Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marika Keräsen koti tuhoutui tulipalossa – Omistaminen menetti merkityksensä

Antiikkikeräilijä Marika Keränen menetti tulipalossa kaiken muun paitsi läheisensä. Enää hän ei halua omistaa yhtään ylimääräistä tavaraa.

Elämä
 
Vesa Ranta
Kuva: Vesa Ranta

Marika Keränen

Kuka?

Marika Keränen, 43, on yrittäjä, joka omistaa suositun Pömilä-nimisen ravintolan Tyrnävällä. Asuu Limingassa yhdessä vaimonsa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Keränen sai Tyrnävän vuoden 2014 yrittäjäpalkinnon, jonka huomionosoituksessa mainittiin Keräsen olevan äitihahmo niin nuorille kuin vanhemmillekin asiakkaille.

Mistä ei tunneta?

Harrasti nuorena jousiammuntaa neljänä iltana viikossa ja kävi myös SM-kilpailuissa. Kotoa löytyy pystejä muun muassa B14-kisoista ja Kalottikisoista.

Marika Keränen istui palaneen kotinsa raunioilla. Oli juhannuspäivä vuonna 2009, ja viereisellä hiekkatiellä ajoi autoja virtanaan.

Niin paljon liikennettä ei Pohjois-Pohjanmaan Limingassa sijaitsevalla Honkisuontiellä ollut aikaisemmin nähty. Tulipalo oli tapaus.

Ympärillä siskot ja puoliso itkivät ja kaivoivat tuhkasta muotonsa menettäneitä esineitä. Toimittajat soittelivat, mutta Kerästä ei huvittanut jutella.

Tulelta oli säästynyt sentään jotakin: pihamökki ja vanha roskakatos. Keränen haki mökistä maalipurkin ja ryhtyi raivokkaasti maalaamaan roskakatosta vaaleansiniseksi.

”Ajattelin, että edes jonkin pitää olla nätin näköistä”, Keränen muistelee.

Keränen oli tuolloin vihannestukun työntekijä, joka oli kerännyt kauniita antiikkiesineitä koko ikänsä. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, Keränen omistaa Tyrnävän suosituimman ravintolan ja sanoo, että ihminen ei tarvitse tavaraa lainkaan. Sen tulipalo hänelle opetti.

Keränen on rakastanut kaikkea kaunista niin kauan kuin muistaa. Nuorena haaveissa oli jopa somistajan ura, mutta kun tytön sukset menivät ristiin lestadiolaisten vanhempien kanssa, edessä oli muutto kotoa. 15-vuotiaana Keränen aloitti työt oululaisen lähikaupan vihannesosastolla.

Keränen kokosi kaupan omenat pyramidiksi ja mietti tarkkaan, miten hedelmät pitää järjestää vastavärien mukaan, jotta ne näyttävät mahdollisimman houkuttelevilta. Hän ei halunnut, että mitään joutuu roskiin.

Sitten pikkuveli ja pari työkaveria pyysivät Kerästä mukaansa koluamaan vanhoja aittoja ja navettoja. Keränen innostui heti. He löysivät pölyn seasta menneen maailman aarteita. Vähitellen sana keräilyharrastuksesta levisi.

”Aina kun jossain purettiin vanha sukutila, meidät soitettiin paikalle.”

Ystävyksille kelpasi kaikki: sanomalehdet, hajonneet kirjat, hehkulamput, lääkerasiat, tukkimiehen keksit. Keränen puhdisti esineet huolellisesti, öljysi rautaosat ja laittoi mehiläisvahaa puuosiin.

”Parhaita löytöjä olivat ihmisen käsissä ajan myötä sileiksi muuttuneet työkalut. Kulunut puu ja umpiruostunut rauta saivat minut onnesta soikeaksi.”

Ensin Keränen keräili tavaroita, mutta pari vuotta myöhemmin hän keksi tavoitella jotain suurempaa: täydellistä kotia. Nuorena itsenäistyneellä tytöllä oli kova halu näyttää, että pärjää yksin.

Työkaveri oli myymässä vanhaa mökkiä Limingassa. Siinä missä joku toinen olisi nähnyt viidakoituneen pihan ja ränsistyneen mökin, 17-vuotias teinityttö näki mahdollisuuden.

