Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Keho kertoo vauvakuumeella, että nyt on hyvä hetki hankkia lapsia

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Marja Airio
Vauvakuume iskee sekä miehiin että naisiin.
Vauvakuume iskee sekä miehiin että naisiin. Kuva: Marja Airio

Mistä johtuu vauvakuume? Psykologian professori Gary L. Brase Kansasin osavaltionyliopistosta kertoo:

”Lisääntymisvalintoja koskevaa tutkimusta on tehty yllättävän vähän. Omissa tutkimuksissamme olemme kuitenkin havainneet, että vauvakuume on todellinen tunne. Se on osalla ihmisistä esiintyvä kehollinen tarve hankkia jälkeläisiä. Ilmötä ei tunneta vielä kovin hyvin.

Merkittävin vauvakuumeelle altistava tekijä on lasten läsnäolo elämässä. Ihmisellä, jolla on lähipiirissään vauvoja, on keskimäärin suurempi tarve hankkia omia jälkeläisiä. Toisaalta myös vanhemmat, joiden lapset ovat ohittaneet vauvaiän, voivat potea voimakasta vauvakuumetta.

Oletettavasti kyseessä on ollut evoluution kannalta hyödyllinen tunne. Sen avulla keho on kertonut, milloin on hyvä hetki hankkia lapsia. Nykymaailmassa tunne iskee kuitenkin usein tilanteessa, jossa jälkeläisen hankkiminen ei ole oikeasti järkevää.

Ihmisten usko perinteisiin sukupuolirooleihin ei vaikuta vauvakuumeen esiintyvyyteen. Biologisten sukupuolten välillä on silti todellisia eroja. Nuoret naiset potevat usein voimakasta vauvakuumetta, mutta keskimäärin tunne hiipuu myöhemmällä iällä. Miehillä sen sijaan jälkeläisen kaipuu voimistuu iän myötä. Perheellisillä ihmisillä sukupuolten välinen ero katoaa kokonaan. Vauvakuume iskee yhtä usein isiin kuin äiteihin.”

Marja Airio
Vauvakuume iskee sekä miehiin että naisiin.
Vauvakuume iskee sekä miehiin että naisiin.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!