Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentaristi: Ryhdyin vatvomaan tunteitani –  ja se auttoi enemmän kuin yksikään elämäntaitovalmentaja

Elämä
 
Wille Hyvönen: Onnellisuusvalmentajien sijaan kannattaa mennä psykologin juttusille
Wille Hyvönen: Onnellisuusvalmentajien sijaan kannattaa mennä psykologin juttusille
Ohjaaja Wille Hyvönen uskoo, että pinnallisilta tuntuvat ongelmat ovat usein viesti syvemmistä traumoista. Siksi niiden ratkomiseen tarvitaan koulutettua ammattilaista.

Pitääkö näitä aina vatvoa?

Niin ärähti elokuvaohjaaja Wille Hyvösen äiti ja heitti kädessään olleen rätin lattialle. Lapsuudenkodissaan vierailulla ollut Hyvönen oli kysynyt, miksi heidän perheessään on aina vaiettu vaikeista asioista.

Hyvönen, 28, haluaa selvittää asiat ja puhua tunteistaan ja jännitteistään. Hän saa usein kuulla saman kysymyksen: Onko näitä pakko vatvoa? Etenkin sitä kysyvät hänen vanhempiensa ikäiset, pian sotien jälkeen syntyneet ihmiset.

Hyvösen 13. marraskuuta ensi-iltaan tulevassa Onnelliset-dokumentissa on kohtaus, jossa Hyvönen juttelee isänsä kanssa. Hyvönen yrittää saada isän sanomaan, että rakastaa poikaansa.

”Ei pysty näin kylmiltään”, vastaa isä.

Aiemmin Hyvönen ei ollut vatvoja, päinvastoin. Hän ei todellakaan halunnut käydä syviä keskusteluja, jos vaikkapa ilmassa oli alkavaa riitaa. Hän tyynnytteli tilanteen sanomalla, että kaikki on hyvin, ei tässä mitään.

Hyvönen oli aina positiivinen.

”Kuulemma jo syntyessäni hymyilin.”

Hyvönen ajatteli pitkään, että hän on poikkeuksellisen onnekas ihminen. Asiat olivat aina luistaneet: oli koulumenestystä, kavereita sekä kiva perhe.

Myöhemmin hän sai halutun opiskelupaikan Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitokselta. Löytyi hyvä tyttöystävä. Hyvösen ensimmäinen, vasta hiukan päälle parikymppisenä tekemä dokumentti Kummisetäni thaimorsian keräsi paljon huomiota.

Jos mieleen hiippaili pelkoa, huolta tai suuttumusta, Hyvönen rauhoitteli itsensä. Sanoi itselleen ne vanhat tutut: Kaikki on hyvin, ei tässä mitään. Se tuntui auttavan, hyvä olo palasi.

Mutta sitten se ei enää toiminutkaan.

Oli syyskuinen maanantai kaksi vuotta sitten, ja Hyvösen oli tarkoitus lähteä kouluun.

Siitä ei kuitenkaan tullut mitään. Hyvösen henkeä salpasi, ja hän luuli tulevansa hulluksi. Ahdisti, masensi, pelotti.

Ne tunteet eivät hävinneet seuraavana päivänä, eivätkä myöhemminkään. Hyvönen oli kuvitellut olevansa ikuisella onnella siunattu – mutta nyt hänestä tuntuikin tältä!

Miksi Hyvönen romahti? Sitä hän ei tiedä. Jälkikäteen hän on päätellyt sen johtuneen siitä, että hän oli aina työntänyt negatiiviset tunteensa sivuun. Siksi hän alkoi oireilla.

Sivuun työntämisen mallin hän oli oppinut lapsuudenkodista, missä ikävistä asioista vaiettiin.

”Isä käänsi kaiken aina positiiviseksi, aivan kuten minäkin tein. Kuitenkin kun isä suuttui, hän todella räjähti. Hänen liikenneraivoaan oli pelottavaa seurata: hän kaahaili, ohitteli ja nimitteli muita.”

Liisa Takala
Wille Hyvönen pukeutuu toisinaan mekkoon, koska se näyttää hänestä hyvältä. Asun ihmettelyä hän pitää vanhanaikaisena. ”Tarvitseeko miehen vielä vuonna 2015 perustella mekkoon pukeutumistaan?”
Wille Hyvönen pukeutuu toisinaan mekkoon, koska se näyttää hänestä hyvältä. Asun ihmettelyä hän pitää vanhanaikaisena. ”Tarvitseeko miehen vielä vuonna 2015 perustella mekkoon pukeutumistaan?”

