Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toista lasta kaipaava: Tuntuu kuin surusta ei olisi oikeutta puhua

Elämä
 
Raisa Mattila
Arka paikka: Kun toista lasta ei kuulu
Arka paikka: Kun toista lasta ei kuulu
Assi Arnimaa-Leinonen on juuri lopettanut puolisonsa kanssa kolme vuotta kestäneet lapsettomuushoidot. Hän olisi halunnut esikoiselleen leikkikaverin. ”Toisin kävi. Elämä opetti nöyryyttä siinä kohdassa.” HSTV:n Arka paikka ohjelman aiheena on tänään sekundaarinen eli ensimmäisen lapsen jälkeinen lapsettomuus. Muiden silmissä sekundaarisesti lapseton on vanhempi, mutta omissa ajatuksissaan lapseton.

Romahdus tuli sairaalan hississä. Mirkku Tenhunen oli juuri nähnyt lapsuudenystävänsä, joka kantoi kopassa vastasyntynyttä vauvaa, perheensä toista lasta.

Tenhusella, 32, lapsia on yksi. Esikoinen sai alkunsa helposti: raskaustestiin ilmestyi plussa ”pelkästä silmäniskusta”, Tenhunen muistelee.

Raskaus ja synnytys eivät sujuneet yhtä kivuttomasti. Tenhunen joutui kuukausiksi sairauslomalle, kun lapsi meinasi syntyä ennen aikojaan.

Tenhunen tiesi silti haluavansa enemmän lapsia kuin yhden. Kun esikoinen oli kaksivuotias, Tenhunen uskoi olevansa valmis uuteen raskauteen ja jätti miehensä kanssa ehkäisyn pois.

Siitä on nyt neljä vuotta, mutta perheeseen ei ole vielä syntynyt toista lasta.

”Tämä on ollut uskomattoman rankkaa aikaa. Ensin et uskalla edes haaveilla, ja kun vihdoin uskallat, toiveesi ei täytykään”, Tenhunen sanoo.

Kun yritystä oli takana vuosi, Tenhuset hakeutuivat lapsettomuuspoliklinikalle tutkimuksiin. Juuri silloin Tenhunen törmäsi aulassa lapsuudenkaveriinsa, joka oli tulossa saman sairaalan synnytysosastolta. Kopassa tuhisi kahden päivän ikäinen vauva. Tenhusesta tuntui siltä kuin selkään olisi isketty vasaralla.

Vastaanotolla selvisi, että Tenhusen pitäisi laihduttaa parikymmentä kiloa ennen kuin edes tutkimukset – hoidoista puhumattakaan – voitaisiin aloittaa. Tenhunen laskeskeli, että laihduttaessa vierähtäisi toinen vuosi. Hänet valtasi epätoivo.

”Kyyneleitä alkoi tulla hulluna. Mies joutui taluttamaan minut kainalossaan hissistä autoon.”

Mirkku Tenhusen tilanteella on nimi: sekundaarinen eli ensimmäisen lapsen jälkeinen lapsettomuus.

Kaikki yhden lapsen vanhemmat eivät haaveile toisesta lapsesta eivätkä kaikki kahden lapsen vanhemmat kolmannesta. Sekundaarisesti lapsettomia ovat siis ne vanhemmat, joiden toive pikkusisaruksesta ei yrityksestä huolimatta toteudu.

Tenhusen vauvankaipuu on niin kova, että maito tuntuu nousevan rintoihin, jos hän näkee vastasyntyneen.

”Tätä surua on vaikea selittää ulkopuolisille. Olen kahden maailman välissä, vanhempi, joka kokee lapsettomuuden kriisin.”

Muiden silmissä sekundaarisesti lapseton on vanhempi, mutta omissa ajatuksissaan lapseton. Juuri roolien ristiriita tekee kokemuksesta erityisen kipeän, sanoo lapsettomuuden jälkeisestä äitiydestä väitöstutkimusta tekevä Siru Lehto Jyväskylän yliopistosta.

”Ulkopuoliset eivät välttämättä ota vanhemman surua vakavasti vaan saattavat kehottaa tätä olemaan kiitollinen siitä, että perheessä on jo yksi lapsi. Se voi tuntua surun vähättelyltä.”

Vanhemman ja lapsettoman rooleja voi olla vaikea sovittaa yhteen omassakin mielessä. Erityisesti äidit kokevat siitä syyllisyyttä, Lehto sanoo.

”Monista tuntuu siitä, että pitäisi olla onnellinen, mutta ajatukset askartelevat surussa.”

