Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluatko olla suosittu? Puhu vähemmän, kysele enemmän

Elämä
 
Anna Tommola

1. Hyvä juttukaveri kyselee eikä vain puhu itse. Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisellä on luontainen avautumisen tarve: aivojen palkitsemisjärjestelmä reagoi vahvasti, kun saamme kertoa itsestämme ja henkilökohtaisista kokemuksistamme.

Kun osoitat kiinnostusta toisen ajatuksiin, teet miellyttävän vaikutuksen. Jatkokysymyksillä viestität, että myös maltoit kuunnella etkä vain odottanut pääseväsi ääneen.

2. Puhu vähemmän, kysy enemmän -periaatetta voi soveltaa myös kasvatukseen. Sen sijaan, että aikuinen paasaa lapselle siitä, mitä tämä on tehnyt väärin, kannattaa kysyä, miksi lapsi teki niin kuin teki.

Kasvatuskriitikko, tietokirjailija ja tutkija Alfie Kohn suosittelee myös korvaamaan ylimalkaiset kehut kysymyksillä. Aito kiinnostus lapsen ideoihin kannustaa paremmin kuin suoritusten ylistäminen.

3. Kysymällä oppii – ja sekä opettajan että oppijan kannattaa kysellä. Tutkimusten perusteella opettajat esittävät oppilaille jopa 120 kysymystä tunnissa. Hyvä kysymys herättää kiinnostuksen ja kannustaa pohtimaan. Suljetut, kyllä- tai ei-vastauksiin johtavat kysymykset ovat tehottomampia kuin soveltamista edellyttävät avoimet kysymykset.

4. Uutta asiaa opiskellessa kannattaa kysellä myös itse itseltään. Silloinkin kysymysten laatu ratkaisee. Journal of Educational Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yksinkertaiset faktakysymykset eivät hyödyttäneet enempää kuin tavanomainen aineiston uudelleen pänttääminen. Sen sijaan tietojen yhdistelyä vaativien kysymysten muotoilu itselle auttoi oppimaan.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!