Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väliaikaiset kotikoulut yleistyvät – Mikko Hosio ryhtyi poikansa opettajaksi

Elämä
 
Anu Vallinkoski
Juhani Niiranen
Kun Perttu Hosion opiskelu takkusi, isä Mikko kannusti lupaamalla retkiä palkinnoksi.
Kun Perttu Hosion opiskelu takkusi, isä Mikko kannusti lupaamalla retkiä palkinnoksi. Kuva: Juhani Niiranen
Fakta

Näin opetat lastasi matkalla

 Kysy opettajalta, mitkä kokonaisuudet lapsen on tarkoitus opiskella. Entä miten oppimista mitataan kotiinpaluun jälkeen?

 Pohdi opettajan kanssa, millainen oppija lapsesi on ja millaiset opiskelumenetelmät sopivat hänelle.

 Huolehdi yhteydenpidosta luokkatovereihin. Kotiluokalle voi soittaa silloin tällöin Skype-puhelun.

 Menkää ulos: matkalla on oiva tilaisuus tutustua museoihin, kulttuuriin, uusiin tapoihin ja ihmisiin.

 Vältä ääripäitä. Huolehdi, että opettajan kanssa sovitut asiat tulevat opiskeltua, mutta älä vaadi huippusuorituksia. Jo sopeutuminen uuteen maahan voi olla lapselle rankkaa.

 Jos matka kestää yli puoli vuotta, paikallinen koulu voi olla parempi vaihtoehto. Ikätovereiden seura on lapselle tärkeää.

Vinkit antoi yliopistonopettaja Anna Veijola Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta.

Kotikoulussa vaativinta on oman lapsen motivoiminen. Se vaati mielikuvitusta, kertovat lapsensa opettajaksi ryhtyneet.

Isä ja poika, Mikko ja Perttu Hosio, istuvat olohuoneen sohvalla ja selailevat paksua vihkoa. Kanteen 11-vuotias Perttu on liimannut valokuvan patsaasta. Se esittää Nottinghamin sankaria Robin Hoodia.

Sisäsivuilla on lisää valokuvia, piirroksia ja haparoivalla kaunolla kirjoitettuja lyhyitä kuvauksia päivien kulusta.

Tänään puhuimme hassuista jutuista Englannissa. Bussipysäkit on väärin päin niin että jos istuu niin selkä on kadulle päin. Täällä on vasemmanpuoleinen liikenne, täällä on väärällä puolella ratti…

Huolella vaalittu vihko on Pertun matkakirja perheen parin vuoden takaisesta matkasta Englannin Nottinghamiin. Kirja on muisto matkasta, mutta se on myös Pertun koulutyö.

”Aluksi olin vähän liian kunnianhimoinen. Olisin halunnut, että Perttu olisi kirjoittanut tapahtumista yksityiskohtaisemmin. Jo pelkkä käsin kirjoittaminen oli kuitenkin kolmasluokkalaiselle iso työ”, Mikko Hosio kertoo.

Isä tuntee vihkon sisällön tarkkaan, sillä vajaan kolmen kuukauden mittaisella matkalla hän toimi Pertun opettajana. Hän otti matkan ajaksi vapaata työstään projektipäällikkönä ja keskittyi opettamiseen. Äiti Minna Kaljonen työskenteli Nottinghamin yliopistossa vierailevana tutkijana. Viisivuotias pikkusisko Ansa kulki päivät isän ja veljen mukana.

Väliaikaiset kotikoulut ovat viime vuosina yleistyneet. Myös Hosioiden tuttavapiirissä on muitakin pitkän ulkomaanmatkan vuoksi kotikoulua käyneitä lapsia.

Helsingin kaupungin opetuspäällikön Marjo Kyllösen mukaan kansainvälistyminen on pantu merkille opetusvirastossa.

”Sen paremmin kaupunkikohtaisia kuin valtakunnallisiakaan tilastoja väliaikaisten kotikoulujen määrästä ei ole, mutta kymmenen vuoden aikana kyselyt ovat selvästi lisääntyneet.”

Laki ei pakota lasta opiskelemaan perheen pitkän ulkomaanmatkan aikana. Asiantuntijat suosittelevat ilmoittamaan lapsen paikalliseen kouluun, jos matka kestää puoli vuotta tai kauemmin.

