Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myytit luovat yhtä paljon turhia paineita yrittäjille kuin äideille

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Olen ollut yrittäjä runsaat pari vuotta. Taannoin käymälläni yrittäjyyskurssilla viilattiin iltakausia liiketoimintasuunnitelmaa, johon en ole sittemmin vilkaissutkaan – tuli riittävän selväksi se, että yritystoiminnan on oltava kannattavaa, piste.

Sen sijaan kurssilla ei puhuttu halaistuakaan sanaa yrittäjäidentiteetistä, siitä, millaiseksi yrittäjäksi itsensä mieltää.

En nimittäin tunnista itseäni yhdestäkään tyypillisestä yrittäjästereotypiasta. Olisinko muka keinolla millä hyvänsä rikastuva bisneshai? Vai vuorokauden ympäri pakertava työmyyrä? Tai kasvuyrittäjä, jonka mielestä työ on niin fantastisen kivaa, ettei se edes tunnu työltä?

Muutama vuosi sitten syntynyt käsite mompreneur, äitiyrittäjä, tuntuu sekin yritykseltä selitellä, miksi ruuhkavuosina ei ole resursseja tahkota täysillä niin kuin kunnollisen yrittäjän pitäisi.

Ylipäätään naisyrittäjyydestä puhutaan samaan tapaan kuin isistä vanhemmuuskeskustelussa: näennäisen homogeenisena erityisryhmänä, jota pitää erikseen kannustaa hoivaamaan jälkikasvuaan, vaihtamaan vaippoja ja letittämään hiuksia, jotta isät eivät jäisi syrjään.

En takuulla ole ainoa, joka kaipaa uusia tapoja puhua yrittäjyydestä. Yrittäjäksi ryhtymiseen kannustetaan rajusti, ja uusia firmoja rekisteröidään vuodessa tuhansittain.

Eikä siinä vielä kaikki. Jo lapsille annetaan yrittäjäkasvatusta ja työntekijöitä kehotetaan toimimaan yrittäjämäisesti. Lisäksi on kurjan paljon ihmisiä, jotka joutuvat perustamaan yrityksen olosuhteiden pakottamina.

Minun yritykseni on kuitenkin ollut sekä harkittu että toivottu. Silti ahdistaa. Yrittäjämyytti tuottaa yhtä paljon turhia paineita ja kohtuuttomia odotuksia kuin äitimyytti. Pitäisi olla vähintään uhkarohkea riskinottaja, joka myy tuotteitaan tauotta.

Käsitys yrittäjyydestä ansaitsisi samanlaista tuuletusta kuin vanhemmuustabut.

Hyvä esimerkki ovat huonoiksi julistautuvien äitien itseironiset ja provosoivat blogit. Huono äitihän ei ole huono, vaan itsensä heikkouksineen hyväksyvä keskivertoäiti, joka syöttää jälkikasvulleen eineksiä ja jolla on pokkaa sanoa ääneen, ettei jaksa leikkiä lastensa kanssa.

En tosiaankaan vastaa yrittäjän ihannekuvaa. Pyörittelen ideoitani niin pitkään, ettei niiden toteutuessa voida enää puhua riskinotosta, ja olen surkea omien tekemisteni puffaamisessa. Hyödyn maksimoiminen ei kiinnosta minua vaan se, saanko aikaan jotain maailmalle hyödyllistä.

Joku saattaa pitää minua suorastaan laiskana. Laiskuus on kuitenkin yrittämiselle samaa kuin huonous äitiydelle – terve vastareaktio, kun ideaali alkaa tuntua mahdottomalta saavuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!