Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskonnolliset näkemykset halutaan valita itse – testaa, minkä uskonnon kuolemanjälkeiseen elämään uskot

Elämä
 

Kiinnostus henkisyyteen, hengellisyyteen ja yliluonnollisiin asioihin ei ole kadonnut Suomesta, vaikka ihmiset yhä vähemmän kokevat kuuluvansa uskonnollisiin instituutioihin, kertoo kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Ketola.

Se ei hänen mukaansa tarkoita, että ihmiset olisivat uskonnon vastaisia. Hengellisissä asioissa merkittävää roolia näyttelevät kuitenkin ihmisen omat arvostukset.

”Yleisesti ajatellaan, että ollaan kristittyjä ja luterilaisia. Instituution jäsenyys ei kuitenkaan ole se keskeinen asia, vaan pikemminkin arkielämään kuuluva harjoitus, yhä useammilla esimerkiksi meditaatio tai jooga”, hän sanoo.

Tämän ajan henkisyydestä kiinnostuneet ovat Ketolan mukaan yleensä kaupunkilaisia, paremmin koulutettuja, usein palvelualan ammattilaisia ja naisia.

Yksi esimerkki uuden tyyppisestä henkisyydestä voisi olla vaikkapa oheinen testi.

”15 vuotta sitten sellaisia ei olisi tehty”, Ketola sanoo.

Aiemmin oli Ketolan mukaan vierasta lähestyä uskontoa siitä näkökulmasta, että tarkastellaan, mitkä näkemykset sopivat parhaiten omaan ajatteluun ja valitaan sillä perusteella, mikä yhteisö tulee lähimmäksi omaa ajattelua.

Toinen vaikuttava trendi suomalaisten uskonnollisuudessa on maahanmuutto, jonka ansiosta esimerkiksi muslimien, katolisten ja ortodoksien määrä kasvaa Suomessa.

Tosin monet maahanmuuttajat eivät Ketolan mukaan ainakaan kovin pian liity uskonnollisiin yhteisöihin. Tällä hetkellä maahanmuuttajista yhteisöihin kuuluu alle viidennes.

Kolmas trendi on uskonnottomuuden lisääntyminen erityisesti Länsi- ja Pohjois-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Myös Suomessa kasvaa niiden ihmisten määrä, joilla ei ole uskonnollista identiteettiä ja jotka eivät kuulu mihinkään uskonnollisiin yhteisöihin. Suomessa tämä näkyy Ketolan mukaan muun muassa kirkosta eroamisen aaltoina.

Evankelis-luterilaisella kirkolla on silti edelleen ylivoimainen asema suomalaisten uskonnollisten yhteisöjen joukossa. Viime vuonna siihen kuului 73,7 prosenttia suomalaisista.

Testaa HS:n visalla, minkä uskonnon oppeja käsityksesi kuolemasta ja kuolemanjälkeisestä elämästä vastaavat.

Korjaus 25.11. klo 11.20: Jari Jolkkonen ei enää ole piispainkokouksen pääsihteeri, vaan Kuopion hiippakunnan piispa.

Korjaus 25.11. klo 12.15: Testin kysymysten painotuksia muutettu. Testin tuloksissa osa ateismiin vittaavista vastauksista luokiteltiin aiemmin virheellisesti muihin vastauskategorioihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!