Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helena Pietisellä on 17 kummilasta – ja hän pitää yhteyttä jokaiseen

Elämä
 
Neljän lapsen kummisetä neuvoo antamaan aikaa
Neljän lapsen kummisetä neuvoo antamaan aikaa
Neljän lapsen kummisetä Niko Melvas uskoo, että kummilapsille jää yhdessä vietetystä ajasta syvempiä muistoja kuin lahjoista.
Sanottua

”Lelujen rahtaus on tarpeetonta”

”Välillä tuntuu, että minua ja miestäni pyydetään kummeiksi, koska meillä on hyvät tulot ja laaja sosiaalinen elämä. Saamme vuodesta toiseen kuunnella kalliita lahjatoiveita.”

 

”Jotkut sukulaiseni ovat sivuuttaneet monta hyvää kummiehdokasta, koska ovat halunneet kummeiksi pariskunnan. Kun kummipari on päätynyt eroon, siitä tuntemattomasta puolisosta ei ole sen koommin kuultu.”

 

”Lelujen rahtaus pienelle lapselle on tarpeetonta; lukemaan opettaminen, sadut ja suvusta kertominen rikastavat enemmän.”

 

”Kun lapseni syntyi, sanoin kummeille, etten odota teiltä lahjoja tai erityishuomiota. Haluan, että käytte meillä kylässä ja mökillä ja sillä tavalla olette osa lapseni elämää.

 

”Lopetin lahjojen antamisen, kun koskaan ei tullut kiitosta. Mielestäni myös kummilapsella on velvollisuuksia, jos odottaa saavansa jotakin.”

 

”Kummin tehtävä voisi olla kulttuurin ja maailmankatsomuksen kasvatus siinä missä se perinteisesti on ollut kristillinen kasvatus.”

 

”Kummius on suhde lapseen ja kotikirkkoon. Kirkkoon kuulumattomat voisivat nimiäisissään käyttää muuta kuin kummi-sanaa.”

Lähde: Kysely HS.fi:ssä. Kyselyyn vastasi 913 kummia ja 396 vanhempaa.

Kun pian kolme vuotta täyttävä Luna Peltola leikkii soittavansa jollekulle, se on Niko. Jos hän taas leikkii lähtevänsä johonkin, hän menee Nikon luo.

Kun Niko tulee oikeasti käymään, tyttö menee sekaisin onnesta.

”Viimeksi hän vain juoksi ympäri asuntoa kymmenen minuuttia”, Lunan äiti Inari Listo kertoo.

Kuka Niko sitten on?

Lunan kummisetä, Niko Melvas.

Kirkko on perinteisesti toivonut, että kummit osallistuvat kummilapsen kristilliseen kasvatukseen ja ainakin rukoilevat tämän puolesta.

Nykyään kaikki eivät kuitenkaan kuulu kirkkoon, eikä uskonto ole tärkeä jokaiselle kirkkoon kuuluvallekaan. Siksi kummiuskin on hieman kysymysmerkki: mitä se nykyään tarkoittaa?

HS.fi:ssä kysyttiin lukijoilta, mitä merkitystä kummeilla on. Vastausten perusteella paljonkin: sekä kummit että vanhemmat toivovat, että kummista tulee lapselle oma, erityinen aikuinen.

Eräs kummi kertoi, miten oli päässyt kummipojan uskotuksi ja saanut kuulla muun muassa koulukiusaamisesta. Toinen otti kummilapsen vähäksi aikaa luokseen asumaan, kun lapsen vanhemmat erosivat. Kolmas kertoi kummilasten olevan elämänsä tärkeimmät ihmiset. Neljäs aikoi jättää kummilapselle omaisuuttaan perinnöksi.

Toisaalta sekä kummit että vanhemmat valittivat, että kummin ja lapsen suhde on jäänyt etäiseksi. Kummin kun pitäisi tarjota seuraansa eikä vain lähettää kerran vuodessa joululahjaa postissa. Pahimmillaan kummi ei edes tunnistanut lasta, jos sattui kadulla vastakkain.

Niko Melvas, 37, tuskin joutuu sellaiseen tilanteeseen. Hänellä on Luna Peltolan lisäksi kolme muutakin kummilasta – ja kaikkiin hän pitää aktiivisesti yhteyttä.

Melvas oli hiljattain tyttöystävänsä ja 15-vuotiaan kummityttönsä Sannin kanssa lomalla Berliinissä. Matka oli saksaa opiskelleelle tytölle rippilahja.

