Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritin olla koiraihminen, mutta luovuin pennusta kahden viikon jälkeen

Elämä
 
Laura Grönqvist
Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä ja juniorijalkapallojoukkueen johtaja. Kolumneissaan hän pohtii vanhemmuutta sekä arjen ja liikunnan ilmiöitä.

Ostimme kesällä koiran. Kahden viikon päästä ajoin itkua pidätellen takaisin kasvattajien luo ja jätin pennun heille.

Sen jälkeen – joka ikinen kerta – kun joku on kysynyt, miten pennun kanssa menee, olen nieleskellyt vaikeana. Tapahtuneesta puhuminen nolottaa. Koen, että harkintakykyni petti, ja muiden, etenkin oikeiden koiraihmisten, reaktiot pelottavat.

Elämä pennun kanssa yllätti täysin. Eivät ne valvotut yöt, raivostuttavat iltahaukkumiset tai pissalusikalliset lattialla. Eikä edes se, että tulokkaan vuoksi piti puntaroida tai peruuttaa jokainen meno.

Luovuin koirasta, koska en kokenut sitä omakseni. Minulle pentu oli söpö koira muiden joukossa. Hoidin ja koulutin sitä tunnollisesti, mutta en rakastunut tai kokenut erityistä kiintymystä.

Koiramme oli suloinen, kiltti ja pieneksi pennuksi ihmeellisen hyvätapainen. Kaikki hullaantuivat siihen. Kaverit lähettelivät viestejä, että ”iik, ootko sä nyt aivan myyty”.

En ollut.

Mitä enemmän muut hössöttivät pennun ympärillä, sitä enemmän minua ahdisti. Iltaisin katselin sylissäni nuokkuvaa palleroa ja mietin, mikä minussa on vikana, kun en tunne enempää.

Hankimme koiran, jotta siitä olisi seuraa ja iloa minulle sekä pojalleni. Koin, että pienessä perheessämme riittäisi rakkautta ja huomiota jaettavaksi. Oli kamalaa huomata, että pentu sai minussa aikaiseksi enemmän huonoja kuin hyviä tunteita.

Jo muutaman päivän jälkeen aloin miettiä, olenko tehnyt virheen. En uskaltanut kertoa kenellekään. Googletin epätoivoisena, mistä on kyse ja mitä voisin tehdä. Ei olisi kannattanut. Nettipalstoilla epävarmuudestaan avautuvat teilataan armottomasti.

Kiintymys olisi varmasti voimistunut ajan myötä, ja olisimme saaneet kasvatettua reippaan ja iloisen koiran. Minäkin olisin ennemmin tai myöhemmin sopeutunut uuteen elämään. Talouden ainoana aikuisena minun oli kuitenkin kuunneltava sen hetkisiä tunteitani.

En halunnut olla emäntänä koiralle, joka voisi saada kodin innokkaampienkin ihmisten luota. Jokainen eläin ansaitsee perheen, jossa sitä rakastetaan ärsyttävänäkin, eikä pidetä riippakivenä tai velvoitteena.

Pennun kasvattajat suhtautuivat päätökseeni kunnioittavasti ja empaattisesti. Pelkäsin kertoa heille ajatuksistani, mutta sain kiitosta rohkeasta ja nopeasta päätöksestä. Huojennuksekseni kasvattajat ottivat pennun mielellään takaisin.

Poikani oli tietenkin pettynyt. Selitin hänelle, että elämän suuriin päätöksiin liittyy aina puolia, jotka ärsyttävät tai harmittavat, mutta niin kauan kuin hyvät puolet ylittävät huonot, asioista kannattaa pitää kiinni. Nyt ei vaan käynyt niin.

Koiranhankinta ei ollut hätiköity päätös. Pohdimme asiaa yli kaksi vuotta. Luin kirjoja, vertailin rotuja, juttelin koiranomistajien kanssa ja annoin ajan kulua.

Perheessäni ei ole ollut aikaisemmin koiria, joten en voinut tietää tarkalleen, mitä tuleman pitää. Konkreettisiin muutoksiin voi ehkä varautua, mutta henkisiin ei. Vaikka kuinka tutustuisi kavereiden lemmikkeihin ja kuuntelisi kokeneempien neuvoja, pentukokemus on tunnetasolla jokaisella omansa.

Luin pari viikkoa sitten blogijutun, jonka kirjoittajalla oli hyvin samanlaisia tuntemuksia kuin minulla kesällä. Ja hänen koiranpentunsa vielä kakkasi sänkyyn ja söi pökäleensä. Kuulin myös perheestä, jonka vanhemmat ovat parin pentukuukauden jälkeen stressaantuneita ja melkein avioeron partaalla.

On lohduttavaa kuulla, etten ole ainoa jolle käy näin. Samaan aikaan mietin, kuinka monessa koirakodissa hiljaa kadutaan hankintapäätöstä.

Koiriin liittyvistä negatiivisista tunteista ei puhuta rehellisesti oikein missään. Netistä ei löydy asiantuntevia neuvoja ahdistustilanteisiin, ja koiraoppaissa omistajalta odotetaan suurta itsevarmuutta ja sitoutuneisuutta. Puppy blues on hämmentävä tunnetila, jossa moni kaipaa tukea.

Kaikki eivät myöskään ole luotuja koiranomistajiksi, ainakaan jokaisessa elämäntilanteessa. Ystäväni, joka on koiraihminen, sanoi minulle pentuepisodin jälkeen yksinkertaisen lempeästi, että ”sinä et vaan ole koiraihminen”.

Yritin olla, mutta en ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!