Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia vanhuksia pelottaa joutuminen takaisin kaappiin palvelutalossa

Elämä
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Vanhukset pohtivat, uskaltavatko pyytää samaa sukupuolta olevaa kumppaniaan tulemaan mukaan päiväkeskuksen toimintaryhmään.
Vanhukset pohtivat, uskaltavatko pyytää samaa sukupuolta olevaa kumppaniaan tulemaan mukaan päiväkeskuksen toimintaryhmään. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia vanhuksia pelottaa usein, että muuttaessaan palvelutaloon he joutuvat takaisin kaappiin. Tämä on käynyt ilmi Seta ry:n Yhdenvertainen vanhuus -projektissa.

Projektipäällikkö Salla-Maija Hakolan mukaan ikäihmisten oletetaan usein sen kummemmin ajattelematta olevan heteroja ja sukupuoleltaan joko miehiä tai naisia. Näin olettavat sekä hoitohenkilökunta että palvelutalojen asukkaat.

”Keskusteluissa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat pohtineet, uskaltavatko he kertoa muisteluryhmissä, että ovat eläneet samaa sukupuolta olevan partnerin kanssa tai voiko partneri tulla mukaan päiväkeskuksen toimintaryhmään”, Hakola sanoo.

Hänen mukaansa pelon taustalla on usein se, että nykyvanhukset ovat eläneet ajan, jolloin homoseksuaalisuus on ollut luokiteltuna sairaudeksi ja rikokseksi. Vaikka moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva vanhus on voinut elää jo vuosikymmeniä avoimesti itsenään, voivat he palvelutalossa joutua pitkästä aikaa tekemisiin sellaisten ihmisten kanssa, joilla saattaa olla edelleen vanhaa tietoa tai epätietoisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

Tätä tukee myös Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Vanhustyön keskusliiton tänään julkaisema Eloisa yhdenvertaisuus -gallup. 65–79-vuotiaista yhteensä 34 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ikääntyneiden ihmisten asiat eivät ole ajankohtaisia vielä vaan vasta tulevaisuudessa. Vielä suurempi osa ei ottanut asiaan kantaa. Ero nuorempiin vastaajiin oli selvä. Alle 24-vuotiaista vastaajista tätä mieltä oli 21 prosenttia.

Eloisa yhdenvertaisuus -gallupissa nousi kuitenkin selkeästi esille se, että suomalaisten mielestä kaikilla pitäisi olla mahdollisuus viettää omannäköistään vanhuutta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville tämä voisi Hakolan mukaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palvelutaloissa asuisi avoimesti samaa sukupuolta olevia pareja, transvestiitti voisi toteuttaa siellä tarvettaan pukeutua maskuliinisesti tai feminiinisesti ja vanhuksiin tutustuessaan hoitohenkilökunta ei automaattisesti olettaisi, että kumppani, josta vanhus puhuu on eri sukupuolta.

”Sen sijaan, että tiedustelemme miehestä voimme kysyä kumppanista. Palvelutalojen avointa ilmapiiriä voisi lisätä myös jo sillä, että laittaa ilmoitustaululle sateenkaariryhmän yhteystiedot. Se viestii, että täällä on huomioitu ikäihmisten moninaisuus”, Hakola sanoo.

Hänen mukaansa monet hoitajat ovat onneksi jo nyt enenevässä määrin valveutuneita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvissä asioissa.

Seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli voivat nousta esille myös ikääntyneiden terveyttä hoidettaessa. Esimerkiksi transihmisen lääkehoito pitää huomioida palvelutalossakin, vaikka hän ei itse osaisi siitä muistuttaa.

”Kuten ihmiset, myös heidän kehonsa ovat erilaisia. Hoitajia voi tulla vastaan nainen, jolla onkin eturauhasvaivoja. Silloin hänen pitää tietää, mille lääkärille asukas ohjataan”, Hakola sanoo.

Hän on kohdannut projektin varrella myös ihmisiä, jotka ovat pelänneet, että heidän salattu transsukupuolisuutensa tai homoseksuaalisuutensa paljastuu sukulaisille, jos he sairastuvat muistisairauteen. Se, että palvelutaloissa puhuttaisiin näistä kysymyksistä, rauhoittaisi Hakolan mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien mieltä.

Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen omista palvelutaloista on ollut puhetta Setan Yhdenvertainen vanhuus -projektin aikana. Ideaa sekä kannatetaan että vastustetaan.

”Vastustajien mielestä kaikkien palvelutalojen pitäisi olla sellaisia, että niissä hyväksytään ikäihmisten moninaisuus. Puolustajat taas haluaisivat viettää vanhuuttaan samanhenkisten ihmisten kanssa ja jakaa yhdistäviä elämänkokemuksiaan. Vähän niin kuin taiteilijoiden omassa palvelutalossa”, Hakola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!