Kolme ihmistä seisoo piirissä alusvaatteisillaan. Heidän keskellään on yhtä vähäpukeinen Hyvönen.

He halailevat Hyvöstä, joka vuoroin itkee ja vuoroin nauraa. Mistä on kyse?

Onnellisuuskurssista.

”Kurssi oli yhdistelmä new agea, kundaliinijoogaa, hindulaisuutta ja muuta itämaista perinnettä. Tuo harjoitus oli tantraa.”

Hyvönen osallistui kurssille Onnelliset-dokumenttiaan varten. Elokuva kertoo siitä, kuinka hän etsii kadonnutta onneaan life coachien eli elämäntaitovalmentajien kanssa.

Elämäntaitovalmentajat ovat Suomessa varsin uusi ammattikunta. He lupaavat asiakkaille sen kaltaisia asioita kuin itsetuntemuksen kasvu, omien vahvuuksien löytyminen ja tavoitteiden saavuttaminen. Myös onnellisuuden lisääntymistä luvataan, ja vieläpä nopeasti. Koulutukseltaan valmentajat ovat usein itseoppineita tai lyhyen life coach -koulutuksen käyneitä.

Hyvönen tapasi 50 elämäntaitovalmentajaa etsiessään dokumenttiin sopivia. Elokuvaan heistä valikoitui kaksi. Lisäksi mukaan otettiin yksi ”kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentaja”.

Valmentajien neuvojen ansiosta dokumentissa nähdään, miten Hyvönen tekee äänekkäitä hengitysharjoituksia, hytkyy silmät kiinni ja juo vihersmoothieita. Keinot näyttävät vähintäänkin höpsöiltä.

Hyvösen mielestä ne ovat vielä pahempia: ne ovat jopa haitallisia.

 

Dokumentissa on kohtaus, jossa Hyvönen täyttää elämäntaitovalmentajan vastaanotolla paperia, jota kutsutaan oman elämän onnenpyöräksi. Siinä voi numeroin arvioida, kuinka hyvin menee työssä tai vaikkapa perheen kanssa.

”Olin juuri kertonut elämäntaitovalmentajalle paniikkikohtauksestani. Ratkaisuksi hän laittoi minut täyttämään oman elämän onnenpyörää.”

Tässä piilee Hyvösen mielestä elämäntaitovalmennuksen suurin ongelma: asiakkaan vaikeudet ovat suuria, mutta valmentajan keinot pinnallisia.

Tosin asiakas ei välttämättä ymmärrä, että hänen ongelmansa ovat suuria. Hyvösen mielestä jo pelkästään se, että töissä tökkii, voi olla vakavaa oireilua – ei siis pelkkä pikku pulma, joka ratkeaa elämäntaitovalmentajan kanssa jutellessa.

”Sanoihan jo Freud, että ihminen on terve, kun pystyy rakastamaan ja tekemään työtä.”

Hyvösen mielestä ammattiapua pitäisi aina hakea terapiasta, jota antaa pätevän psykologisen koulutuksen saanut ammattilainen. Hän vertaa tilannetta siihen, että kärsisi hammassärystä.

”Silloin haetaan apua ammattitaitoiselta, monta vuotta opiskelleelta hammaslääkäriltä. Ei pikakurssin käyneeltä ihmiseltä, jolla on lähinnä fiiliksiä hampaiden hoitamisesta ja kova itseluottamus, miten niitä pitäisi hoitaa.”

Hyvönen ei siis löytänyt onnellisuuden tunnettaan elämäntaitovalmentajien luota – eikä ole löytänyt muualtakaan. Ei hän tosin haikailekaan onnellisuuden perään. Hän ei enää halua leikkiä väkisin positiivista ja lakaista vaikeita asioita maton alle.

Silloin kun Hyvönen vielä yritti olla alati tyytyväinen, hän huomasi erään ystävänsä seurassa, että hänelle tuli aina jännittynyt olo.

Kun Hyvönen oli ryhtynyt vaikeista asioista puhuvaksi vatvojaksi, hän kysyi ystävältään, onko heidän välillään jokin jännite. Sitten asiasta puhuttiin – ja nyt he ovat aiempaa parempia kavereita.

Osa ihmisistä neuvoo Hyvöstä, että pitäisi elää elämää, eikä vatvoa tunteita ja ihmissuhteita. Heille Hyvösellä on napakka vastaus: ”Se on elämää, että haluaa oppia ymmärtämään itseään.”

