Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkuun omissa vaatteissa, surunvalittelut Facebookiin – hautausperinteetkin muuttuvat

Elämä
 
Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
Ruumisarkkuja hautaustoimistossa Helsingissä.
Ruumisarkkuja hautaustoimistossa Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Mustat vaatteet, seppeleet ja surunvalitteluadressit alkavat olla jo katoavaa kansanperinnettä, mitä tulee hautajaisiin. Nykyvainajat tuhkataan ja laitetaan arkkuun omissa vaatteissaan. Moni myös toivoo, että kukkarahat annetaan hyväntekeväisyyteen.

Vainajaa ei siis ole pakko pukea mihinkään valmiisiin hautaustoimiston myymiin kaapuihin, vaan jokainen voi kohdata kuolema ihan omissa vaatteissaan, jos niin haluaa. Valinnanvaraa on, aina yöpuvusta parhaimpiin juhlavaatteisiin.

Yhä useampi tekeekin nykyään hautaustestamentin, jossa itse määrää, mitä haluaa päälleen ja miten toivoo asioiden sujuvan. Monet myös maksavat hautauksensa etukäteen.

”Omia vaatteita tosiaan näkee vainajilla yhä enemmän, mutta yleensä ne ovat mieluummin juhlavia kuin arkisia. Miehillä saattaa olla puku, jopa smokki. Mitään sellaista en ole nähnyt, mikä hätkähdyttäisi”, Helsingin Hietaniemen hautauskappelin vahtimestari Hannu Aho sanoo.

Vesa Oja / HS
Presidentti Urho Kaleva Kekkosen hautajaiset syyskuussa 1986. Hautajaisyleisöä.
Presidentti Urho Kaleva Kekkosen hautajaiset syyskuussa 1986. Hautajaisyleisöä.

Tuomas Selänne
Erilaisten kukkalaitteiden, usein valkoisten tai sinivalkoisten, tuominen haudalle on edelleen tärkeä osa suomalaista hautajaisperinnettä
Erilaisten kukkalaitteiden, usein valkoisten tai sinivalkoisten, tuominen haudalle on edelleen tärkeä osa suomalaista hautajaisperinnettä

Kukat, musiikki ja vieraat luovat hautajaisten tunnelman, mutta onko hautajaisia ylipäätään jotenkin harvemmin kuin aikaisemmin? On totta, että hautajaismenot ovat muuttuneet hillitymmiksi, mutta että niitä myös järjestetään entistä harvemmin.

Monessa suvussa, ja erityisesti kaupungeissa, hautajaisia vietetään vain lähimpien sukulaisten kesken ja samalla myös hautajaisten ulkoiset menot muuttuvat entistä vaatimattomammiksi.

Kiire, sukulaisten asuminen hajallaan, perhe-elämän yksityistyminen ja ekologisen ajattelun nousu ovat kaikki vaikuttaneet siihen, että modernit hautajaiset ovat monesti ulkoisilta puitteiltaan melko vaatimattomat.

”Myös se näkyy, että kun ihminen elää 90-vuotiaaksi, ei hänellä yksinkertaisesti ole sitä sukua ja tuttavapiiriä enää jäljellä”, Ahoa sanoo.

HS kertoi aiemmin lokakuussa helsinkiläisestä talonmiehestä, jonka hautajaisissa ei ollut yhtään saattajaa.

Kauko Kivi / Lehtikuva
Rouva Alli Paasikivi ja piispa Gulin vuonna 1956.
Rouva Alli Paasikivi ja piispa Gulin vuonna 1956.

Ahon mukaan kutsua tulla hautajaisiin noudatetaan vielä todella hyvin, mutta Hietaniemessä on jo vuosia havaittu, että adressien määrä lisääntyy heinäkuussa. Kun lomamatkalta ei ehditä hautajaisiin, lähetetään adressi, muutoin nekin ovat jäämässä historiaan.

Viime vuosina on esimerkiksi yleistynyt tapa, että vain kuolleen lähiomaiset pukeutuvat hautajaisissa kokomustaan. Muille riittävät tummat tai muuten hillityt vaatteet. Lapset voivat pukeutua tavallisiin vaatteisiin.

Nykyään seurakuntien yhteydessä on myös tunnustuksettomien hautausmaita, joille ihminen voidaan haudata kokonaan ilman uskonnollisia tunnuksia ja hautajaismenoja. Muistomerkin voi jokainen koristella mielensä mukaan, myös uskonnollisilla tunnusmerkeillä.

Jostain syytä tunnustuksettomat hautausmaat eivät ole olleen kovin suosittuja, kerrotaan Kirkon tiedotuskeskuksesta. Kolme neljästä kirkkoon kuulumattomasta haudataan edelleen ”kirkkomaahan” ja kirkollisin menoin.

