Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi ihmiset pettävät puolisoaan ja avautuvat pomolleen pikkujouluissa? Psykiatrian erikoislääkäri selittää

Elämä
 
Kari Pullinen
Serotoniinin vapautuminen vähentää estoja. Jos pomo kerrankin sattuu olemaan lähellä tällaisena hetkenä, voi tuntua hyvältä idealta keventää mieltään.
Serotoniinin vapautuminen vähentää estoja. Jos pomo kerrankin sattuu olemaan lähellä tällaisena hetkenä, voi tuntua hyvältä idealta keventää mieltään. Kuva: Kari Pullinen

Pikkujoulukausi on tunnetusti säpinän aikaa, hyvässä ja pahassa. Terästetty glögi saa ihmiset käyttäytymään eri tavalla kuin selvin päin. Alkoholin vaikutuksia tutkinut psykiatrian erikoislääkäri Roope Tikkanen kertoo, miksi ihmiset pettävät puolisoaan ja haukkuvat pomoaan pikkujouluissa.

Miksi tuttu työkaveri tuntuu yhtäkkiä erityisen kiinnostavalta ja hormonit alkavat hyrrätä?

Alkoholi iskee ihmisen aivoihin jo ensimmäisen lasin jälkeen. Se vaikuttaa aivojen syvien osien mielihyväalueisiin ja vapauttaa dopamiinia. Lisääntynyt dopamiinin määrä saa ihmisen katselemaan ympäristöään myönteisestä näkökulmasta. Tämän vuoksi myös tuttu työkaveri voi alkaa näyttää tavallista kiinnostavammalta.

Tikkasen mukaan alkuillan iskuyrityksen taustalla on usein kuitenkin jo olemassa oleva ihastus – tiedostettu tai tiedostamaton. Humalassa ihminen vain uskaltaa tuoda tunteensa rohkeammin julki.

Tämä rohkeus liittyy hermovälittäjäaine serotoniiniin, joka säätelee ihmisen ahdistustasoa. Alkoholi vapauttaa serotoniinia kertaheitolla niin, että varastot tyhjenevät. Näin luontainen ahdistus ja estot vähenevät, eikä flirttailu tunnu enää yhtä pelottavalta. Estojen vähennyttyä myös seksuaalinen halu herää tavallista helpommin.

Kun alkoholia juodaan lisää, vietit voimistuvat.

”Silloin ei ole enää väliä, onko ihastunut vai ei, vaan melkein kuka tahansa voi alkaa kiinnostaa”, Tikkanen sanoo.

Alkoholin biologisilla vaikutuksilla ei kuitenkaan voi selittää kaikkea.

”Se, miten pikkujouluissa saa käyttäytyä, on myös sosiaalinen oletus. On totuttu ajattelemaan, että voi vähän sekoilla”, Tikkanen sanoo.

Miksi pomolle avautuminen alkaa tuntua hyvältä idealta?

Kaikki ihmiset kantavat huolta jostakin. Usein huolet liittyvät työasioihin, mutta niiden esille ottaminen selvin päin voi tuntua liian jännittävältä.

Kun serotoniinin vapautuminen vähentää estoja, on mieltä painavista asioista puhuminen yhtäkkiä helpompaa. Jos pomo kerrankin sattuu olemaan lähellä tällaisena hetkenä, voi tuntua hyvältä idealta keventää mieltään.

”Joskus jopa ohi suunsa”, Tikkanen sanoo.

Miksi humalassa tulee helpommin riitaa työkavereiden kanssa?

Noin satatuhatta suomalaista kantaa rähinäkännille altistavaa geenivirhettä. Helsingin Sanomat kertoi tällä viikolla, että Helsingin yliopiston ja Yhdysvaltojen alkoholismintutkimuslaitoksen NIAAA:n tutkijat ovat tunnistaneet rähinäkännille altistavan geenimutaation. Se aiheuttaa erityisen impulsiivista ja holtitonta käyttäytymistä humalassa.

Tutkimuksen tekoon osallistuneen Tikkasen mukaan näille ihmisille oli tyypillistä, että he tekivät tavallista kielteisempiä havaintoja ympäristöstään. Siksi esimerkiksi äänekkäästi naurava työkaveri saattaa alkaa ärsyttää.

”Ei ole niin, että mutaation kantaja ilman muuta kärsii poikkeavasta humalatilasta. Geenivirhe vain lisää riskiä sille”, sanoo Tikkanen.

