Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes joka kymmenenneltä löytyi epäily pahanlaatuisesta ihomuutoksesta ilmaisissa luomitarkastuksissa

Elämä
 

Viime keväänä järjestetyissä ilmaisissa luomitarkastuksissa löydettiin runsaasti epäilyjä vakavista ihomuutoksista.

Viidessä kaupungissa järjestetyt tarkastukset olivat osa eurooppalaisten ihotautilääkäreiden organisoimaa Euromelanooma-kampanjaa, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa ihosyövän ehkäisystä, hoidosta ja varhaisesta diagnoosista.

Suomessa ihotautilääkärien tekemiin tarkastuksiin osallistui lähes tuhat ihmistä. Seitsemällä prosentilla eli 66 ihmisellä löydettiin ihosyöpäepäily tai sen esiaste. Melanoomaepäilyjä todettiin 19, tyvisolusyöpäepäilyjä 14 ja okasolusyöpäepäilyjä yksi. Okasolusyövän esiastetta aurinkokeratoosia löytyi 32 ihmiseltä.

Helsingin Sanomat kertoi toukokuussa, että ihosyövistä yleisin ja vaarattomin on tyvisolusyöpä. Vuonna 2013 sitä tilastoitiin 9300 kappaletta. Tyvisolusyöpä voi esiintyä ihonvärisenä kyhmynä, jossa on helminauhamainen reuna tai haavana, joka ei parane. Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpä. Se voi esiintyä iholla rupisena kyhmynä, joka kasvaa nopeasti, haavautuu ja tihkuu. Okasolusyöpä syntyy alueille, jotka ovat paljon alttiina auringolle, kuten kasvoihin.

Aktiininen keratoosi on syövän esiaste, joka voi kehittyä okasolusyöväksi. Se ilmaantuu iholle punaruskeina, hilseilevinä ja karheina iholaikkuina.

Melanooma on ihosyövistä harvinaisin. Siihen sairastuu Suomessa vuosittain noin 1400 ihmistä. Melanooma saa alkunsa ihon pigmenttisoluista.

"Tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä ovat ennusteeltaan paljon parempia kuin melanooma. Myös valtaosa melanoomista pystytään hoitamaan hyvin, jos ne todetaan aikaisessa vaiheessa", sanoi ylilääkäri Liisa Pylkkänen Suomen Syöpäyhdistyksestä Helsingin Sanomien jutussa keväällä.

Lisää luomien tarkkailusta voit lukea täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!