Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeys väsyttää useimpia – testaa, kärsitkö kaamosoireista vai onko kyse tavallisesta univajeesta

Elämä
 
Heini Sivonen
THL:n tutkimusprofessorin Timo Partosen mukaan syysväsymys onkin usein vain tavallista univajetta. Siihen havahdutaan, kun sisäinen kello alkaa jätättää pimeän takia.
THL:n tutkimusprofessorin Timo Partosen mukaan syysväsymys onkin usein vain tavallista univajetta. Siihen havahdutaan, kun sisäinen kello alkaa jätättää pimeän takia. Kuva: Heini Sivonen

Aamulla on vaikea päästä sängystä ylös ja illalla väsyttää reilusti ennen iltauutisia. Kuulostaako tutulta? Kyse voi olla syysväsymyksestä, kaamosoireista tai jopa kaamosmasennuksesta.

THL:n tutkimusprofessorin Timo Partosen mukaan syksyn pimeyden mukanaan tuoma syysväsymys on melko yleistä, vaikka sitä ei ole juurikaan tutkittu. Pimeys saa sisäisen kellomme jätättämään ja aamuherääminen voi siksi tuntua hankalalta.

Partonen arvelee, että syysväsymyksessä on itse asiassa melko usein kyse aivan tavallisesta univajeesta, johon vain havahdutaan helpommin, kun sisäinen kello alkaa jätättää.

”Tähän riittää lääkkeeksi se, että järjestää itselleen aikaa nukkua riittävät yöunet”, Partonen sanoo.

Mutta entä, jos väsymys ei tunnu väistyvän edes nukkumalla? Silloin ihminen saattaa kärsiä kaamosoireista tai sairastaa kaamosmasennusta.

Kaamosoireet ovat lievempiä ja yleisempiä kuin kaamosmasennus. Noin 20 prosenttia naisista ja 12 prosenttia miehistä kärsii runsaista kaamosoireista. Niitä ovat esimerkiksi syksyisin toistuva väsymys, joka ei aina hellitä edes päivän mittaan, yöunien venyminen tavallista pidemmiksi ilman, että ne virkistävät ja ruokahalun lisääntyminen.

Kaamosmasennuksessa ihmisellä on sekä kaamosoireita että masennusoireita. Kaamosmasennusta sairastaa noin prosentti suomalaisista. Kaamosmasennuksen tunnistaa usein siitä, että se alkaa aina syksyllä samaan aikaan ja päättyy keväällä.

Alla on Helsingin Sanomien Syysväsymys-testi, jolla saat suuntaa antavan arvion siitä, onko sinulla syysväsymystä vai kenties kaamosoireita tai kaamosmasennusta. Tuloksista selviävät myös professori Timo Partosen vinkit, kuinka ehkäistä syksyn mukanaan tuomaa väsymystä.

Illanvirkku elää vaarallisesti
Illanvirkku elää vaarallisesti
Kaikki tunnetut terveysriskit kertyvät iltaihmisille. Professori neuvoo, miten vaarat voi välttää. Toimittaja: Jukka Ruukki HS, Kuvaus: Janne Järvinen HS, Ville Männikkö, leikkaus: Janne Elkki HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!