Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisilla on parempi kyky selviytyä vastoinkäymisistä – jopa siitä, kun perhe kuolee

Elämä
 
Outi Pyhäranta / HS
Andrea Eckstein palasi nopeasti kouluun tsunamin jälkeen. ”Tahdoin luovuttaa, mutta tiesin, että vanhempani olisivat halunneet minun jatkavan arkea”, hän sanoo.
Andrea Eckstein palasi nopeasti kouluun tsunamin jälkeen. ”Tahdoin luovuttaa, mutta tiesin, että vanhempani olisivat halunneet minun jatkavan arkea”, hän sanoo. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Sen kevätlukukauden ensimmäisenä päivänä kahdeksasluokkalainen Andrea Eckstein ei mennyt kouluun. Isovanhemmat olivat päättäneet, ettei Ecksteinin ole hyvä olla paikalla, kun rehtori kertoo muille oppilaille, mitä oli tapahtunut. Hänellä oli suru-uutisia.

Ecksteinin perhe oli viettänyt joululomaa Thaimaan Khao Lakissa. Tapaninpäivän aamuna Andrea Eckstein istui veljensä kanssa aamiaisella hotellin terassilla, kun horisontissa alkoi väreillä valkoinen vana. Surffarit, kalastajat ja koirat juoksivat rannalle ihmettelemään vetäytynyttä rantaviivaa.

Yhtäkkiä vesi alkoi nousta vauhdilla. Ensin rannan yli, sitten hotellin pihalle. Isä huusi: nyt juostaan. Perhe kiipesi talojen takana kohoaville rappusille.

Eckstein piti toisella kädellään kiinni metallikaiteesta, toisella isästään. Sitten tuli ensimmäinen aalto. Isän ote irtosi.

Eckstein oli nelihenkisestä perheestä ainoa, joka selvisi.

Hotellin johtaja löysi Andrea Ecksteinin harhailemassa palasiksi hajonneiden rakennusten keskellä. Eckstein oli onnistunut kiskaisemaan itsensä vesimassan seasta rakenteilla olevan hotellin parvekkeelle.

Kahden päivän ajan hän kiersi kriisileirejä. Eckstein oli varma, että löytäisi perheensä elossa. Lopulta tuttava onnistui järjestämään tytölle lennon Suomeen.

Helsinki-Vantaan lentokentällä olivat vastassa lähimmät sukulaiset. He olivat päättäneet, että 14-vuotias Eckstein muuttaisi asumaan isovanhemmilleen.

Kevätlukukauden toisena päivänä Eckstein palasi kouluun.

Niistä kuukausista en muista oikein mitään, sanoo Andrea Eckstein nyt, yksitoista vuotta tapahtuman jälkeen. Sukulaiset olivat päättäneet, että Ecksteinin oli parasta aloittaa koulu tavalliseen tapaan. Pian hän halusi palata myös käsipallojoukkueensa treeneihin.

”Näin jälkikäteen ajateltuna pelaaminen rakkaiden ystävien kanssa oli yksi asia, joka pelasti minut. Tahdoin luovuttaa, mutta tiesin, että vanhempani olisivat halunneet minun jatkavan arkea”, Eckstein sanoo.

25-vuotias Eckstein on juuri valmistunut luokanopettajaksi Vaasan Åbo Akademista. Hän on alusta alkaen puhunut ihmisille avoimesti perheensä menettämisestä.

”Olen aina ollut avoin ja puhelias. En vältellyt asian ajattelua tai siitä puhumista, vaan minulle on ollut helpointa mennä sitä kohti. Haluan nähdä elämän positiivisessa valossa, en jämähtää suruun ja itsesääliin.”

Andrea Ecksteinin kaltaisille ihmisille on annettu psykologiassa oma termi. Heitä kutsutaan resilienteiksi. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa, että heillä on kyky palautua tavallista paremmin rankoistakin vastoinkäymisistä.

Termi kuulostaa monimutkaiselta, mutta tosielämässä ominaisuus on helppo tunnistaa. Kun ihmisiä kohtaa menetys, oli se sitten läheisen kuolema tai irtisanominen rakkaasta työpaikasta, he reagoivat eri tavalla. Joku jää kanveesiin pitkäksi aikaa, pahimmillaan koko elämäksi. Lannistava suru saattaa aiheuttaa masennusta tai surua paetaan alkoholiin.

Resilientit ihmiset taas surevat, mutta eivät lannistu täysin. Heitä on verrattu joustavaan oksaan: se taipuu paineen alla, mutta ei rasahda poikki vaan nousee takaisin pystyyn.

Mistä tällainen kyky sitten tulee?

Taito palautua vastoinkäymisistä hyvin on osittain geenien mukana tullut syntymälahja.

Psykologi ja traumapsykoterapeutti Soili Poijulan mukaan lannistumattoman ihmisen aivojen palkitsemisjärjestelmä on herkistynyt reagoimaan myönteisiin ärsykkeisiin. Siksi heille on luontaista suosia myönteisiä ajatuksia silloinkin, kun rankkojen kokemusten keskellä mieli tulvii synkkyyttä.

