Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On rohkeaa palauttaa koira, jos ei rakasta sitä, sanoo asiantuntija

Elämä
 
Jussi Nukari
Koira on laumaeläin. Se aistii, jos siitä ei välitetä, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti.
Koira on laumaeläin. Se aistii, jos siitä ei välitetä, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti. Kuva: Jussi Nukari

Kun suomalainen perhe ottaa koiran, päätöstä on yleensä harkittu kunnolla. On mietitty, kuka herää räntäaamuina lenkille ja siivoaa pennun pissat parketilta, kerrotaan Kennelliitosta.

Suomi on yksi maailman koirarakkaimmista maista, kun katsotaan koirien määrää suhteessa asukaslukuun. Vuosittain rekisteröidään noin 50000 koiraa.

Siksi täällä rapsuttelijoiden maassa on vaikea sanoa ääneen, jos koiran hankinta alkaa kaduttaa. Helsingin Sanomien kolumnisti Laura Grönqvist kirjoitti aiheesta kolumnissaan Yritin olla koiraihminen, mutta luovuin pennusta kahden viikon jälkeen.

Grönqvist oli harkinnut koiran ottamista kaksi vuotta, lukenut kirjoja, jutellut omistajien kanssa ja vertaillut rotuja. Kaksi viikkoa pennun saapumisen jälkeen hän palautti sen kasvattajalle.

”Luovuin koirasta, koska en kokenut sitä omakseni. Minulle pentu oli söpö koira muiden joukossa. Hoidin ja koulutin sitä tunnollisesti, mutta en rakastunut tai kokenut erityistä kiintymystä”, Grönqvist kirjoitti.

Pitääkö koiranpentuun sitten rakastua melkein kuin lapseen tai tuntea sitä kohtaan erityistä kiintymystä?

”Jonkinlainen tunneside pitää syntyä tai edessä on todella pitkät 15 vuotta. Ei koiraa silti tarvitse rakastaa kuin lasta”, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti.

Lahden mukaan pentuun ei ole pakko hullaantua, jotta se voisi hyvin – mutta monelle käy niin. Silloin koirasta tulee rakas perheenjäsen, joka nukkuu sängyssä ja jota hellitään makupaloilla.

Aina koiriin ei ole suhtauduttu yhtä tunteellisesti. Pitkään koirien tarkoitus oli vartioida kotia tai auttaa metsästyksessä. Pikkuhiljaa koira on kuitenkin siirtynyt ulkoa sisälle, kopista lämpimään sohvan nurkkaan.

”Koiran merkitys voi edelleen olla myös käytännöllisempi, eikä siinä ole mitään väärää. Se voi olla vaikka hyvä harrastuskaveri. Koiran pitää kuitenkin kokea olevansa tervetullut laumaan”, Lahti sanoo.

Koska koira on laumaeläin, se kaipaa yhdessä tekemistä ja hakee huomiota omistajaltaan. Lahden mukaan koira aistii helposti, jos siitä ei välitetä, vaikka omistaja hoitaisikin lenkit ja ruokailun kunnialla.

”Koira alkaa voida huonosti, jos se ei saa olla osa laumaa. Tässä tapauksessa on rohkea ratkaisu, että uskaltaa palauttaa pennun ajoissa kasvattajille. Parissa viikossa se ei leimaudu vielä laumaan niin, etteikö sitä voisi sijoittaa uuteen kotiin”, Lahti sanoo.

Grönqvist puhuu kolumnissaan puppy bluesista eli pennun aiheuttamista negatiivisista tunteista. Miia Lahden mukaan Kennelliitossa ei ole törmätty puppy blues -ilmiöön tai siihen, että ihmiset palauttelisivat koiranpentuja pettyneinä.

”Yleensä pennut ovat ihmisten mielestä söpöjä ja valloittavia. Niitä jaksetaan ihastella. Suurempi uhka on, että koiraan kyllästytään, kun se kasvaa söpöstä pennusta täysikasvuiseksi”, Lahti sanoo.

Hän neuvookin kaikkia koiran ottamista harkitsevia miettimään asiaa tarkasti. Vaikka pentu oppii sisäsiistiksi ja tottelevaiseksi, se vaatii silti päivittäistä huomiota ja hellyyttä.

”Tietenkin jokaiselle koiranomistajalle tulee päiviä, kun koira on pissannut tietokoneelle tai syönyt työpaperit, jolloin sitä miettii, kenen idea oli ottaa tuo. Se on luonnollista, mutta hyvässä kodissa omistaja on taas seuraavana aamuna täynnä rakkautta, kun koira tulee töytäisemään kuonollaan”, Lahti sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!