”Tunsin heti tulleeni kotiin. Loputtomien peltojen keskellä puhalsi lempeä tuuli ja vallitsi täydellinen hiljaisuus. Ketään ei näkynyt lähimaillakaan.”

Rahaa Keräsellä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi. Hän otti kaikki keinot käyttöön: hän jopa osti 4 000 markan veronpalautuksilla raaputusarpoja. Voittoa kertyi vain muutama tuhat.

Yllättäen isä päätti jakaa ennakkoperintöä. Keränen muutti saman tien ja sai ikioman kodin.

Keräsellä oli nyt kunnolla tilaa vanhoille esineille, ja omaa pihaa kääntäessään hän löysi niitä lisää: kokonaisen hellan, kakkuvuokia, kirveitä ja puukonteriä. Keränen entisöi kaiken ja asetteli hyllyille.

Kun Keränen myöhemmin tutustui vaimoonsa, unelmat kasvoivat taas. Pariskunta ryhtyi yhdessä piirtämään taloa samalle tontille. He tekivät kaiken huolella: pesivät ja maalasivat Keräsen isältä perinnöksi saamansa 5 000 kattotiiltä yksitellen.

Keränen seurasi budjettia tiukasti.

”Plussan puolelle jäätiin 6,89 euroa”, hän sanoo ja tarkistaa lukeman paksusta kansiosta, johon hän on kerännyt taloon liittyvät suunnitelmat ja kuitit.

Kansiosta löytyy paperilla kaikki, minkä pariskunta menetti tulipalossa juhannuksena 2009.

Keränen ei ollut kotona tuona elämänsä muuttaneena päivänä. Pariskunta oli päättänyt kyläillä ystäviensä mökillä. Unelmatalossa juhannusta sai viettää siskontyttö ystävineen.

”Siskontyttö oli ihmeissään, että päästin heidät sinne. Sanoin, että sinulle annan kaiken paitsi vaimon ja auton. Niin kävi, että kaikki muu meni.”

Keränen on kuullut tulipalosta jokaisen yksityiskohdan. Tytöt jättivät elokuvan kesken ja menivät saunaan, jossa olikin liian kuuma. Metallikorut polttivat tyttöjen ihoa, heidän kasvonsa turposivat. Yksi lähti ulos, toinen vessaan. Siskontyttö ryhtyi ajelemaan säärikarvoja pesuhuoneessa.

Hän näki silmäkulmassaan katossa riehuvat liekit. Terä putosi.

Kuukautta aikaisemmin Keränen oli opettanut tytölle, miten toimia tulipalon sattuessa. Hae sammutin, sulje ikkunat, soita palokunta. Vie ulos ihmiset ja eläimet. Siirrä auto pois tieltä.

Sammuttimesta ei nyt ollut apua. Välikatto oli ilmiliekeissä ja ilmastointilaite levitti tulen kaikkialle. Kahdeksassa minuutissa katto tuli alas.

Ensimmäisen puhelun Keränen sai sokissa olevalta tytöltä. Alkoi piinaava kolmen tunnin ajomatka. Matkalla soitti myös naapuri.

”Hän sanoi, että koska tielle näkyvä seinä on pystyssä, tieltä käsin näyttää kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mutta sen ei kannata antaa nostaa toiveita. Kaikki on palanut maan tasalle.”

Näky oli lohduton, mutta kumma kyllä Keränen ei tuntenut mitään. Aika meni käytännön asioihin ja muiden lohduttamiseen. Romahdus tuli kahden viikon päästä, kun poliisi kysyi, milloin talossa oli käynyt nuohooja.

”Olin unohtanut tilata. Syyllisyys oli niin kamala, että vatsa meni sekaisin.”

Lopulta palon syyksi selvisi viallinen saunan hormi. Nuohous olisi vain siirtänyt paloa myöhemmäksi.

Samana vuonna paloi 11 muutakin taloa saman valmistajan hormien vuoksi.

Keräsen keräämistä tuhansista esineistä jäi jäljelle vain 30 silitysrautaa. Kun Keräseltä kysyy, miltä esineiden menettäminen tuntui, hän hiljenee.