Sitäkin ohjaaja kuulee, että kyllä sitä tuon ikäisenä vatvotaan, mutta odotas kun tulee ikää ja lapsia, niin sitten ei ole enää aikaa.

Hyvönen ei usko siihen. Hän ei pidä vatvomisesta ikäkysymyksenä, eikä hän usko lopettavansa sitä. Päinvastoin: hän haluaisi aloittaa psykoanalyysin. Se voisi myös olla hänen seuraavan elokuvansa aihe.

Hyvönen lukee itsensä terapiasukupolveen. Siis osaksi sitä ikäluokkaa, joka uskaltaa hakea apua mielenterveyden ongelmiin ja perheen traumoihin, toisin kuin edeltävät sukupolvet.

Tai ei kyse ole pelkästään uskaltamisesta. Nykyään vatvomiseen on myös materiaaliset edellytykset.

”Vanhempani kasvoivat Suomessa, jossa olot olivat kuin kehitysmaassa. Minun ikäisilläni on viimein aikaa ja mahdollisuuksia purkaa sukupolvesta toiseen kulkeneita ongelmia.”

Tosin kyllä Hyvösen vanhempienkin ikäiset ovat jo alkaneet avautua. Silloin kun Hyvösen äiti hermostui ja heitti rätin kädestään, Hyvönen meni toiseen huoneeseen.

Äiti tuli pian perässä ja veti oven takanaan kiinni.

”Sitten hän sanoi, että kyllä me voimme niistä vaikeistakin asioista puhua.”

Mitä Hyvönen sitten haluaisi sanoa kaikille onnea etsiville? Sen, että onnea on turha jahdata. Se kun ei ole sen kummempi tunne kuin muutkaan.

”Negatiivisten ja positiivisten tunteiden vertailu on vähän kuin puhuisi siitä, että onko etelä parempi kuin pohjoinen. Ei siinä ole järkeä.”

Eikö ihmiselle ole kuitenkin varsin luontaista hakea positiivisia tunteita ja haluta olla alati onnellinen? Hyvönen myöntelee, mutta muistuttaa, että murheita, pelkoja ja ahdistuksia tulee väistämättä.

”Jos niitä ei käsittele, alkaa jollain tavalla oireilla.”

Hyvönen siteeraa masentunutta kaveriaan, jonka mielestä ihmisille pitäisi positiivisen ajattelun sijaan järjestää negatiivisen ajattelun kursseja. Sillä he oppisivat tutustumaan niihinkin tunteisiin, joita yleensä kartetaan.

”Sama kaveri on sanonut, että masennus on parasta, mitä ihmiselle voi tapahtua nykyajassa. Masennuksen avulla voi herätä todellisesta mielisairaudesta, joka vallitsee: siitä, että nykyään kaikella on hinta, mutta millään ei ole arvoa. Mielestäni masennus on hieno väylä syvemmälle omaan itseen.”

Hyvönen kertoo toisestakin kaveristaan ilmentääkseen sitä, miten koomiseksi positiivisuuden pakko voi mennä. Kaveri sanoi työpaikallaan viattoman lauseen: Ei oteta tästä stressiä.

”Pomo suuttui, että miksi sanoit noin, nyt tänne tuli stressiä ja negatiivista energiaa. Pomo uskoi vetovoiman lakiin eli siihen, että sitä saa mitä ajattelee.”

Sellaiseen ajatteluun ei mahdu se, että on myös vaikeita asioita ja niistä kannattaisi puhua. Hyvösen mielestä niin on pakko tehdä, vatvoa toden teolla.

Seuraksi hän suosittelee jotakuta muuta kuin ihmistä, joka tarjoaa ratkaisuksi oman elämän onnenpyörää ja tantrista halailua.

Katso Wille Hyvösen haastattelu Anja Snellmanin Arka paikka -ohjelmassa:

Arka paikka: ”Tunteiden vatvominen on elämän tarkoitus”
Arka paikka: ”Tunteiden vatvominen on elämän tarkoitus”
HSTV:n Arka paikka -ohjelman vieraana on dokumenttiohjaaja Wille Hyvönen. Hänen tällä viikolla ensi-iltansa saava elokuva Onnelliset on tarina onnen kauppiaista ja onnellisuuden tavoittelusta. Silti, Hyvösen mukaan ”tunteiden vatvominen” on elämän tarkoitus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!