Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä vinkkiä, joiden avulla muutut mukavammaksi ihmiseksi

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Huomaatko olevasi turhan usein välinpitämätön tai tyly? Ystävällisyyttä voi oppia. Se tulee sitä luontevammaksi, mitä useammin tietoisesti ottaa toiset huomioon.

Ihmiset, jotka ohjattiin tekemään päivittäin pieniä ystävällisiä tekoja, tulivat kymmenen päivän koejaksolla selvästi onnellisemmiksi, kertoo Journal of Social Psychology -lehdessä julkaistu brittitutkimus. Onnellisena on taas helpompi olla ystävällinen, jolloin syntyy positiivinen kierre.

2. Ystävällistä mielenlaatua voi kehittää kuten lihasvoimaa. Psychological Science -lehdessä julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan myötätuntomeditaatio tekee ihmisistä myös tosielämässä avuliaampia.

Harjoituksessa hyväntahtoisia ajatuksia suunnataan vuoroin eri kohteisiin: ystävään, itseen, vihamieheen tai tuntemattomiin ihmisiin. Tutkijoiden mukaan tämä muuttaa vähitellen aivojen tapaa reagoida esimerkiksi toisen ihmisen kärsimykseen.

3. Eristäytyminen voi ruokkia vihamielisyyttä. Sen sijaan jo mukavien kontaktien muistelu virittää ihmismielen tilaan, jossa tulee kohdelleeksi muita hyvin. Brittiläis-itävaltalaisessa tutkimuksessa ihmiset kirjoittivat hetkistä, jolloin he olivat kokeneet vahvaa yhteenkuuluvuutta toisten kanssa. Harjoituksen jälkeen he olivat vertailuryhmää auttavaisempia.

4. Mielikuvien tehosta kertoo myös Stanfordin yliopiston tutkimus, jossa koehenkilöt lensivät virtuaalikaupungin yllä joko itse supersankareina tai vain helikopterilla. Kun tutkimushaastattelija lopuksi oli kaatavinaan vahingossa kynäpurkin, supersankarin rooliin eläytyneet riensivät apuun muita hanakammin. Kannattaa siis uskoa hyviin voimiinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!