Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laskuri kertoo, minkä ikäisenä lastenhankintaan tulee ryhtyä ja millä todennäköisyydellä haaveilemasi perhekoko toteutuu

Elämä
 
Mark Duffy / Mostphotos
Nuoret saattavat olla ylioptimistisia sen suhteen, kuinka helposti nainen voi tulla raskaaksi 35 ikävuoden jälkeen, sanovat tutkijat.
Nuoret saattavat olla ylioptimistisia sen suhteen, kuinka helposti nainen voi tulla raskaaksi 35 ikävuoden jälkeen, sanovat tutkijat. Kuva: Mark Duffy / Mostphotos

Minkä ikäisenä lastenhankintaan tulisi viimeistään ryhtyä, jos haluaa yhden lapsen? Entä jos haluaa kaksi tai kolme lasta?

Tänä vuonna julkaistu hollantilaistutkimus pyrkii vastaamaan näihin kysymyksiin. Tutkimus huomioi laskelmissaan paitsi naisen iän myös sen, kuinka tärkeää lapsensaanti on pariskunnalle ja onko pari valmis käyttämään koeputkihedelmöitystä.

HS kokosi hollantilaistutkimuksen pohjalta laskurin, jolla voit kokeilla, miten naisen ikä vaikuttaa mahdollisuuksiin saada 1–3 lasta. Kun syötät laskuriin ikäsi ja muita taustatietoja, se kertoo tilastoihin perustuvan todennäköisyyden sille, että perhetoiveesi toteutuu. Ikä tarkoittaa sitä ikää, jossa lapseton nainen alkaa yrittää hankkia lapsia.

Jotta pariskunta voisi saada yhden lapsen vähintään 90 prosentin todennäköisyydellä, tutkijoiden mukaan yrittäminen tulisi aloittaa, kun nainen on enintään 35 vuotta. Tämä koskee tapauksia, joissa pari hyväksyy koeputkihedelmöityksen.

Kahta lasta toivovien olisi syytä aloittaa viimeistään, kun nainen on enintään 31 vuotta, ja kolmea lasta haluavien naisen ollessa enintään 28 vuotta.

Jos pari ei halua käyttää koeputkihedelmöitystä, yrittäminen tulisi aloittaa aikaisemmin. Yhtä lasta toivoville takaraja on tutkijoiden mukaan naisen 32 vuoden ikä, kahta lasta toivoville 27 vuotta ja kolmea toivoville 23 vuotta.

Jos pari hyväksyy, että lapsitoive toteutuu 75 prosentin todennäköisyydellä, raskauden yrittämisen voi aloittaa 4–11 vuotta myöhemmin. Jos vielä pienempi todennäköisyys riittää, aloittamista voi edelleen lykätä.

90 prosentin todennäköisyys viittaa tutkimuksessa tilanteeseen, jossa tietyn lapsiluvun saavuttaminen on pariskunnalle erittäin tärkeää ja pari on käytännössä valmis tekemään mitä tahansa saadakseen lapsen. 75 prosentin todennäköisyys merkitsee, että lapsensaanti on tärkeää, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. 50 prosentin todennäköisyys viittaa tilanteeseen, jossa lapsen saanti olisi toivottavaa, mutta lapseton elämä tuntuu yhtä hyvältä vaihtoehdolta.

Kahden ja kolmen lapsen perheitä koskevien lukujen taustalla on oletus, että pariskunnat aloittavat seuraavan lapsen yrittämisen 15 kuukauden jälkeen siitä, kun edellinen lapsi on syntynyt.

Mitä tällaisesta tutkimuksesta tulisi ajatella? Pitääkö tutkijoiden mainitsemat, alhaiselta tuntuvat ikärajat ottaa tosissaan?

Kyllä ja ei, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti. Hän luottaa tutkimuksen tieteelliseen pätevyyteen, sillä se on julkaistu erittäin arvostetussa tieteellisessä lehdessä ja tekijät ovat kokeneita tutkijoita.

Klemetin mukaan tutkimusta voisi hyvin käyttää apuna esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten opetuksessa, mutta yksittäisten ihmisten ei kannata ottaa ikärajoja liian vakavasti.

”Luvut perustuvat väestötason keskimääräisyyksiin, joten ne eivät päde jokaisen yksilön kohdalla. Meillä jokaisella on lähipiirissä ihmisiä, jotka ovat tulleet raskaaksi 40-vuotiaana, mutta toisaalta myös niitä, jotka eivät ole toiveistaan huolimatta saaneet lapsia. Tutkimus voi antaa lisääntymisen mahdollisuuksista jotain viitettä, mutta ikärajoihin ei pidä uskoa kuin viimeiseen sanaan.”

Yksi tutkimuksen ongelmista on Klemetin mukaan se, että se perustuu osittain vanhoihin, pääasiassa 1960–1970-luvuilla Kanadassa kerättyihin väestöaineistoihin.

Hedelmällisyyttä tutkittiin tuolloin yhteisössä, jonka jäsenet eivät käyttäneet lainkaan ehkäisyä. Parempaa tutkimusaineistoa luonnollisesta hedelmällisyydestä ei ole olemassa, Klemetti sanoo.

”On asioita, jotka ovat saattaneet vuosien varrella vaikuttaa hedelmällisyytemme alenemiseen. Esimerkiksi elintapojen, ympäristötekijöiden ja pitkäkestoisen ehkäisyn vaikutuksesta on puhuttu paljon. En kuitenkaan usko, että näiden tekijöiden vaikutus mallin lopputulokseen olisi suuri.”

Tutkijat ovat Klemetin mukaan huomioineet tuoreen tutkimustiedon siltä osin kuin se on mahdollista. Esimerkiksi hedelmöityshoitojen onnistumisen kohdalla he ovat käyttäneet ajantasaista tietoa.

Hedelmällisyystutkimuksessa ei voida koskaan huomioida kaikkia mahdollisia asiaan liittyviä tekijöitä, Klemetti sanoo.

”Esimerkiksi stressillä on paljon merkitystä lastenhankinnan onnistumisessa ja voi olla, että nykyinen hektinen elämäntyyli vaikuttaa lastenhankinnan onnistumiseen. Tätä ei ole voitu huomioida tutkimuksessa, koska se on vaikeasti mitattavissa ja mallinnettavissa.”

Hollantilaistutkijoiden mukaan naisten lisääntymismahdollisuuksiin liittyy useita väärinymmärryksiä: Nuoret ovat ylioptimistisia sen suhteen, kuinka helposti nainen voi tulla raskaaksi 35 ikävuoden jälkeen. Toiseksi monet ajattelevat, että yli 40-vuotiaana nainen ei voi enää saada lapsia, vaikka yli 40-vuotiaalla on vielä 50 prosentin mahdollisuus saada lapsi luonnollisin keinoin. Ihmiset myös uskovat koeputkihedelmöityksen mahdollisuuksiin enemmän kuin olisi syytä.

”Ihmisillä on helposti liian ruusuinen kuva lisääntymismahdollisuuksistaan. Tutkimus valottaa meille tätä kuvaa”, Klemetti sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!