”Masentuneilla aivot toimivat juuri toisin päin. Ne takertuvat kielteisiin ajatuksiin myönteisten sijaan. Lannistumattomien ihmisten mieleen taas syntyy helpommin positiivisia ajatuksia ja hyviä muistoja. He eivät uppoa syvälle suruun”, Poijula sanoo.

Myönteisten tunteiden tuoma toiveikkuus onkin lannistumattoman ihmisen tärkein ominaisuus. Toinen tärkeä on rohkeus.

Poijulan mukaan tutkimuksissa on havaittu, että resilientit ihmiset ovat synnynnäiseltä temperamentiltaan rohkeita. Heidän kehonsa ja mielensä ei reagoi voimakkaasti muutoksiin, mikä helpottaa sopeutumista silloin, kun elämään tulee yllättävää stressiä. Lannistumattoman ihmisen voi tunnistaa esimerkiksi siitä, ettei hän menetä helpolla yöuniaan vaikeassa elämäntilanteessa tai kovan työpaineen alla. On arveltu, että vaativissa johtotehtävissä menestyvät ihmiset ovat usein resilienttejä. He sietävät stressiä sekä yllättäviä muutoksia tavallista paremmin ja selviytyvät siksi haastavissa tilanteista.

Geenit eivät silti selitä kaikkea. Todellisuudessa lannistumattomuus eli resilienssi ei nimittäin ole mikään maaginen kyky vaan synnynnäisten ominaisuuksien, opittujen taitojen ja ympäröivien olosuhteiden summa.

Vaikka ihminen olisi siis geneettisesti nopeasti toipuva, se ei yksin riitä. Poijulan mukaan myös lapsuuden kokemuksilla on merkittävä vaikutus siihen, kuinka ihminen kohtaa vaikeudet.

Tutkimuksissa on havaittu, että resilienteiksi todetuilla ihmisillä on ollut lapsuudessaan vähintään yksi aikuinen, joka on kannustanut ja johon he ovat pystyneet turvautumaan. Rankoissa oloissa kasvaneilla lapsilla tämä aikuinen saattoi olla vanhemman sijaan vaikka päiväkodin täti.

”Tällaisille ihmisille on syntynyt kokemus, että heistä välitetään, mutta heidän puolestaan ei ole tehty kaikkea vaan on vaadittu myös itsenäisyyttä. Tämä yhdistelmä vahvistaa kykyä kohdata kriisit. Hyvä itsetunto luo uskoa, että voin itse vaikuttaa asioihini, enkä ole pelkkä uhri, mutta hädän keskellä uskallan turvautua myös muihin”, Poijula sanoo.

Tällainen ilmapiiri oli myös Andrea Ecksteinin lapsuudessa. Toimitusjohtajaäiti ja kommodori-isä kasvattivat lapsensa itsenäisiksi, mutta seisoivat aina käsipallokentän laidalla kannustamassa tytärtään.

”Vanhemmat kehottivat meitä yrittämään parhaamme. Koskaan ei silti pelottanut tulla kotiin, vaikka olisikin saanut huonon arvosanan kokeesta. Silloinkin tsempattiin”, Eckstein sanoo.

Lannistumattomuus ei tarkoita sitä, että ihminen menisi kepeästi ja vahingoittumattomana läpi surusta kuin surusta. Kyse on enemmänkin taidoista kohdata vaikeudet sen sijaan, että antaisi niiden lamauttaa itsensä.

Amerikkalainen toimittaja Amanda Lindhout kirjoitti kirjan resilienssistä sen jälkeen, kun hänet oli vapautettu yli vuoden kestäneen kidnappauksen jälkeen Somaliassa.

Lindhoutia oli kidutettu ja raiskattu. Koska hän ei tiennyt, selviytyisikö kokonaisesta päivästä, hän palasteli päivänsä osiin ja mietti, kuinka selvitä seuraavasta minuutista.

Suunnitelmallisuus ja kyky keskittyä olennaiseen ovatkin Poijulan mukaan tyypillisiä ominaisuuksia lannistumattomille ihmisille.

Myös Andrea Eckstein päätti syvimpinä surun hetkinä, ettei aio luovuttaa vaan yrittää selvitä päivän kerrallaan. Hän kirjoitti päiväkirjaa, jotta sai synkimmät ajatukset pois mielestään paperille.

”En pystynyt ajattelemaan sen pidemmälle. Onneksi isäni oli opettanut, että tulevaisuutta on turha miettiä liikaa. Elämä on tässä.”

Vaikka lannistumattomuus on toisille luontaisempaa, hyvä uutinen on, että tätä taitoa voi myös kehittää. Kyse ei ole poppaskonsteista vaan pienistä harjoituksista, joilla voi muuttaa omaa ajatteluaan. Soili Poijulan mukaan esimerkiksi kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen on tehokas tapa lisätä myönteistä ajattelua.

”Selviytymisen kannalta ei ole tehokasta vältellä kielteisiä ajatuksia vaan tietoisesti keskittyä myönteiseen esimerkiksi listaamalla asioita, joista on kiitollinen. Kun tunnistaa, mistä saa voimaa, se auttaa vaikealla hetkellä”, Poijula sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!