Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä vaikenemme, kun vaikenemme katastrofeista?

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Perjantai-aamuna lapseni kysyi merkittävään sävyyn, tiedänkö mikä päivä tänään on. Puhuimme taikauskosta ja hyökkäyksestä Temppeliherroja vastaan, josta päivä mahdollisesti sai maineensa. Hän lähti kouluun, minä mökille viikonlopuksi.

Kun sunnuntaina palasin, kerroin lapselle miten erilainen mökkimaisema nyt oli, kun talon ja rannan välistä oli raivattu metsä. Näkyi järvelle asti! Vaikenin Töölönrannan maisemasta: trikolorin värein valaistusta Finlandia-talosta. Vaikenin Pariisista.

En pelkää lapseni kehityksen järkkyvän, kun hän kuulee maailman pahuudesta. Hän tietää mitä terroristi tarkoittaa, toisin kuin minä 8-vuotiaana. Kun hän näkee trikolorivalot ja lööpit, selitän ne. Pariisin järkyttävät tapahtumat vain eivät vaikuta suoraan hänen elämäänsä, ainakaan vielä. Kaupunki ei ole tuttu, tutut ovat turvassa. Uutiset ovat vanhemman kännykässä, eivät televisioruudulla.

Tuntemattomienkaan ihmisten kärsimys ei ole tietenkään yhdentekevää. Siksi sietämättömästä puhuminen ja vaikeneminen on hankalaa muutenkin kuin lasten kanssa. Pariisin tai Beirutin tilanne on kamala, mutta ei koko elämä. Voiko alkuviikon kolumnia kirjoittaa mistään muusta aiheesta? Ei tiedä, pahastuisiko vai helpottuisiko, kun Twitterin virrassa soljuvat vuoroin sympatiaviestit ja nokkelat ihan muut twiitit. Silti aika kuluu ja kauhu laantuu, surmapaikoille kasvaa taas elämää. Temppeliherrojen sietämätön kärsimys muuttuu kiehtovaksi legendaksi.

Puheen säätely monimutkaistuu, mitä lähemmäs tulemme katastrofin oikeasti kokeneita. Saako lesken kuullen nauraa? Pitäisikö vanhempansa menettäneelle lapselle nimenomaan puhua ihan iloisia ja arkisia? Vai välttelenkö silloin raukkamaisesti vaikeaa puheenaihetta? Olenko edes niin läheinen, että minulla on oikeus esittää surun valittelut? Onko myötäelämiselle rajaa? Huomiomme ei enää olekaan surevan kokemuksessa ja toiveissa, vaan omassa ahdistuksessamme. Sureva toivoo taatusti meidän vaikenevan siitä.

Sietämättömän kohteeksi joutunut ei aina itse pysty valitsemaan vaikenisiko vai puhuisiko. Trauma puhuttaa ihmistä omilla säännöillään. Shokkitilassa ihminen mykistyy, puhuu vuolaana virtana järjettömiä, toistelee yhtä lausetta. Viikkojen, kuukausienkin kuluttua joku puhuu traumasta kaiken ja loputtomasti, kuin itsestä ja kokemuksesta irtautuneena sanahyökynä. Toinen välttelee puhetta viimeiseen asti. Vaikenee, koska mieli huutaa: älä sano, älä muista, ettei se kaikki vyöry taas ylitsesi!

Lokakuisena perjantaina vuonna 2002, seisoin päivystävänä lastenpsykiatrina Lastenklinikan täydessä kansliassa. Kaikki katsoivat valkoista valotaulua. Röntgenkuvassa näkyivät lapsen hennot raajan luut ja kymmeniä kudoksiin uponneita metallinpalasia. Olimme luulleet hoitavamme onnettomuuden, kaasuräjähdyksen uhreja. Äkisti kaikki oli toisin.

Vaikeneminen voi olla velvollisuuskin, joka jatkuu vuodesta toiseen. Vaikka tuntemattomalle tapahtunut trauma muokkaa peruuttamattomasti auttajan mielenmaisemaa, hänen on vaiettava yksityiskohdista. Valaistun hetken hiljaisuus, paino, elää minussa yhä. Kansliallinen ihmisiä seisoi vaiti. Palasimme haavoittuneiden luo, teimme kukin sen mitättömän mihin pystyimme. Yöllä kävelin kotiin kohmeista merenrantaa pitkin. Näkyi vastarannalle asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!