Kuusivuotiaan Santun kanssa Melvas on paistanut metsässä makkaraa ja opettanut hänet uimaan. Puolitoistavuotias Wilma on ollut Melvaksen työpaikalla Erottajan paloasemalla hoidossa, kun vanhemmat ovat olleet asioilla. Tytöllä on ollut oikein hauskaa palomiesten liikuntasalissa.

Kun Melvasta pyydettiin Luna Peltolan kummiksi, hän oli erittäin otettu.

”Lunan isä on pitkäaikaisin kaverini. Asuimme lapsena samalla kadulla.”

Melvas on joskus kuullut, miten kauniisti aikuiset puhuvat kummeistaan.

”Eräs nainen kertoi, miten kummisetä opetti hänet lapsena kalastamaan. Tämänkaltaisia muistoja haluan itsekin antaa kummilapsille.”

Kummeille, vanhemmille ja kummilapsille suunnatun kummius.fi-yhteisömerkin kehittänyt Ville Lähdesmäki on kuullut raadollisen määrittelyn kummille: Se outo tyyppi, jonka vanhempasi tunsivat, kun olit pieni.

Kummisuhde voi lähteä jo siinä vinoon, jos kummi ei koe osaavansa olla pikkulasten kanssa ja jättäytyy sivuun. Jos vuosien varrella vielä välit viilentyvät kummilapsen vanhempiin, saatetaan päätyä tilanteeseen, jossa kummi ei tunnista omaa kummilastaan kadulla.

Tätä Lähdesmäki pitää surullisena. Siksi hän halusi kehittää kummius.fi-tavaramerkin, josta tunnistaisi, että jokin palvelu on erityisesti kummeille ja kummilapsille suunnattu.

Kummius.fi on järjestänyt tapahtumia esimerkiksi Särkänniemen ja jääkiekkojoukkueiden kanssa.

Lähdesmäen mielestä kummisuhteeseen kannattaa panostaa, koska sillä on jopa yhteiskunnallista merkitystä.

”Se auttaisi kahden ongelman ratkeamisessa: nuorten syrjäytymisen ja ikäihmisten yksinäisyyden. Jos kummisuhteesta tulee elinikäinen, kummilapsi käy myöhemmin katsomassa kummia vanhainkodissa.”

Liisa Takala
Helena Pietinen on liimannut Raamattuunsa kuvia kummilapsistaan. Tyttöjen ja poikien kuvat ovat eri aukeamilla.
Helena Pietinen on liimannut Raamattuunsa kuvia kummilapsistaan. Tyttöjen ja poikien kuvat ovat eri aukeamilla.

Kummijärjestelmä on tiettävästi jo 2000 vuotta vanha. Alun perin kristilliseen kirkkoon liittyi lähinnä aikuisia. Kummin tehtävä oli tutustuttaa heidät seurakuntaan ja uskoon.

Kristillinen puoli on edelleen osalle kummeista tärkeä.

”Rukous kummilasten ja heidän perheidensä puolesta kuuluu ilman muuta kummitehtävääni. Olen myös antanut lapsille hengellisiä lastenlehtiä ja kirjoja”, sanoo Helena Pietinen, jolla on 17 kummilasta.

Diakonissana työskentelevä Pietinen, 60, on kirjoittanut Raamattuunsa tyhjälle sivulle kaikkien kummilastensa nimet ja syntymäajat. Seuraaville aukeamille hän on liimannut lasten koulukuvia.

Pietisen nuorin kummilapsi syntyi tänä vuonna. Monet ovat kuitenkin jo aikuisia.

”Kummilapsillani on yhteensä 22 lasta. Heille olen kummimummi.”

Pietinen on aina pitänyt kummilapsiin yhteyttä: kirjoittanut kortteja ja kirjeitä, muistanut syntymäpäivät, nimipäivät ja joulut, laittanut myös tervehdyksiä kouluvuoden alkaessa ja päättyessä. Hän on vienyt kummilapsia retkille ja seurakunnan leireille. Eräs kummilapsi tapasi käydä hänen luonaan saunassa.

Välillä kummitäti on pystynyt tarjoamaan jotain eksoottistakin: viime kesänä Pietinen vei muutamia kummilapsiaan panssarivaunusafarille, jonka oli voittanut veteraanien arpajaisista.