Pikkujouluissa rähinägeeni voi kuitenkin tulla herkemmin esille. Silloin nekin, jotka eivät tavallisesti juo, saattavat ryhmän paineesta nauttia alkoholia.

”Kun ei ole tottunut alkoholiin, vaikutukset ovat hallitsemattomampia. Näin on riippumatta siitä, onko geenimutaatiota vai ei”, Tikkanen sanoo.

Rähinän lisäksi sama geenimutaatio altistaa myös seksuaaliselle impulsiivisuudelle. Parhaimmillaan sillä voi olla myönteinen vaikutus, jos ihminen löytää itselleen rakkaan tai toivottu lapsi saa alkunsa. Toisaalta impulsiivisuus saattaa johtaa siihen, että seuraavana aamuna kaduttaa.

”Nämä kaksi prosenttia ovat ihmisiä, jotka eivät normaalisti ole kovin aktiivisia vaan hiljaisia ja rauhallisia. Kun he saavat alkoholia, tapahtuu dramaattinen muutos. Heiltä puuttui yksi serotoniinireseptoria koodaava geeni. Tämä vaikutti siihen, kuinka serotoniini ilmeni aivoissa ja kehossa. He olivat siis estyneempiä, mutta alkoholi laski estoja tavallista enemmän ja lisäsi seksuaalista käytöstä”, Tikkanen sanoo.

Miksi humalainen halailee ja kehuu muita?

Kehujen takana on sama mekanismi kuin haukkujenkin. Kun estot laskevat, ihminen uskaltaa helpommin myös kehua. Toisaalta mielihyvähormoni dopamiini taas saa hyvälle tuulelle ja synnyttää voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnetta.

”Tästä johtuu, että ihmiset latailevat Facebookiin iloisia juhlakuvia. He haluava kertoa muillekin, että nyt on hauskaa ja toivovat saavansa tykkäyksiä”, Tikkanen sanoo.

Hiprakassa syntyy helpommin sosiaalisia kontakteja, mutta Tikkasen mukaan osa tästä pikkujouluillan yhteenkuuluvuudesta on valitettavasti farmakologista harhaa.

”Harvoin humalatuttuus muuttuu syväksi ystävyydeksi. Aamulla ajatellaan, että olipa outoa, kun tuonkin kanssa halailin”, Tikkanen sanoo.

Miksi humalassa nauretaan, tanssitaan ja puhutaan kovempaa?

Alkoholi vapauttaa noradrenaliinia, joka lisää valppautta ja fyysistä aktiivisuutta. Kun liikkuminen alkaa tuntua tavallista sujuvammalta, tekee mieli tanssia.

Nauraminen ja kovaa puhuminen taas liittyvät mielihyvän lisääntymiseen ja estojen vähenemiseen.

”Moni haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Kun seurueessa on paljon humalaisia, syntyy lumipalloefekti humalaisten huutaessa toistensa päälle”, Tikkanen sanoo.

Miksi laskuhumalassa itkettää, vaikka olisi ollut kiva ilta?

Alkoholi tyhjentää vauhdilla serotoniinivarastot. Hetken olo on estoton, mutta humalan vähentyessä mieliala laskee ja olo voi tuntua ahdistuneelta. Tikkasen mukaan alkoholin nauttimisen aiheuttamat tuntemukset ovatkin lähellä niitä kokemuksia, joita maanis-depressiivisyyttä sairastavat kokevat ensin mania- ja sitten masennusvaiheessa.

”Alkoholi on voimakas psykoaktiivinen aine. Se nostaa mielialaa hetkessä, nopeammin kuin mikään lääke. Lasku taas tuottaa masennuksen kaltaisia tunteita. Jos alkoholille nyt haettaisiin lääkelupaa, se ei saisi sitä, koska alkoholi vaikuttaa niin laajasti ja nopeasti koko kehoon. Nykyään esimerkiksi serotoniiniin vaikuttavat masennuslääkkeet kohdistuvat rajatusti vain tiettyihin reseptoreihin, mutta alkoholi vaikuttaa koko kehoon. Se on kuin haulikolla ampuisi”, Tikkanen sanoo.

Miksi kotimatkalla tekee mieli ahmia roskaruokaa?

Alkoholi lisää haiman toimintaa. Se tyhjentää insuliini- ja greliinihormonivarastoja, jolloin verensokeritasapaino häiriintyy ja ruokahalu lisääntyy.

Toisaalta nälkä voi tulla ihan siitäkin, että juodessa syöminen unohtuu. Siksi kotimatkalla tekee mieli piipahtaa nakkikioskilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!