”Käytännössä vanhemmat huolehtivat vastuullisesti lastensa opinnoista. En ole kuullut, että koulunkäynnistä ei olisi matkan aikana huolehdittu. Vanhemmat eivät halua, että lapsi jää koulutyössä muista jälkeen”, Kyllönen kertoo.

Ennen Nottinghamiin lähtöä Mikko ja Perttu Hosio kävivät yhdessä opettajan juttusilla. Hän antoi mukaan perusteellisen listan opetettavista asioista: matematiikkaa, äidinkieltä, elämänkatsomustietoa, kuvataidetta, musiikkia, englantia ja yhteiskunnallisia aiheita. Opettajan kanssa sovittiin myös, että matkan jälkeen Pertun oppimista testataan kokeilla.

Mikko Hosio ei ollut juuri selvittänyt etukäteen, mitä kotikoulu voisi käytännössä tarkoittaa tai miten Perttua voisi opettaa.

”Jälkiviisaana sanoisin, että olisi ollut hyvä istua opettajan kanssa alas vielä toisenkin kerran ja keskustella siitä, miten olisi kannattanut opettaa. Nyt kävimme oppikirjoja läpi ja teimme tehtäviä.”

Opettaja ehdotti Hosioille myös matkablogin pitämistä, mutta kaksikko päätyi tekemään perinteisen kirjan. Se kehitti Pertun kirjoittamista ja käsialaa, ja kuvaamataitokin hoitui matkakirjaan piirtämällä.

Koulupäiville muodostui säännöllinen rytmi: opiskelu alkoi aamuyhdeksältä ja päättyi puolen päivän aikaan lounaaseen.

Jokaisen aamupäivän aikana Perttu ehti opiskella useita oppiaineita. Lounaan jälkeen niihin ei enää palattu.

Kun Mikko Hosiolta kysyy, millaista oli sovittaa opettajan ja isän roolit, hän naurahtaa.

”Opettajan rooli kuulostaa niin kovin juhlalliselta. Ajattelin, että olin isä, joka nyt hoiti sitä opetushommaa. En muuttunut opettajaksi.”

Vaikeinta opettajan työssä oli Hosion mielestä motivointi. Välillä poikaa joutui hoputtamaan, ja erityisesti kirjoittaminen tuskastutti Perttua. Joskus hoputtamisesta oli vain haittaa, sillä kirjoittaminen kävi entistäkin verkkaisemmin.

Hosio huomasi, että paras kannustin koulutöiden loppuunsaattamiseen oli lupaus lounaan jälkeen koittavasta vapaudesta ja yhteisistä retkistä leikkipuistoihin ja kaupungille. Lähes joka viikonloppu perhe matkasi jonnekin hieman kauemmas, esimerkiksi Lontooseen ja Skotlantiin.

Retket olivat sekä isälle että pojalle kuin palkkioita viikon koulutyöstä.

Kotikoulu toi mukanaan myös paljon läheisyyttä. Isä ja lapset olivat matkan ajan toistensa seurassa käytännössä koko valveillaoloaikansa.

Jälkikäteen ajatellen olisi ollut hyvä, että Pertulla olisi ollut matkalla myös joku ihan oma juttu, vaikkapa kielikurssi, Mikko Hosio miettii. Isä olisi saanut hetken omaa aikaa, ja lapset olisivat saaneet vapaata isästä.

Kotikoulun aikana Pertun taidot karttuivat, mutta isäkin sai uutta ymmärrystä. Hän kertoo huomanneensa, että poika osasi priorisoida, erottaa olennaisen epäolennaisesta. Jos koulutöihin oli kulumassa liikaa aikaa, Perttu poimi tehtävien joukosta tärkeimmät.

”Nyt kun ajattelee, niin ei opettajan ohjeita olisi tarvinnut seurata niin orjallisesti kuin itse yritin. Näin lyhyellä matkalla tärkein koulu oli itse matka. Sai nähdä vähän toisenlaista elämää”, Mikko Hosio summaa.