Kun kuukautiset alkavat, Tenhunen saattaa pelata lapsensa kanssa Afrikan tähteä, mutta mieli on muualla.

”Niinä päivinä en paljon jaksa iloita muusta maailmasta. Olenkin miettinyt, jääkö lapseni jostain paitsi sen takia, että osa ajatuksistani harhailee jatkuvasti lapsettomuushoidoissa.”

Nyt kuusivuotiaalle tyttärelleen Tenhunen ja hänen puolisonsa ovat kertoneet, että äiti ja isä toivovat uutta vauvaa.

”Jos minulle tulee itku, niin helpottaa, kun voin kertoa lapselle suoraan, mistä se johtuu. Että äitiä harmittaa, ettei vauva ole vieläkään onnistunut. Samalla tuntuu siltä, että minulla ei ole oikeutta sanoa näin, koska olen kuitenkin saanut jo kokea sen kaiken.”

Surun oikeutusta pohtii moni muukin perheellinen lapseton, tietää lapsettomien Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Anne Lindfors. Myös järjestön keskustelupalstoilla käydään toisinaan keskustelua siitä, kuka on ”oikea” lapseton. Ensimmäistä lasta toivovat voivat ajatella, että ”mitä nuo valittavat, niillähän on jo lapsi”.

”Tämä on arka aihe lapsettomienkin kesken, ja se on surullista. Lapsettomuus yhdistää, siitä ei tarvitsisi kilpailla.”

Lindforsin mukaan lapsettomuudessa ei ole kyse perheen lapsiluvusta vaan omasta kokemuksesta: ihminen on lapseton, jos oma perhetilanne surettaa. Ensimmäistä lasta toivova pohtii, mikä on oma paikka yhteiskunnassa, jos lasta ei tulekaan. Toista lasta kaipaava elää tilannetta usein esikoisensa kautta.

”Vanhemmat surevat lapsensa puolesta sitä, ettei tällä ole sisaruksia eikä ehkä tulekaan. Itse sisarusten kanssa kasvanut vanhempi voi kokea tästä jopa syyllisyyttä.”

Oman surun päälle tulevat ulkopuolisten utelut. Lindforsin mukaan yhden lapsen vanhemmat saattavat joutua vastaamaan lapsikyselyihin muita useammin, koska kaksilapsisuuden normi istuu meillä tiukassa.

”Moni on sanonut luulleensa, että kuuluu yhden lapsen saatuaan vihdoin porukkaan eikä koe itseään enää ulkopuoliseksi. Mutta sitten alkavat kysymykset, että koskas teille tulee toinen.”

Kaksilapsisuus on yleisempää kuin yksilapsisuus: hedelmällisen ikänsä loppupuolella olevista suomalaisnaisista 35 prosenttia on kahden lapsen äitejä ja 17 prosenttia yhden lapsen. Sitä tilastot eivät paljasta, kuinka moni perhe on yksilapsinen vastoin vanhempien tahtoa.

Se tiedetään, että joka viides suomalaispari joutuu jossain vaiheessa yrittämään raskautta yli vuoden. Lisäksi kansainvälisiä väestökyselyjä yhdistelemällä on selvinnyt, että todennäköisesti noin 11 prosenttia tahattomasta lapsettomuudesta kärsivistä on niitä, joilla jo on jälkikasvua.

”Lapsettomuudesta puhuessa pitäisi siksi aina muistaa sanoa, että sillä tarkoitetaan niitäkin, jotka eivät ole toista tai kolmatta toivomaansa lasta saaneet”, sanoo tutkimuspäällikkö Reija Klemetti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä.

Haluaisin nähdä lasteni leikkivän keskenään.

Tällaisia vastauksia sai väitöstutkimusta tekevä Siru Lehto, kun hän pyysi lapsettomuuden läpikäyneitä naisia kirjoittamaan kokemuksistaan. Niitä tuli myös sekundaarisesti lapsettomilta. Heistä useimmilla oli ollut aina mielikuva perheestä, jossa on enemmän kuin yksi lapsi.

Assi Arnimaa-Leinonenkin olisi halunnut esikoiselleen leikkikaverin. Lapsi oli kolmevuotias, kun Arnimaa-Leinonen alkoi taas kaivata vauva-arkea. Koska esikoinen oli saanut alkunsa tuosta vain, Arnimaa-Leinonen ajatteli, että toinenkin ilman muuta saisi.

”Toisin kävi. Elämä opetti nöyryyttä siinä kohdassa.”