Kirjat. Niitä hän ikävöi eniten. Viidentuhannen kirjan kokoelmasta löytyi aina jotain mihin palata. Muuta ei tule mieleen, koska enää Keränen ei ajattele tavaraa samalla tavalla kuin ennen tulipaloa.

”Muistot muuttuvat toissijaiseksi, kun tietää, että tytöt olisivat kuolleet, jos he olisivat olleet sisällä minuutinkin kauemmin.”

Pariskunta rakennutti vakuutusrahoilla uuden talon, mutta tällä kertaa he eivät osallistuneet suunnitteluun. Kaikkia huonekaluja he eivät ole hankkineet vieläkään. Yli sadalta tupaantuliaisvieraalta he toivoivat vain kirjoja ja punaviiniä.

Nyt Keränen ajattelee, että tavaralla on aivan liian suuri rooli monen elämässä.

”Lapsille syydetään kauheat määrät halpaa muovia, jonka kestävyys on surkea.”

Omille kummilapsilleen hän ei osta lainkaan tavaraa. Yhdelle hän lahjoitti ajokortin ja toisille avasi pankkitilit, joille hän tallettaa joka kuukausi muutaman euron. Paras lahja on kuitenkin aikuisen aika.

”Kun käydään kylässä, niin myös tehdään asioita yhdessä. Mennään retkelle ja luetaan satuja.”

Keränen toivoo, että talkoot ja naapuriapu tekisivät omistamisesta tarpeetonta.

”Miksi ostaa laite, jota tarvitsee kerran kymmenessä vuodessa? Yhdessä talossa voi olla sirkkeli ja toisessa laattaleikkuri.”

Keräsen mielestä mietimme aivan liian vähän sitä, missä tavara on valmistettu, kuka se on tehnyt ja millä raaka-aineilla.

”Jokainen tietää, miltä tuntuu omistaa Fiskarsin sakset, jotka on tehty vuonna 1976. Halpakaupasta voi ostaa samannäköiset sakset, mutta puolen vuoden päästä muoviosat ovat rikki.”

Vanhat esineet edustavat Keräselle kaikesta huolimatta yhä maailmaa, jossa tekemiseen käytettiin aikaa ja ajatusta. Hyvä esimerkki on keittiön neljä ja puoli metriä pitkä penkki.

”Jalkoja on vain kaksi, mutta 20 ihmistä mahtuu istumaan. Tällaisia ei enää tehdä.”

Tulipalon jälkeen Keränen kaipasi kokonaista elämänmuutosta. Samoihin aikoihin veli oli myymässä Tyrnävällä omistamaansa ravintolaa, vuonna 1920 rakennettua Pömilää.

”Yhtenä yönä valvomisen jälkeen herätin vaimoni ja sanoin, että minusta tulee yrittäjä.”

Ensimmäisenä vuonna asiakkaat istuivat hiljaa omissa pöydissään, mutta vähitellen ilmapiiri lämpeni. Puhelias Keränen esitteli ihmisiä toisilleen ja rohkaisi heitä juttelemaan.

”Nyt se menee niin, että jos joku ei tule aamukahville, muut soittavat perään ja kyselevät, onko kaikki kunnossa.”

Ensimmäisenä aamulla paikalle tulee ukkokööri, joka käy toistensa kuulumiset läpi. Äidit viettävät aikaa MLL:n perhekahvilassa, ja iltapäivällä lapset tulevat tekemään läksyjä. Ylijääneen ruuan Keränen lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Keräselle omaisuuden menettäminen korosti sitä, että tekemällä hyvää muille ei voi itse menettää mitään.

Hyvä teko voi kantaa sukupolvelta toiselle samoin kuin hyvin tehty penkki.

”Kun mietin, miksi tulipalon piti tapahtua, ajattelen niitä 120 ihmistä, jotka käyvät Pömilässä päivittäin.”

Näistä en luovu
Mustapippuri

Maailman paras mauste suolan jälkeen, mutta ilman suolaakin pärjää. Mustapippuria sen sijaan pitää aina olla.

Kalastus

Voisin olla yksin kalastamassa vaikka kuinka kauan. Yhdentoista vuoden jälkeen löysin viimeinkin uistimen, jolla lohet nousevat Kostonjärvestä.

Sauna

Meillä on aina saunottu melkein joka päivä. Sauna on korvaamaton mielen parantaja.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!