Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen osallistuu talkoisiin, jos pyydetään oikealla tavalla

Elämä
 
Laura Grönqvist
Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä ja juniorijalkapallojoukkueen johtaja. Kolumneissaan hän pohtii vanhemmuutta sekä arjen ja liikunnan ilmiöitä.

”En vaan ole ajatellut niiden koskevan itseäni. Mutta ei mulla ole mitään syytä, etten voisi mennä.”

Vastasi kaverini, joka ei ole koskaan osallistunut lapsensa harrastustalkoisiin tai koulun tapahtumien järjestämiseen. Puuhakkaat viestit Nimenhuudossa, Wilmassa ja sähköpostissa eivät ole puhutelleet häntä.

Kaverin vastaus jatkui ärsyttävän tutulla kiireselityksellä. Ensimmäinen lause paljasti kuitenkin, että osasyy osallistumattomuuteen on muualla kuin hänessä. Talkooviestit on muotoiltu huonosti, jos vastaanottaja ei ole kokenut niiden koskevan itseään.

Vapaaehtoistyötä tutkineen Anne Birgitta Pessin mukaan puolet vapaaehtoistoimintaan osallistumattomista suomalaisista lähtisi mukaan pyydettäessä. Pitää siis pyytää ja tehdä se oikein.

Junnufutaajien joukkueenjohtajana pohdin aihetta jatkuvasti. Tällä hetkellä noin 40 lapsen eli 80 vanhemman porukassa minä ja yksi toinen äiti hoidamme 90 prosenttia joukkueen asioista. Marttyyriksi on silti turha heittäytyä. Jos muiden osallistumattomuus nyppii, pitää opetella delegoimaan paremmin.

Omalla kohdallani suurin syy työn kasautumiselle löytyy itsestäni. Kuvittelen yleensä hoitavani homman tehokkaammin itse, kuin kalastelemalla ja briiffaamalla tehtävään jonkun toisen. Olisi pitänyt ottaa alusta asti toinen linja.

Tutussa yhteisössä voi arvata etukäteen, kuka ilmoittautuu järjestämään pikkujouluja, myyjäisiä tai muita yhteistä hyvää tavoittelevia tempauksia. Samoille ihmisille kasautuu yhteiskunnassa valtaosa vapaaehtoisista hommista, oli kyse koulun, harrastusten, työpaikan tai taloyhtiön asioista. Sitten ovat tyypit, jotka eivät koskaan tee mitään. Välissä on suuri porukka, joka saattaa lähteä mukaan, jos heitä osaa nykäistä juuri oikealla tavalla hihasta.

Veikkaan, että esimerkiksi lasten harrastustoiminnassa suuri osa passiivisista vanhemmista ei edes tiedä, että joku toivoo heiltä enemmän. Kun lapsi aloittaa vaikkapa jalkapallon, ja sähköpostiin kilahtaa harrastusmaksu, vanhemmat olettavat että perheen osuus on kuitattu verkkopankissa. Ei ole.

Totuus talkootyön merkityksestä tuleekin selventää uusille vanhemmille heti alussa. Etenkin sille isälle, joka äänekkäästi hekottaa, että kaivaa mieluummin viisikymppisiä taskustaan kuin seisoo sunnuntaina turnauskentän parkkipaikalla liikenteenohjaajana. Kaikkea ei vaan voi hankkia rahalla. Suurin osa suomalaislasten harrastustoiminnasta tyrehtyisi välittömästi ilman vapaaehtoistyötä.

Tietenkin on aina myös niitä, jotka eivät pysty osallistumaan. Sekin on hyväksyttävä. Osa vanhemmista on yksinkertaisesti liian uupuneita tai liian pihalla lapsensa asioista osallistuakseen.

Jotta joukkueenjohtaja tai muu aktiivi saa haalittua porukkaa kasaan, on ymmärrettävä ihmisten motiivit lähteä talkoisiin. Pessin mukaan suomalaisten yleisin syy lähteä vapaaehtoistyöhön on halu auttaa. Haluamme myös kokea merkityksellisyyttä, kenties täyttää tyhjää elämäntilannettamme tai saada konkreettista hyötyä aikaiseksi.

Lasten kouluun tai harrastuksiin liittyvissä talkoissa yleisin syy lähteä mukaan on rahan kerääminen. Toisaalta mokkapalamyynnin jyvittäminen kymmenille perheille ei tuota kuin joitakin euroja yksittäisen muksun retkikassaan.

Perheet, joille on aivan sama maksaako reissu 100 vai 200 euroa, on houkuteltava muilla porkkanoilla mukaan. Yhdessä tekemisen merkitys ei ole klisee. Lapsillekin tekee hyvää nähdä, että retkien eteen ahkeroidaan.

Tehokkainta on rekrytoida porukkaa kasvotusten. Epämääräinen ”hei kuka haluaisi tulla myymään kahvilaan” -massaviesti ei koskaan tuota osallistujaryntäystä.

Lähestymisen tulee olla henkilökohtainen ja innostava, ei missään nimessä syyllistävä. Kehut ovat aina paikallaan. ”Kuule Minna, uskon, että just sinä hoitaisit tosi hyvin näiden arpajaisten järjestämisen.”

Rekrytoitavalle kannattaa myös antaa mahdollisuus tulla mukaan vain hetkeksi, sitoutuminen pelottaa. Ensikertalaiselle voi ehdottaa nopeasti hoidettavaa projektia, kuten kauppareissua kahvilaa varten. Kun homma on selkeä ja vastuuta vähän, ihmisen on helpompaa lupautua mukaan.

Jos porukkaa tarvitaan paljon, kannattaa tehdä lista eri vastuutehtävistä ja ilmoittaa kyselemättä, että jokaisen osallisen on valittava listalta omansa. Jos valintoja ei ala kuulua, tehtävät jaetaan suoraan. Joskus on uskallettava pomottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!