Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niin kova kiire, ettei lapsia ehdi hankkia – helsinkiläiset listaavat syitä lapsiluvun vähenemiseen

Elämä
 
Suurperheessä on hauskempaa
Suurperheessä on hauskempaa
Urakiireet tai huoli toimeentulosta saavat useimmat tyytymään yhteen lapseen. Helsinkiläiset kertoivat oman näkemyksensä siitä, miksi lapsia syntyy yhä vähemmän. Toimittaja: Katri Kallionpää HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.

Yksi lapsi riittää, oli yleinen vastaus, kun HS kysyi katugallupissa helsinkiläisten mielialoja lasten hankkimisesta. Maahanmuuttajanuoret olivat kuitenkin täysin eri linjoilla.

”Vähintään neljä”, totesi 16-vuotias Abdiaziiz Nur omista lapsihaaveistaan.

Suppean katukyselyn tulos vastasi pääpiirteissään maanantaina julkistettua Väestöliiton perhebarometria. Sen mukaan suomalaiset haluavat vähemmän lapsia kuin aikaisemmin. Monen mielestä lapsia ei kannata hankkia lainkaan. Barometrissa ihanteellinen lapsiluku on suomalaisten mielestä tänä vuonna vähemmän kuin kaksi lasta, kun seitsemän vuotta sitten haluttiin keskimäärin 2,5 lasta.

Väestöliitto on huolissaan siitä, että heikoimmassa asemassa olevien eli vähiten koulutettujen, pienituloisten ja työttömien haave lasten määrästä on alentunut enemmän kuin muiden.

Pienempien perheiden trendi näkyy myös syntyvyydessä, joka kääntyi laskuun vuonna 2010. Tänä vuonna keskimääräinen lapsiluku naista kohti oli 1,65 kun viisi vuotta sitten sama luku oli lähes 1,9.

Katugallupin vastaajat pitivät suurimpana syynä kiirettä. Työ on niin kiinnostavaa, että se vie kaiken ajan ja huomion. Tai sitten ihmisillä on yhä suurempi huoli omasta toimeentulostaan, joten he joutuvat panostamaan kouluttautumiseen ja työhönsä entistä enemmän.

Ne, jotka haaveilivat kolmesta tai useammasta lapsesta, pitivät suuren perheen hyvänä puolena sitä, että sisaruksilla on toisistaan seuraa ja he saavat toisiltaan tukea.

Väestöliiton perhebarometri luotaa suomalaisten lastensaantiin liittyviä toiveita ja odotuksia. Väestöliiton kyselyyn vastasi 3 180 suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!