteen.”

Vastaanottokeskuksessa ensimmäinen jugoslavialainen tulokas herätti huomiota, samoin irokeesi. Eräänä aamuna Kovacs istui tupakalla keskuksen pihalla, kun siviilipalvelusta suorittanut punkkari tuli juttelemaan.

Pian Kovacs lauloi lahtelaisessa punkbändissä.

”Lahden punkkarit kotouttivat minut. Pyörimme kaupungilla ja joimme halpaa punaviiniä. En ajatellut sen kummemmin olevani turvapaikanhakija. Yhtenä iltana tutustuin tyttöön, enkä sen jälkeen enää viettänyt öitäni vastaanottokeskuksessa.”

Kavereidensa luona Kovacs kuunteli öisin radiouutisia kotimaastaan. Sota kiihtyi.

Parin kuukauden kuluttua saapui kirje, jossa Kovacsille myönnettiin oleskelulupa. Nyt hänellä oli turvapaikka – ja 24 tuntia joutoaikaa vuorokaudessa. Vielä 1990-luvun alussa ei järjestetty lain määräämää kotouttamista.

Se sopi Kovacsille, joka viihtyi päivät yksin Lahden kirjaston englanninkielisellä filosofiahyllyllä.

”En halunnut samastua mihinkään statukseen tai kansanryhmään. Yhteisöllisyys on vastenmielistä, koska se tarkoittaa usein, ettei saa erottua joukosta tai jos erottuu, yhteisö rankaisee. Yhteisöllisyys ei toimi ennen kuin ihmiset ovat yksilöitä.”

Tätä mieltä Kovacs on edelleen, vaikka halpa punaviini ja bändikämpät ovat vaihtuneet papin lipereihin. Kristinusko ei sodi entisen punkkarin arvoja vastaan.

”Kansat, valtiot, puolueet ja uskonnot ovat toissijaisia. Olen ihmisen puolella, ja jokainen ihminen pitäisi nähdä yksilönä.”

Työssään maahanmuuttajien kanssa Kovacs kohtaa usein ihmisiä, jotka ovat asuneet monta vuotta Suomessa mutta eivät ole ikinä käyneet suomalaisessa kodissa. He elävät kotimaansa kansalaisista koostuvassa yhteisössä, ilman todellisia kontakteja suomalaisiin. Tästä Kovacs syyttää virallista kotouttamista.

”Kotouttaminen on pelkkää byrokratian sanahelinää. Siinä ihmisiä kohdellaan joukkona, jolle tehdään viralliset toimenpiteet ja sitten sanotaan ’hasta la vista’ tuloksista riippumatta. Kotouttamisprosessin jälkeen harvat ovat kotona.”

Kovacsin mielestä ongelma on se, että maahanmuuttajat niputetaan yhdeksi joukoksi.

”Ei ole mitään irakilaisia, on vain ihmisiä, jotka tulevat paikasta, jota nyt satutaan kutsumaan Irakiksi. Heillä kaikilla on eri tarpeet ja toiveet. On väärin olettaa, että yhteisön tuki on paras tuki.”

Näin olettavat usein myös maahanmuuttajat itse, Kovacs on huomannut. Tuttu yhteisö voi olla turvallinen, mutta myös rajoittava.

”Yhteisöllisyys saattaa vahvistaa kulttuurin huonoja puolia, kuten kotoa tuotua vihanpitoa tiettyä ryhmää kohtaan tai sitä, että tyttöihin suhtaudutaan rajoittavammin kuin poikiin. Perinteitä kunnioittava yhteisö voi myös painostaa ihmistä, joka päättääkin Suomeen tultuaan ryhtyä ateistiksi. Uskon pitäisi olla jokaisen oma valinta.”

Pahimmillaan tiivis yhteisö estää integroitumisen uuteen kotimaahan.

LääkkeeksiKovacs ehdottaa, että maahanmuuttajien kotouttamisesta vastaisi yhä enemmän kolmas sektori. Ne niin sanotut oikeat ihmiset, joita voi tavata luokkahuoneiden ja kurssien ulkopuolella.

”Vaikkapa metsästysseurat ja ompelukerhot. Niissä tulijat saisivat todellisia kontakteja uuteen kotimaahansa ja voisivat suuntautua omien kiinnostustensa mukaan – eivät yhteisönsä.”

Kovacs tietää, että hänen on helppo huudella yksilöllisyydestä. Tai ainakin helpompi kuin nykyisten tulijoiden.

”Suomeen saapuminen oli kuin jatkoa vanhalle elämälleni. Kadulla kukaan ei edes tajunnut, etten ole täältä. Nyt ihmiset tulevat kauempaa ja erilaisista kulttuureista.”

Myös vastaanotto on erilainen. Tänä syksynä Lahdessa heiteltiin turvapaikanhakijoita kivillä.

Kovacs huokaisee. Hän on Jugoslaviassa nähnyt, mitä voi pahimmillaan käydä, kun nationalismi ja vähemmistökysymykset törmäävät. Näitä haavoja paikattiin vielä vuosikymmen sodan syttymisen jälkeen, kun Kovacs palasi seudulle Suomen kansalaisuuden saaneena rauhanturvaajana.

Kovacsista on pelottavaa, kuinka helposti ihmiset ovat manipuloitavissa toisiaan vastaan. Hän ottaa esimerkin Pekka Töpöhännästä.

”Monni ei ole vaarallisin ongelma, vaan Pillit ja Pullat. He, jotka lähtevät kritiikittömästi vahvimman taakse tai tottelevat kyseenalaistamatta.”

Kotikaupungissaan Oulussa Kovacs on tullut tunnetuksi siitä, että hän uskaltaa haastaa auktoriteetit. Siksi hänen työhuoneensa ovelle koputtavat usein ne, jotka tarvitsevat jonkun kyseenalaistamaan puolestaan. Iso osa heistä on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita perheitä. Kirkkoon turvaudutaan, kun virallinen tie on noussut pystyyn.

”Nostaa pulssia, kun viranomaisten hitauden takia yritetään palauttaa sodan runtelemaan maahan perhe, jonka lapset ovat käyneet suomalaista koulua monta vuotta.”

Kovacs on auttanut perheitä löytämään piilopaikan ja hommannut paperittomille lapsille mahdollisuuden käydä koulua sillä aikaa, kun hän on etsinyt uutta tietoa siitä, onko kotimaahan palaaminen perheelle oikeasti turvallista. Työ on hidasta, ja vain yksi kymmenestä apua pyytävästä saa lopulta jäädä Suomeen. Kovacsin mielestä se on vaivan arvoista.

”Yritän elää niin kuin runoilija Walt Whitman on sanonut: vastusta paljon, tottele vähän. Ehdoton tottelevaisuus synnyttää orjuutta.”

Näistä en luovu
Ampumaurheilu

”Pari vuotta sitten aloin kilpailla ammunnassa IDPA-revolverilla. Uskallan väittää, että ampuma-aseharrastajat ovat vastuullista porukkaa.”

Filosofinen pohdiskelu

”Kiinnostuin filosofiasta 16-vuotiaana. Minulle se tarkoittaa yhtä aikaa tyhjänpäiväistä viisastelua ja vakavaa pohdiskelua. Olin innoissani, kun Suomessa kirjastosta sai muutakin Marxia ja Hegeliä.”

Yksilönvapaus

”Se on minulle tärkein arvo, jopa muiden arvojen kustannuksella. Liian usein ajatellaan, että lait ja määräykset suojelevat heikompia. Minusta ne suojelevat valtarakenteita.”

Vesa Ranta
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!