Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon MM-kisat laukaisivat poikavauvabuumin Etelä-Afrikassa, paljastaa tutkimus

Elämä
 
Outi Pyhäranta
Tuoreen tutkimuksen mukaan jalkapallon MM-kisoja seurasi poikavauvabuumi Etelä-Afrikassa.
Tuoreen tutkimuksen mukaan jalkapallon MM-kisoja seurasi poikavauvabuumi Etelä-Afrikassa. Kuva: Outi Pyhäranta

Etelä-Afrikka isännöi jalkapallon MM-kisoja kesä–heinäkuussa vuonna 2010. Kisoilla saattoi olla yllättävä vaikutus: Tuoreen tutkimuksen mukaan yhdeksän kuukautta kisojen jälkeen maassa syntyi tavallista enemmän poikavauvoja.

Poikavauvojen määrä suhteessa tyttövauvoihin oli tuona ajanjaksona suurempi kuin kertaakaan vuosina 2003–2014. Vuoden 2011 helmi-maaliskuussa syntyi 1088 ”ylimääräistä” poikaa.

Tutkijat arvelevat, että syynä poikabuumiin saattoi olla kisojen aiheuttama hyvä ilmapiiri.

Tutkimusryhmään kuulunut Gwinyai Masukume kertoi BBC:lle, että aiempien tutkimusten mukaan eteläafrikkalaiset olivat kisojen aikaan tavallista hyväntuulisempia ja kokivat myönteisiä tunteita itseään ja maataan kohtaan. Tämä rentoutuminen taas on luultavasti johtanut siihen, että ihmiset ovat harrastaneet enemmän seksiä kisojen aikana.

"Tiedetään, että jos ihmiset ovat yhdynnässä tavallista useammin, silloin on taipumus saada enemmän poika- kuin tyttölapsia”, Masukume sanoo.

Andrologian professori Allan Pacey Sheffieldin yliopistosta kommentoi BBC:lle, että jo vuosia on tiedetty, että ulkoiset tekijät, kuten luonnonkatastrofit tai sotatoimet voivat vaikuttaa poikien syntyvyyteen hetkellisesti. Syy tähän on toistaiseksi hämärän peitossa.

Paceyn mukaan yksi teoria on, että miehet saattavat tuottaa lyhyen ajan enemmän Y-kromosomilla eli miespuolisella sukupuolikromosomilla varustettuja siittiöitä. Toisen teorian mukaan naisen keho voi lajitella spermaa yhdynnän jälkeen ja näin vaikuttaa siihen, minkä verran Y- ja X-kromosomilla varustettuja siittiöitä saavuttaa munasolun.

Professori pitää teorioita biologisesti uskottavina, mutta sanoo, ettei kukaan tiedä, mikä teorioista, jos mikään, selittää poikien syntyvyyden vaihtelun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!