Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minunkin lapseni voi olla kiusaaja – älä pidä sitä omana tietonasi

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Aikuiselämäni syvin vihan tunne on – noloa kyllä – kohdistunut erääseen pieneen poikaan.

Puolustuksekseni haluan sanoa, että tuo raakimus aivan tarkoituksellisesti, pirullisesti virnuillen ja minua silmiin katsoen tönäisi antaumuksella pienen lapseni kumoon.

Rasittavien puheeksiottamisten, selvittelyjen ja ryhmädynamiikan pohtimisten sijaan olisi tuntunut hyvältä idealta vain siirtää kiusanhenki toiseen päiväkotiin. Siperiasta löytyisi varmaan oikein kiva pienryhmä hänelle.

Kiusaamista päiväkodissa tai koulussa ei ehkä voi välttää täysin. Kivankin perheen lapsi voi ajattelemattomuuttaan, ilkeyttään tai joukon jatkona kiusata. Ehkä tajuamatta tai jopa tajuten, mitä on tekemässä.

Juuri siksi kiusaamiseen pitäisi puuttua heti, ei vasta vuosien kiduttamisen jälkeen. Kouluissa ja päiväkodeissa käytetäänkin kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja nopeaan sopimiseen tähtääviä menetelmiä, kuten KiVa Koulu -ohjelmaa tai Verso-vertaissovittelua. Painopiste on lasten keskinäisissä suhteissa, eikä Verso-selvittelyä vaatineista tilanteista välttämättä edes kerrota kotiin. Oman vaivoin aisoissa pysyneen vihani muistaen ymmärrän hyvin miksi.

Oman lapsen suojattomuus on niin sietämätöntä, että vanhemman hätä muuttuu helposti raivoksi. Rauhoittumisen sijaan jahdataan syyllistä. Tuohtunut juoruilu kiusaajan perhesuhteista helpottaa ainakin hetken. Kostonhimoinen vihjailu kiusaajan persoonan ilmiselvistä psykopaattipiirteistä on kumman tyydyttävää. Someraivon nostatus ”päivähoitotätsyjen” kyvyttömyydestä kerää hetkeksi vanhemman ympärille peukuttajien kannustavan ringin.

Oikeutta janotessamme emme edes huomaa toistavamme itse kiusaamisen kuviota. Unohdamme, että kiusaajakin on vain lapsi.

Joskus kiusaaja onkin oma lapsi. Vuosia myöhemmin minäkin jouduin vielä tiukempaan paikkaan: selvittelemään tilannetta kiusanneen lapsen vanhempana. Yhtäkkiä Päiväkoti Siperia ei ollutkaan niin hyvä idea. Taannoinen vihani tuntui kevyeltä pikku fiilikseltä verrattuna häpeääni.

Harva tunne innoittaa kekseliäisyyttämme niin kuin häpeä. Vanhemman mieli kehittää huikeita selityksiä, joilla siirtää tapahtuneen vastuu toisten kannettavaksi. Eikös tämä vähäpätöinen jupakka ole hivenen paisumassa käsistä, pojat nyt ovat poikia ja tytöthän nyt aina kehittää draamaa. Välituntivalvonta on koulussa ihan puutteellista. Opettajalla ei ole auktoriteettia. Opettaja määrää liikaa. Kiusattu on yliherkkä, itse aina kiusaamassa, huumorintajuton, likinäköinen, sattumalta paikalla ollut, aina mukaan änkeävä, sieltä kotoisin tai sen perheen lapsi. Meillä on kyllä kotona nimenomaan painotettu, ettei rillipiruja saa kiusata! Ja muutenkin: minkä minä sille voin miten koulussa menee, enhän minä siellä ole!

En olekaan. Olen vain kasvotusten sen hirvittävyyden kanssa, ettei lapseni ollutkaan täydellinen. Aina urhea, oikeudenmukainen, sorrettujen puolustaja. Oma kultamussukkani on tavallinen ihminen vaan – välillä ilkeä, typerä, ajattelematon.

Vastuun kantaminen lapsen rinnalla, eikä vain häntä syyllistäen, on vanhemmallekin nöyryyttävää. Itse asiassa: se muistuttaa tuskaa, jonka kiusattu on syyttä joutunut kokemaan.

Perheitä ei kannata sulkea pois lastensa sosiaalisesta elämästä, vaikkei asian puheeksi ottaminen ole aina helppoa, aikuisille tai lapsille. Aikuisten on silti pakko uskaltaa – muuten vastuu tilanteesta jää lapsen kannettavaksi.

Toisinaan kiusatun lapsen vanhemmat tai koulujen ja päiväkotien henkilökunta pelkäävät kiusaavan lapsen vanhempien suuttuvan. Joskus päiväkodin tai koulun aikuiset pitävät vanhempaa turhanvalittajana ja alkavat höpöttää lapsen persoonan olevan kiusaamiseen alistuva. Kiusaamisen ilmiö leviää selvittelytilanteeseen: onko minun kokemuksellani arvoa? Saanko olla totta?

Onneksi me vanhemmat voimme auttaa lapsiamme ja toisiamme. Kerro minulle, kun lapseni kiusaa.

Älä häpäise häntä puhumalla selän takana mitä sattuu, vaan anna meille vanhemmille ja lapsellemme mahdollisuus kantaa vastuu tapahtuneesta. Totuus sattuu, muttei läheskään niin paljon kuin kiusatuksi tuleminen.

Minäkin lupaan kertoa suoraan sinulle, kun oma kultamurusesi osoittautuu yhtä höhläksi. Heti kun raivokas hätäni on laantunut.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!