HS.fi:n kummikyselystä selvisi, että vanhemmilla on suuri rooli siinä, millaiseksi kummisuhde muodostuu. Jotkut harmittelivat, että vanhemmat eivät kutsu kummia edes lapsen synttäreille. Toiset taas olivat kyllästyneitä siihen, että kummilta tunnutaan odottavan kalliita lahjoja, kuten talvihaalareita ja polkupyöriä.

Perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa Väestöliitosta neuvoo vanhempia ja kummeja keskustelemaan kunnolla, millaisia odotuksia heillä on kummiudesta. Samaa sanoo Ville Lähdesmäki.

”Voisi olla jopa valmis kysymyspatteristo, jonka avulla vanhemmat ja kummit kävisivät asiaa läpi. Vanhemmille voisi olla vielä erikseen kysymyksiä, joiden avulla he pohtisivat, kuka on sopiva kummi. Esimerkiksi: onko tämä sellainen henkilö, jonka luo antaisin lapseni yökylään?”

Kummius saattaa epäonnistua, jos kummiksi pyydetään jotakuta velvollisuudesta. Vaikkapa serkkua kysytään, koska hänkin pyysi oman lapsensa kummiksi.

Kummin tehtävästä voi myös kieltäytyä, sanovat sekä Oulasmaa että Lähdesmäki. Se on jopa suositeltavaa, jos tietää, että ei kykene olemaan aktiivisesti lapsen elämässä.

”Voi kiittää kummiksi pyytämisestä, mutta perustella sitten kieltäytymisensä. Voi sanoa, että lapsi ansaitsee osallistuvamman kummin”, Oulasmaa sanoo.

Oulasmaan mielestä ihannetilanne olisi, että kummista olisi tukea sekä vanhemmille että lapselle.

”Vanhemmilla on tuskin koskaan liikaa lastenhoitoapua. Lapselle taas kummi on oma aikuinen, joka voi helpottaa sisarkateutta: kummin huomiosta ei tarvitse kilpailla sisaruksen kanssa.”

Liisa Takala
Niko Melvas työskentelee palomiehenä Erottajan paloasemalla. Kummityttö Luna Peltola pääsi katselemaan maisemia palotornista.
Niko Melvas työskentelee palomiehenä Erottajan paloasemalla. Kummityttö Luna Peltola pääsi katselemaan maisemia palotornista.

Niko Melvas ei ole keskustellut Luna Peltolan vanhempien kanssa siitä, mitä kummilta odotetaan. Lunan äiti Inari Listo sanoo, ettei hänellä oikeastaan edes ollut odotuksia.

”Se riittäisi, että kummi osoittaisi kiinnostusta lasta kohtaan. Kysyisi soittaessa, mitä lapselle kuuluu, ja lähettäisi terveisiä.”

Listo sanoo, että Melvas on ollut kummisetänä paljon enemmän.

”Hän on luksuskummi! Käy kylässä, leikkii Lunan kanssa ja lähettää joka ulkomaanmatkalta kortin.”

Kerran Luna oli menossa perheuintiin, mutta hänen isänsä sairastui. Ei haitannut: kummisetä lähti Lunan kanssa polskimaan. Sekin oli varsin ikimuistoista, kun Lunan päiväkotiryhmä pääsi paloasemalle vierailulle.

Melvaksella ei ole lapsia. Joskus hän mietti, miten hän osaa varsinkaan kummityttöjen kanssa keksiä tekemistä.

”Ei se kuitenkaan ole vaikeaa. Kun menee lapsen viereen istumaan, lapsi kyllä alkaa tuoda kirjaa ja leluja.”

Mitä sitten kummi saa kummiudestaan?

”Kummista tulee tärkeä lapselle ja päinvastoin”, Niko Melvas summaa.

Rooli on varsin kiitollinen.

”Teen lasten kanssa kivat jutut, ja kun alkaa iltakitinä, palautan heidät vanhemmille.”

Helena Pietisellä ei ole lapsia. Hän kokee, että on 17 kummilapsensa kautta saanut laajennetun suvun. ”Joululahjaksi aion neuloa jokaiselle kummilapselle ja hänen perheenjäsenelleen sukat.”

On hän myös kokenut kummilasten ansiosta vaikka mitä: ollut jopa paikalla, kun yksi heistä syntyi. Konkreettisesti Pietinen on saanut kummilapsiltaan muun muassa kirjeitä ja kortteja. Hän näyttää korttia, jossa lukee lapsen käsialalla ”rakkaalle kummitädille”.

”Tällainen teksti merkitsee paljon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!