Ohjeita kotikoulun opettajalle ja nettilinkkejä tehtäviin ja oppimispeleihin – niitä sisustussuunnittelija Salla Ahonen etsi kuumeisesti vuoden alussa. Edessä oli parin kuukauden loma ja 11-vuotiaan Niklas -pojan kotikoulu Floridassa, Spring Hillin pikkukaupungissa.

”En löytänyt oikein mitään hyödyllistä. Kyselin myös oppikirjojen kustantajilta aineistoa, mutta turhaan”, Ahonen kertoo.

Esimerkiksi Helsingin kaupungilla ei ole antaa materiaalipankkia tai vinkkejä vanhemman opetustyöhön.

Parhaat vinkit Ahonen saikin lapsiaan opettaneilta tutuilta ja Kulosaaren ala-astetta käyvän poikansa opettajalta. Murtolukuja voi opetella vaikka pitsaa osiin leikatessa, opettaja ohjeisti.

Ahonen halusi, että lapsi saisi tehdä ja kokeilla asioita itse aina kun mahdollista. Niklas opetteli mittayksiköitä lomakodin keittiöstä löytyneiden mittojen avulla. Litra täyttyi, kun sinne tyhjensi kymmenen kertaa täyden desin.

Mikko Hosion tapaan myös Salla Ahonen huomasi, että vaativinta on oman lapsen motivoiminen. Se vaati mielikuvitusta.

”Huomasin pian, että läksyjen teko ei riitä kahdeksi kuukaudeksi. Yritin saada päiviin vaihtelua, mutta vähän vaikeaa se oli, kun ei ole alan koulutusta ja omista kouluvuosistakin on vierähtänyt aikaa. Katselimme esimerkiksi englanninkielisiä ohjelmia ja välillä piirsimme.”

Vanhempi asettaa helposti riman korkealle omaa lastaan opettaessaan, Ahonen sanoo. Välillä ilmapiiri äidin ja pojan kotikoulussa kiristyi. Toraa syntyi Niklaksen käsialasta.

”Käsiala oli aika villiä. Aloimme tsempata sitä kuntoon. Panin välillä Niklaksen kumittamaan ja kirjoittamaan uudestaan”, Salla sanoo ja naurahtaa.

”Olit välillä tiukka, joskus vähän turhankin. Mutta on se hyvä, että aikuisena on käsiala kunnossa”, Niklas vastaa.

Ulkomaanloman aikana uusina aineina Niklaksen luokalla alkoivat muun muassa ruotsi ja historia. Niissä oli myös äidillä muistelemista.

”Oli hauskaa palauttaa jo unohtuneita vuosilukuja mieleen. Kävin itse aina ensin opetettavan asian läpi, ja neuvoin sen sitten Niklakselle.”

Nykykoulu näytti toisaalta myös yllättävän tutulta.

Koulukirjat, varsinkin kielten oppikirjat, olivat Salla Ahosen mielestä kummallisen samanlaisia kuin omat, kolmenkymmenen vuoden takaiset kirjat.

”Hämmästelin myös sitä, miksi tekniikkaa ei käytetä enemmän hyväksi. Skype-puhelun avulla voisi olla vaikka mukana oppitunnilla.”

Kotikoulua suunnittelevia perheitä Salla Ahonen kannustaa pohtimaan lapsen ja vanhemman vastuunjakoa. Mitä vanhempi lapsi on, sitä tärkeämpää on vastuusta keskusteleminen.

”Jos vanhempi ottaa liikaa vastuuta, lapsi ei tee sitä itse. Hän ei myöskään opi yhtä hyvin. Olen joutunut kantapään kautta opettelemaan, että kyse ei ole äidin vaan Niklaksen läksyistä. Huolehdin liikaa siitä, että läksyt tulevat tehtyä ja kokeisiin tulee luettua.”

Antoisinta kotikoulussa oli Salla Ahosen mukaan Niklaksen edistymisen seuraaminen.

”Keväällä tuli hyvä todistus”, Niklas hymyilee.

Juhani Niiranen
Kun vanhempi opettaa lastaan, rima nousee helposti korkealle, Salla Ahonen miettii. Niklas Ahoselle se merkitsi käsialan hiomista.
Kun vanhempi opettaa lastaan, rima nousee helposti korkealle, Salla Ahonen miettii. Niklas Ahoselle se merkitsi käsialan hiomista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!