Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeuslääkäri ei näe painajaisia työstään – Antti Sajantila muistaa silti ikuisesti ensimmäisen kertansa ruumiinavaussalissa

Tsunamissa työskennellyt Antti Sajantila kiinnostui ihmisoikeusasioista.

Elämä
 
Juhani Niiranen / HS
Antti Sajantilan mukaan rikossarjat antavat oikeuslääkärin ammatista täysin väärän kuvan.
Antti Sajantilan mukaan rikossarjat antavat oikeuslääkärin ammatista täysin väärän kuvan. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kolme nopeaa

Oikeuslääketiedettä tarvitaan nykymaailmassa

1 Normaali päivätyö

”Kuolemansyyn selvittäminen on tärkeää oikeusturvan takaamisessa. Ruumiinavauksilla on myös tärkeä tutkimus- ja opetustehtävä.”

2 Kansainväliset tehtävät

”Kansainvälisessä oikeuslääkäriryhmässä olemme auttaneet kidutettuja ympäri maailmaa.”

3 Pakolaistilanne

”Pakolaisten joukossa on väistämättä kidutettuja, minkä lisäksi oikeuslääkäreitä tarvitaan perheen yhdistämiseen liittyvässä dna-tutkimuksessa. Pakolaiset pitää määritellä myös ikäluokkansa mukaisesti, esimerkiksi kouluikäisiin, aikuisiin ja eläkeläisiin.”

Vuosi 2004. Professori Antti Sajantila vietti joulua Suomessa normaaliin tapaan perheensä kanssa. Pian hän sai puhelun. Kymmeniä tai kenties satoja suomalaisia oli kadonnut tsunamissa. Alkoi historian suurin oikeuslääketieteen tunnistusprojekti.

Tilanne paikan päällä oli hektinen. Kaikkialla näkyi tuhoa ja olosuhteet olivat karut. Kansainvälinen rikospoliisi Interpol organisoi pelastustoimia, mutta tilanne oli silti opettelua kaikille.

”Oikeuslääketieteen maailma ei ollut kohdannut koskaan aikaisemmin vastaavaa kriisiä. Thaimaan turistialueilla oli tuhansia vainajia”, Sajantila muistelee työhuoneessaan Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen osastolla.

Oikeuslääkärien osaaminen mitattiin tsunamissa. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut. Vain neljä suomalaista jäi lopulta tunnistamatta, mikä oli vastoin kaikkia ennakko-odotuksia.

Tsunamin kaltaiset katastrofit ovat ihmiskunnalle aina valtavia traumoja. Oikeuslääkärien menetelmät kehittyvät kuitenkin niiden kautta.

”Myös uuden teknologian tarve tulee kriisitilanteissa esiin.”

Balkanin sodan ja tsunamin jälkeen oikeuslääketieteen maailma ei ole ollut sama. Tuhansia ihmisiä on tunnistettu sormenjälki- ja hammastunnistuksen sekä nopeammaksi tulleen DNA-tunnistuksen avulla.

”Mitään vastaavaa ei voitu edes kuvitella 1990-luvun lopulla”, Sajantila kuvailee.

Sajantila päätyi oikeuslääkäriksi kesätyön kautta. Aluksi hän työskenteli vahtimestarin sijaisena. Kun professori Antti Penttilä kuuli Sajantilan hakevan opiskelupaikkaa lääketieteellisestä, hän pääsi preparaattoriksi eli ruumiinavausavustajaksi.

Preparaattorina Sajantila valmisteli seuraavan päivän ruumiinavauksia. Siis riisui, mittasi, punnitsi ja kirjasi vainajia sekä luovutti vainajat omaisille ja hautaustoimiston edustajille. Loppukesästä hän pääsi ruumiinavaussaliin valmistelemaan oikeuslääkärin työtä.

Sajantila muistaa ikuisesti ensimmäisen kertansa ruumiinavaussalissa. Hän ei ollut nähnyt vainajia aikaisemmin, mutta tapaus ei jäänyt pelottavalla tavalla mieleen.

”Hyvän oikeuslääkärin ominaisuuksiin kuuluu, että yksittäiset tapaukset jäävät vain ammatillisesti mietityttämään. Itse en ole koskaan nähnyt painajaisia töistäni”, Sajantila sanoo.

Oikeuslääketiede tempaisi Sajantilan mukaansa viimeistään silloin, kun hän päätyi professori Leena Palotien DNA-luennolle. Myöhemmin hän teki oman väitöstutkimuksensa DNA-tunnistamisesta.

Väittelemisen jälkeen Sajantila teki parin vuoden ajan Saksassa väestöhistoriallista ja muinaisDNA-tutkimusta.

Professori Penttilä kuitenkin soitti ja tarjosi erikoistumismahdollisuutta Helsingin oikeuslääketieteen laitokselta. Samalla hän saisi kehittää vastaperustettua DNA-laboratoriota. Vastausta ei tarvinnut miettiä pitkään.

”Päätöstäni en ole katunut koskaan. Nykyisessä työssäni pystyn yhdistelemään kaikkea mitä olen ammatillisesti halunnut tehdä.”

Viime vuosina oikeuslääkärit ovat olleet rikossarjojen vakiokamaa. Ne antavat Sajantilan mielestä ammatista väärän kuvan.

”Työ on yliopiston arkipäivää: tutkimusta, opetusta ja yhteiskunnan palvelua, kuten ruumiinavausten ja elossa olevien väkivallan kohteeksi joutuneiden uhrien tutkimista.”

Sajantilaa työllistävät myös tsunamin, Suomen kouluampumisten ja Myyrmannin räjähdyksen kaltaiset suuronnettomuudet. Niin ja tietenkin kansainväliset tehtävät, jotka alkoivat hänen kohdallaan vuonna 2000 Kosovossa.

Tänä keväänä hänet kutsuttiin YK:n ihmisoikeusraportoijan asiantuntijaryhmään. Sen tarkoituksena on päivittää laittomia teloituksia ja joukkohautoja koskeva ohjeistus, niin sanottu Minnesota-protokolla.

Viime vuoden Sajantila piti tutkimusvapaata ja tutustui Yhdysvalloissa uusiin DNA-tunnistusmenetelmiin.

”Lähitulevaisuudessa oikeuslääketieteessä voidaan kertoa pahastikin vaurioituneiden vainajien silmien, hiusten ja ihonväri sekä arvioida heidän alkuperäänsä”, Sajantila kertoo.

”DNA-tutkimuksilla oikeuslääketieteessä tulee olemaan yhä suurempi merkitys pimeiden rikosten, vainajien tunnistamisen ja kuolemansyyn selvityksessä. Oikeuslääketieteellinen genetiikka jatkaa oikeuslääketieteen vallankumousta, joka levisi 1990-luvun alussa.”

OIKAISU 11.11.2015. Alunperin jutussa kirjoitettiin virheellisesti, ettäThaimaan tsunami olisi tapahtunut vuonna 2005. Oikea vuosiluku on 2004 ja se on korjattu tekstiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!