Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

En halua nälkiintyä vanhainkodissa – voiko järjestelmäämme luottaa?

Elämä
 
Rosa Meriläinen
Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

”Kaikki dementikkojen lapset on tyttäriä”, todettiin Anneli Kannon kirjaan pohjautuvassa näytelmässä Pala palalta pois. Näytelmää oli Teatteri Avoimissa ovissa katsomassa katsomollinen kypsässä iässä olevia naisia ja muutama hajakappale miehiä. Heitä, jotka hoivaavat, vaikka olisi omakin työ ja elämä.

Väliajalla minun oli pakko hakeutua ihmisten lähelle ja hieman salakuunnella. Pääsin itsekin jakamaan yhden tarinan ja yritin hymyillä. Selän takana oli sentään omaishoitaja, joka tilitti sitä, miten hoidettava on tullut taitavaksi näyttelemään lääkkeen nielaisemista ja piilottaa ottamattomia pillereitä pitkin asuntoa.

Suosittelen vahvasti esitystä kaikille poliitikoille.

Näytelmän ainoa epäuskottavalta tuntunut kohta – kyllä, minullakin on omakohtaista kokemusta muistisairaista lähisukulaisista – oli huomaavainen ja käytännöllinen omahoitaja Koskinen, jolla oli aikaa kahvitella ja rohkeutta käydä kaupassa. Sitten se kunnan Koskinen kilpailutettiin ja tilalle tuli vaihteleva joukko firman piipahtelijoita, jotka hoitivat alle vartissa sen vähän mitä pystyivät.

Yksi isovanhemmistani on toiminut kotipalvelussa. Käynyt kaupassa ja keitellyt kahvia. Häneltä sain sellaisen käsityksen, että tämä aikaa ja lämpöä täynnä ollut maailma katosi jo lapsuudessani. Lapsuuteeni sijoittuu myös varhaisimmat muistoni vanhainkodista. Mummuni oli Alavuden kunnalliskodin emäntä. Lihapullat tehtiin taatusti käsin. Olin siellä itsekin leikki-ikäisenä niitä pyörittelemässä. Ehkä niistä hyvistä muistoista juontaa oma laitosmyönteisyyteni.

Nykytodellisuus vaikuttaa toiselta kuin isovanhempieni elämä vanhustyöntekijöinä. Kaikkien vakavien tautien sairastajia ei ole Suomessa yhtä heitteillä kuin muistisairaita. Vertailukohta toki löytyy päihde- ja mielenterveysongelmaisista.

Taannoin istuin iltaa kaltaisteni kermaperseisten keski-ikäisten seurueessa: eli ensimmäiset tunnit vierähtivät sairaushistorioiden uusimpien käänteiden raportointiin. Verorahoja oli tähän seurueeseen palanut, tämä yhteisesti todettiin. Oli viisitoistatuhatta vuodessa maksavia lääkkeitä, magneettikuvauksia ja vaikka mitä kuntoutuksia ja leikkauksia. Yhdessä kiitimme hyvinvointivaltiota, vaikka kaikki eivät tosiaan olleet kaltaisiani vasemmistohippejä. On se vaan hienoa, että tulotasoon katsomatta terveydenhuolto pelaa ainakin siinä mielessä, että vakava ja kallis sairaus hoidetaan.

Jos jotakin minulle merkitsee luottamusyhteiskunta niin tätä: ettei tarvitse pelätä sairastumista, vaikka pääomaa ei ole realisoitavaksi ja tyttäret on tekemättä. Ymmärrän kyllä, ettei kaikkea pahaa voida poistaa: yksinäisyyttä, surua ja ahdistusta. Mutta muistisairauden oireisiin liittyy se, ettei ihminen osaa syödä, mennä nukkumaan ja käydä pesulla. Minä toivon, etten nälkiinny paskakökkäreet housuissa – eikä kukaan muukaan. Käsi pystyyn, jonka mielestä järjestelmäämme voi luottaa?

Muistisairaan omaisen hoidossa riittää kaikille lähimmäisille puuhaa, vaikka kunta pitäisikin huolen perusasioista.

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!