Seurakunnissa kirkkoon kuulumattomien hautaukset ovat herättäneet keskustelua maksuista. Esimerkiksi Hietaniemessä kappelista joutuu maksamaan 300 euron suuruisen vuokran, jos vainaja ei kuulun kirkkoon.

Erilaisten kukkalaitteiden, usein valkoisten tai sinivalkoisten, tuominen haudalle on edelleen tärkeä osa suomalaista hautajaisperinnettä, mutta esimerkiksi seppeleet ja nauhat ovat jääneet lähes tyystin pois. Niitä tuovat enää yhdistykset ja muut virallisemmat tahot.

Seppele on vanha kreikkalainen voiton merkki, joka heitetään toisinaan yhä urheilukilpailussa menestyneen kaulaan maaliviivalla. Kristillisessä hautajaisperinteessä seppele on merkinnyt ”elämän juoksukilpailussa” saavutettua voittoa.

Vertaus ontuu nykyaikana, kun urheilu on yhä korruptoituneempaa, erityisesti pyöräily, jossa seppeleitä yhä jaetaan.

Toisaalta kristillisessä perinteessä pyöreän muodon on katsottu merkitsevän myös ylösnousemusta ja ikuista elämää.

Ville Männikkö

Kun tuhkaaminen yleistyy, kukat lentävät siunauksen jälkeen roskiin.

”Niinpä ilmeisesti Ruotsista on hiipimässä suomeenkin tapa, että arkun päällä on vain yksi ruusu, tai että omaiset ovat hankkineet kirkkoon saavillisen ruusuja, jotka sitten jätetään arkun päälle”, Hannu Aho kertoo.

Hautajaismusiikki muuttuu myös, eikä aina kaikkia miellyttävään suuntaan. Mitä enemmän yhteiskunta maallistuu ja halutaan yksilöllisiä hautajaisia, sitä enemmän sekä vainajien että omaisten toiveissa on kuulla hautajaisissakin vainajien lempikappaleita.

Musiikki herättää voimakkaita tunteita ja musiikkivalinnat myös.

Jos kliseiksiksi muuttuneet Albinonin Adagio, Bachin Air ja Händelin Largo tai todella moneen kertaan veisatut virret tuntuvat jo ajatuksena oksettavalta, kannattaa ennen hautajaisia kuunnella Bachia ja muita klassisia säveltäjiä ennakkoluulottomasti.

Myös esimerkiksi Jean Sibeliuksen voisi ottaa ”modernien” hautajaissäveltäjien joukkoon, tai ylipäätään puhua kanttorin kanssa, että mitä hän mielellään soittaisi, jos saisi itse valita.

Kirkko myös ehdottaa, että kaikki ”maallisempi” musiikki soitettaisiin vasta muistojuhlassa.

Mutta miten oikein ”otetaan osaa”? Suomalaisille surevaa lähestyminen on usein todella vaikeaa. Kirkossa on huomattu, että Facebook-sivut ovat tulleet tuppisuiden apuun.

Omaiset voivat perustaa vainajalle surusivut, johon kaukaisemmatkin tuttavat voivat ottaa osaa, vaikka heitä ei olisi kutsuttu hautajaisiin. Sivulle voi liittää kuvia, runoja ja muita tervehdyksiä ja siitä muodostuu kuolleelle omistettu muistosivusto, joka ei joudu muutossa hukkaan.

Monet surun kokeneet sanovat, että ihmiset välttelevät surevaa liikaa. Aina voi soittaa ja tarjota apuaan. Pääasia on, että osoittaa olevansa läsnä eikä välttele surevaa, Salla Korpela sanoo teoksessaan Hän on poissa. Opas hautajaisten järjestäjälle.

Tredinä tuntuu siis olevan hautaustapojen arkipäiväistyminen, mutta ei trendiä, jollei ei olisi vastatrendiä.

Etelä-Helsingin Hietaniemen hautausmaalla näkee, mikä on vasta tulollaan, Hannu Aho vahvistaa.

”Nyt näyttäisi, että ainakin hautajaisvieraiden pukeutumisessa ollaankin myös palaamassa taas ihan vanhoihin tapoihin. Kokomustat vaatteet yleistyvät. Olen nähnyt silloin tällöin surunappeja ja naisilla jonkin verran jopa huntuja. Miehillä olen nähnyt ainakin puolentusinaa shakettia, mitä ei missään tapauksessa näkynyt 1990-luvulla, jolloin tulin näihin hommiin.”

Vielä tulee päivä, jolloin seppeleetkin palaavat, arvelee lähiseudun kukkakauppias.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!