Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienten lasten palovammat lisääntyneet – valtaosan vammoista aiheuttaa vanhemman kahvikuppi

Elämä
 

Lähes kaikki alle vuoden ikäisten lasten palovammat voitaisiin estää. Tähän tulokseen tulee lastenkirurgian ja yleiskirurgian erikoislääkäri Elina Laitakari väitöskirjassaan, joka hyväksyttiin tänään Helsingin yliopistossa.

”Tutkimuksen tärkein viesti on, että kun käsittelee kuumia nesteitä, lasta ei pitäisi pitää sylissä. Jos on kuitenkin pakko, vanhemman tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta”, Laitakari sanoo.

Hän kiinnostui pienten lasten palovammoista erikoistumisaikanaan Lastenklinikalla ja myöhemmin työssään lastenkirurgina. Laitakari pani kollegoidensa kanssa merkille, että pienten lasten palovammat tuntuivat yleistyvän.

”Se oli huolestuttavaa, kun eiväthän pienet vauvat pysty aiheuttamaan itselleen palovammoja. Halusimme selvittää, pitääkö mututuntuma paikkansa, onko ilmiö valtakunnallinen ja mistä se johtuu.”

Vuosina 1990–2011 Suomen sairaaloissa hoidettiin noin 1 800 alle vuoden ikäistä lasta palovammojen vuoksi. Laitakari havaitsi, että tutkittavana ajanjaksona pienten lasten palovammojen määrä lähes kolminkertaistui.

Väitöskirja ei analysoi kasvun syitä, mutta tutkijalla on tästä omat arvauksensa: Yksi mahdollinen syy on se, että pikkulasten isovanhemmat asuvat usein kaukana, ja lastenhoitoon liittyvä tieto ei kulje sukupolvelta toiselle. Myös hektinen elämäntyyli saattaa lisätä palovammoja.

”Kukapa meistä ei yrittäisi tehdä monta asiaa yhtä aikaa.”

Pieniä lapsia pidetään myös aiempaa enemmän sylissä ja kantoliinassa, jolloin lapsi saa helpommin palovamman vanhemman kokatessa tai syödessä, Laitakari sanoo.

Kaksi kolmasosaa pienten lasten palovammoista on väitöskirjan mukaan kuuman nesteen aiheuttamia ”kahvipöytävammoja”. Silloin ollaan kahvi- tai ruokapöydässä, ja vauva tarttuu pöydällä olevaan kuppiin, jossa on kuumaa kahvia tai teetä. Tyypillisiä ovat myös tilanteet, joissa vanhempi vie kuppia kohti omaa suutaan, vauva heiluttaa käsiään ja neste läikkyy vauvan päälle.

Loput vammat ovat pääosin kosketusvammoja, joissa lapsi koskee käsillään kuumaan esineeseen, esimerkiksi uunin- tai takanluukkuun tai kattilaan.

Palovammatapauksen riskiä lisäsi ainakin kolme tekijää: lapsen miessukupuoli, esikoisuus, äidin nuori ikä ja alhainen sosioekonominen asema.

Tutkija ei osaa sanoa, miksi palovammoja syntyy enemmän pikkupojille kuin -tytöille.

Palovammoja sattui eniten talvikuukausina, mikä johtunee siitä, että tuolloin perheet viettävät enemmän aikaa sisällä. Noin 80 prosenttia palovammoista syntyi kotona, ja kaksi kolmasosaa sattui huoltajan tai vanhemman läsnä ollessa.

Vammoja sattui eniten alkuviikosta. Laitakari arvelee tämän johtuvan siitä, että viikonloppuna molemmat vanhemmat ovat kotona, ja kun viikon alussa toinen vanhempi jää yksin, on lapsi sylissä kun tehdään päivän askareita. Lisäksi lasta valvomassa on vain yksi silmäpari.

Laitakari ei pääse aiheesta eroon vapaa-ajallakaan. Hän sanoo joskus kysäisseensä kahvilassa pikkulasten vanhemmilta, ovatko he tulleet ajatelleeksi, mitä kuuma juoma voi tehdä sylivauvalle. Lastenkirurgina hän tietää piinallisen hyvin, kuinka herkkä pienen lapsen ohut iho on palovammoille.

”Jos kahvin seassa on maitoa, nesteen lämpötila ei ole sataa astetta vaan ehkä viisikymmentä. Mutta jo se riittää aiheuttamaan palovamman. Mitä pienempi lapsi, sitä ohuempi iho. Matalammat lämpötilat ja lyhyemmät altistusajat aiheuttavat lapsille isommat palovammat kuin aikuisille. Siinä on vissi ero.”

Lopuksi hän esittää muutaman toiveen: Palovammojen synnystä ja niiden ehkäisyn merkityksestä tulisi kertoa vanhemmille neuvolassa ja päiväkodeissa. Suomeen pitäisi perustaa oma palovammakeskus pienille lapsille.

Ja lopuksi tärkein: Jokaisen pikkulapsen vanhemman tulisi pysähtyä ajattelemaan, miten palovammat syntyvät, ja pyrkiä estämään niitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!