Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä syyllisty stressistä

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Istun seminaarissa, mutten pysty keskittymään kuulemaani. Hartiani ovat jumittuneet korviini ja puren hampaita yhteen. Kirjoitan itselleni to do -listaa, jolle ei meinaa tulla loppua.

Tiedostan olevani stressaantunut, mutta sen siitä saa, kun polttaa kynttiläänsä kahdesta päästä ja ajoittain keskeltäkin. Tunnen ekstrapiston sydämessäni sen takia, että minun pitäisi jo työni puolesta osata kuunnella itseäni ja pitää elämäni esimerkillisessä balanssissa, onhan stressi usein osasyyllinen esimerkiksi siihen, että seksielämä hyytyy tai alkaa tiuskia rakkailleen.

Todennäköisesti tiedät yhtä tarkkaan kuin minäkin, mitä kaikkea pahaa etenkin pitkittynyt stressi tekee ihmiselle: jos ei pidä varaansa, saa sydärin nuorella iällä tai masentuu. Stressi on tutkitusti syvältä, mutta stressistä syyllistyminen on vielä syvemmältä. Psykologi Kelly McGonigal käy läpi kirjassaan The Upside of Stress tutkimuksia, joiden tulokset voi summata näin: sillä on hyvin iso merkitys, miten suhtaudut stressiin. Toisin sanoen stressistä stressaamalla joutuu ojasta allikkoon, eikä stressin haitoista varoittelu palvele tarkoitustaan.

Populaarin teorian mukaan reagoimme stressiin niin kuin reagoimme, koska kauan kauan sitten esivanhempamme joko juoksivat petoeläimiä karkuun tai taistelivat niitä vastaan. Nykypäivänä kurotaan aikatauluja kiinni ja suoriudutaan deadlineista, joten isoin ongelmamme on stressi, jolla ei ole selviä alkuja ja loppuja. McGonigal kuitenkin toteaa, että ihmiset ovat stressiinkin reagoidessaan yksilöitä. On monia muita tapoja reagoida stressiin kuin taisteleminen tai pakeneminen, ja noita tapoja voi myös muokata.

Stressitöntä elämää on mahdotonta elää. Stressin aiheuttaja ei kuitenkaan ole yhtä kuin sen nostattama stressi, jota voi opetella hoitamaan fiksusti – yhdelle se tarkoittaa läheisen seuraa, toiselle lenkkiä, kolmannelle luovaa toimintaa.

Kuten arvata saattaa, en saa yöllä unta, koska hartioita särkee ja vatvon yhä hoitamattomia asioita. McGonigalin mukaan stressiä kannattaa pitää hyödyllisenä ja sisuunnuttavana. Voin siis ajatella kehoni tekevän minulle palveluksen pitämällä minut valveilla, koska mieleni rauhoittuu, kun saan tehtyä jotain huolenaiheilleni. Toisekseen stressi on merkki siitä, että asiat, joista otan kierteitä, ovat minulle merkityksellisiä: ne kaikki liittyvät tavalla tai toisella minulle tärkeisiin ihmisiin ja asioihin. Kaiken kukkuraksi otan noina pikkutunteina jotain opiksenikin. Selvisin jälleen kunnialla tästäkin stressaavasta tilanteesta, kiitos vihollisena pitämäni stressin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!