Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Ihmisen itsetunto muotoutuu viiteen ikävuoteen mennessä

Elämä
 

Washingtonin yliopiston tutkimuksen mukaan jo viisivuotiaalla lapsella on yhtä vahva itsetunto kuin aikuisella.

”Itsetunto on tärkeä osa ihmisen persoonallisuutta ja sillä on taipumus pysyä melko muuttumattomana koko elämän ajan. Tutkimuksemme osoittaa, että lapsi on pitkälti muodostanut kuvan itsestään jo ennen kuin hän aloittaa esikoulun”, tutkijat totesivat.

Tutkimuksen kohteena oli 234 Seattlessa asuvaa viisivuotiasta tyttöä ja poikaa. Tulokset julkaistaan tammikuussa 2016 Journal of Experimental Social Psychology -lehdessä ja siitä kertoi Science Daily .

Tutkijoiden haasteena oli löytää oikea tapa mitata lasten käsitystä itsestään. Viisivuotiaat eivät yleensä osaa lukea eivätkä he vielä hahmota, mitä minuus tarkoittaa.

“Viisivuotiaat osaavat kertoa esimerkiksi sen, että olen hyvä juoksemaan. Mutta heidän on vaikea vastata omaa persoonallisuuttaan koskeviin kysymyksiin, kuten olenko hyvä tai olenko paha”, tutkijat kertovat.

Lopulta tutkijat käyttivät pieniä lippuja, joihin oli kirjoitettu erilaisia persoonallisuuden piirteitä, kuten hauska, onnellinen, hyvä, mukava, paha, tuhma, hullu, ilkeä, inhottava ja niin edelleen.

Lapset valitsivat lapuista ne, joiden he katsoivat kuuluvan itselleen: Tällainen minä olen, tällainen minä en ole.

Tutkijat yllättyivät siitä, miten vahva lasten itsetunto oli. Tutkimus osoitti myös, että sekä poikien että tyttöjen mielikuva itsestään oli voittopuolisesti myönteinen.

Tutkijoiden mukaan itsetunto määrittelee sen, millaiseksi lapsen sosiaalinen identiteetti muodostuu ja mihin ryhmään hän haluaa kuulua.

”Tutkimus osoitti, että ensimmäiset viisi vuotta laskevat perustan koko elämälle”, tutkijat totesivat.

Jatkotutkimuksissa seurataan sitä, tutkittujen lasten itsetunto muuttuu tulevaisuudessa, miten heiden terveytensä kehittyy ja miten he menestyvät koulussa.

Tutkijat haluavat edelleen selvittää, mitkä asiat lasten ja vanhempien suhteissa vahvistavat lapsen itsetuntoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!