Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

En ole koskaan pyytänyt suutelemiseen lupaa – pitäisikö?

Elämä
 
Kyösti Niemelä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

Kaksi ihmistä nojautuu onnellisina toisiaan kohti. He suutelevat. Kohta he hyväilevät toisiaan, riisuvat toisensa ja aloittavat seksin.

Kumpikaan ei sano sanaakaan.

Olemme nähneet tämän elokuvissa ja televisiossa monet kerrat. Harvemmin kukaan kysyy, suudeltaisiinko nyt, kelpaisiko seksi, voisitko riisua paitani. Yleensä vallitsee hiljaisuus.

Yhdysvalloissa on viime vuosina keskuteltu innokkaasti aiheesta nimeltä consent, jonka voisi suomentaa suostumukseksi. Yksi suostumuskeskustelun aihe on, mitä kaikkea romanttisissa toiminnoissa saa yrittää kysymättä ja mihin tulee pyytää etukäteen lupa.

En itse ole koskaan pyytänyt lupaa suudella. Olen suipistanut suuni ja hyökännyt. Ja joskus nainen on kääntynyt poispäin tai suudellut siten, että olen tajunnut, ettei hän oikeasti olisi halunnut suudelmaa.

Halaus. Suudelma. Kielisuudelma. Aggressiivinen suudelma. Riisuminen. Suuseksi. Seksi. Asennon vaihtaminen. Hiuksista vetäminen. Läpsiminen. Pureminen.

Jossain kulkee raja sen suhteen, mistä toivomme toisen puhuvan etukäteen. Ehkä meidän suomalaistenkin kannattaisi keskustella näistä rajoista.

Ihmiset ajattelevat helposti, että kaikkien rajat ovat melko lailla samanlaisia. Ei se niin mene. Se, että jokin on toiminut yhden ihmisen kanssa, ei tarkoita, että sama kävisi seuraavalle partnerille.

Tietenkään mitään yleispäteviä sääntöjä ei voida laatia. Voitaisiin kuitenkin miettiä, miten parannettaisiin ihmisten taitoja kommunikoida seksistä: miten osata ehdottaa, kysyä, kieltäytyä ja tunnustella, verbaalisesti tai ilman.

Lupien kyseleminen ja rajoista keskusteleminen voi joidenkin mielestä pilata romanttisen tunnelman. Se muuttaa hyväilyjen rytmiä. Se voi myös tehdä toistensa kimpussa olevan pariskunnan liian tietoiseksi siitä, mitä tässä ollaan tekemässä.

Toisaalta tiedän ihmisen, joka kysyy deiteillä tarpeen tullen: ”Saanko suudella sinua?”. Lupa on yleensä hellinnyt. Onhan se aika söötti ja romanttinen kysymys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!