Nyt pariskunta on juuri lopettanut kolme vuotta kestäneet lapsettomuushoidot. Päätöstä seurasi helpottunut olo: enää ei tarvitse varautua pettymyksiin, kun odotuksiakaan ei ole.

”Voin keskittyä muihin asioihin, antoisaan työhöni ja satavuotiaan hirsitalomme remonttiin. Täytän ensi keväänä 40. Ikäkin sanelee sen, ettei toiveita kannata elätellä. Turha haaskata rahaa ja muita resursseja.”

Kitkeriä tunteita tulee silti edelleen, kun tuttavat kertovat vauvauutisia tai televisiossa pyörii vauvaohjelma. Tilanne mietityttää myös perheen kuusivuotiaan kannalta.

”Sisarukset ovat tärkeä ihmissuhde aikuisenakin. Kun me mieheni kanssa olemme vanhoja, kaikki vastuu tulee olemaan tällä yhdellä. Hän ei voi jakaa huolia tai hoitovuoroja kenenkään kanssa.”

Itse hän ajattelee päässeensä kaikesta huolimatta helpolla.

”Se, että tiedän, mistä jään ilman vauvaa paitsi, tekee olosta haikean. Ei se surua lisää. Olen kuitenkin saanut kokea vanhemmuuden.”

Mirkku Tenhusen haave toisesta lapsesta oli viime kesänä lähellä toteutumista. Raskaustestiin piirtyi kaksi viivaa.

”Mies alkoi välittömästi suunnitella autonvaihtoa ja rasvailla rattaiden pyöriä. Itse yritin ajatella, etten uskalla lentää pilviin.”

Seuraavana päivänä alkoivat tavallista kivuliaammat kuukautiset. Raskaus oli päättynyt saman tien. Hetken onni vaihtui tuttuun epätoivoon, Tenhunen kuvailee.

”En osaa tarkalleen sanoa, mitä kaipaan, kun kaipaan toista lasta. Mutta tunne siitä, että haluamme sen, vahvistui molemmille keskenmenon myötä.”

Tenhuset siirtyivät yksityiselle lapsettomuuspolille, jotta koeputkihedelmöitykset vihdoin aloitettaisiin. Kela korvaa osan hoitojen hinnoista, mutta Tenhusten maksettavaksi tulee silti tuhansien eurojen lasku.

”Tähän menee järjettömästi rahaa, emmekä kylve rahassa. Mutta voiko lapselle koskaan sanoa hintaa?”

Voi olla, että toista lasta kaipaavien tukiryhmiin on pian aiempaa enemmän tulijoita. Se johtuu siitä, että ensimmäinen lapsi saadaan myöhemmin kuin ennen. Maan vanhimmat synnyttäjät ovat helsinkiläisiä ylempiä toimihenkilöitä: THL:n mukaan he saavat esikoisensa keskimäärin 33-vuotiaana. Naisen hedelmällisyys alkaa laskea 35-vuotiaana.

”Ei ole kiva juttu, että aina puhutaan synnyttäjien iästä, sillä moni kokee puheen syyllistävänä. Silti se, että ensimmäinen lapsi saadaan yhä myöhemmin, vaikuttaa tilastollisesti väistämättä siihen, että voi olla vaikeampaa saada enemmän lapsia”, Simpukan Anne Lindfors sanoo.

Lapsettomuus ei aina johdu iästä, eikä syy selviä välttämättä koskaan. Assi Arnimaa-Leinonenkaan ei saanut tietää, miksi lapsettomuushoidot eivät tuottaneet tulosta. Mirkku Tenhusen lapsettomuuden todennäköiseksi syyksi paljastui ensimmäinen synnytys ja siinä saatu infektio.

”En ole uskaltanut ajatella vielä niin pitkälle, että toista lasta ei koskaan tulisi. Viivytän lopullisen surun käsittelyä samalla tavalla kuin aina viivytän raskaustestin tekemistä. Kaikki on mahdollista niin kauan kuin testiin ei ilmesty tyhjää ruutua.”

Juttuun on haastateltu myös tutkija Anneli Miettistä Väestöliitosta.

Milla von Konow
Mirkku Tenhunen ei aio vielä luopua lapsihaaveestaan. ”Tähän menee järjettömästi rahaa, mutta voiko lapselle sanoa hintaa?”
Mirkku Tenhunen ei aio vielä luopua lapsihaaveestaan. ”Tähän menee järjettömästi rahaa, mutta voiko lapselle sanoa hintaa?”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!