Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohda hengitys­harjoitukset – näin pääset stressistä eroon lopullisesti

Elämä
 
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Stressaako?

Jos pahasti, todennäköisesti tiedät sen. Stressaava asia saattaa pyöriä alati mielessä, olosi on ahdistunut ja nukut huonosti.

Aina ei kuitenkaan tiedä, että on stressaantunut – eikä kaikki stressi olekaan pahasta, päinvastoin.

”Stressi on ihmiselle välttämätöntä, jotta pysyy vireänä ja toimintakyky säilyy”, ylilääkäri Harri Lindholm Työterveyslaitokselta muistuttaa.

”Siksi välillä voi olla vaikea tunnistaa, missä vaiheessa kehittävä stressi kääntyy ylikuormittavaksi.”

Ylikuormittava stressi iskee terveyteen monella tavalla.

”Stressaantuneena ihminen tekee enemmän virheitä, jotka voivat olla terveydelle vaarallisia. Stressi myös laukaisee vääränlaisia stressinhallintakeinoja, kuten lääkkeiden- ja alkoholinkäyttöä”, Lindholm sanoo.

Stressi on osatekijänä monien sairauksien puhkeamisessa, esimerkiksi diabeteksen. Se kasvattaa sydäntautiriskiä sekä todennäköisyyttä aivoverenkierron häiriintymiseen ja muistiongelmiin.

”Stressi myös laukaisee kehossa matala-asteisen tulehduksen, joka liittyy moniin sairauksiin.”

Sen lisäksi, että stressi aiheuttaa sairauksia, se myös pahentaa osaa niistä. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivat tai ärtyvän suolen oireyhtymä saattavat stressissä vaivata kaksin verroin.

Kuinka pahasti pitää olla stressaantunut, että se vaikuttaa näin kovasti terveyteen? Sitä on Lindholmin mukaan vaikea sanoa.

Se kuitenkin tiedetään, että vaarallista on nimenomaan pitkittynyt stressi.

Hyvä uutinen on se, että stressistä toipuu. Lindholm tietää tapauksia, joissa eläkkeelle jäävän 64-vuotiaan verisuonet ovat olleet kuin 70-vuotiaalla. Kun asiaa on tutkittu kaksi vuotta myöhemmin, työstressi on hävinnyt ja suonet ovat olleet kuin 59-vuotiaalla.

Mutta pitääkö todella odottaa eläkkeelle asti, että pääsee stressistä? Eikö mitenkään voisi elää ilman huonoa, kehoa kuluttavaa stressiä?

Apua voi etsiä seuraavista asiantuntijoiden antamista neuvoista.

 

1. Vietä monipuolista elämää

Kun elämä on monipuolista, ei yksittäinen lohko saa liian suurta roolia elämässä. Jos käy töissä, viettää aikaa perheen kanssa ja harrastaa, on koossa jo monta hyvää stressin karkottajaa.

Stressi nimittäin aiheutuu siitä, jos ei pääse palautumaan. Välttämättä se ei siis johdu kiireestä tai paineesta sinänsä – vaan siitä, jos niistä ei pääse hetkeksikään eroon.

Fyysisesti ihminen palautuu levolla ja hyvällä unella. Mieli taas vaatii palautuakseen vaihtelevaa ajateltavaa.

Sitä saa helposti erilaisen tekemisen kautta. Psykologian professori Taru Feldt Jyväskylän yliopistosta muistuttaa, että yksi palautuu työasioista rassaamalla autoja, toinen lukemalla romaaneja, kolmas juoksemalla hikilenkkejä.

Toisaalta yksityiselämän stressaavista asioista voi palautua töissä.

Kun on erilaisia harrastuksia, mielenkiinnon kohteita ja ihmissuhteita, on mielellä monenlaista ajateltavaa. Näin myös identiteetti saa vaihtelevia rakennusaineita, eikä esimerkiksi työ saa elämässä suhteettoman suurta roolia.

Filosofin vastaanottoa pitävän psykiatri Antti S. Mattilan mielestä erityisen hyvä harrastus stressin loitolla pitämiseen on vapaaehtoistyö. Muiden auttaminen vähentää itsekeskeisyyttä.

Dalai Lamakin sanoi, että jos haluat olla onnellinen, kehitä myötätuntoa.”

 

2. Huolehdi terveydestäsi

Terveelliset elämäntavat pitävät stressiä loitolla. Ne myös valmistavat kehoa kestämään stressiä.

Ohjeet ovat vanhat tutut: harrasta liikuntaa, nuku tarpeeksi, syö terveellisesti ja pidä huolta ihmissuhteistasi.

Harri Lindholm nostaa etenkin liikunnan ensiarvoisten tärkeäksi stressin häätäjäksi. Liikunta muun muassa lisää mielihyvää aiheuttavien hormonien eritystä ja parantaa kortisolin sekä muiden stressihormonien kykyä puskuroida stressin haittavaikutuksia.

Parasta olisi, jos liikuntaa tulisi pitkin päivää.

”Toisille sopii intensiivisempi, toisille rauhallisempi liikunta. Tosin liikunnastakaan ei kannata tehdä stressin aihetta: se ei mene niin, että mitä enemmän liikuntaa, sitä paremmin sietää stressiä.”

Nukkumisesta Lindholm muistuttaa, että alkoholi heikentää unen laatua. Jos siis naukkailee usein viiniä, saa kyllä nukuttua, mutta unen laatu on huono.

Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen listaa terveellisen syömisen pääperiaatteet: Paljon värikkäitä kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Lisäksi täysjyväviljaa, kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä sekä maltillisesti protproteiinipitoista ruokaa.

Putkonen varoittaa pikadieeteistä ja trendiruokavalioista, sillä niiden noudattamisesta saattaa tulla stressi.

”Kannattaa myös harjoitella tietoista syömistä. Maista ja haista ruoka, älä vain lapa menemään.”

 

3. Lopeta vatvominen

Stressiä aiheuttaa se, jos jää päässään vatvomaan jotakin asiaa. Sama ajatus saattaa palata mieleen uudelleen ja uudelleen. Tällainen vatvominen usein vain pahentaa oloa.

Märehtimistaipumuksesta kannattaisi pyrkiä eroon, vaikka se vaikeaa onkin. Siinäkin auttavat harrastukset ja henkireiät, joihin uppoavat kaikki ajatukset.

Jos ne eivät auta, voi kokeilla Antti S. Mattilan suosittelemaa huoliaikaa.

”Itselleen voi varata joka päivä puoli tuntia, jonka aikana ei saa tehdä mitään muuta kuin vatvoa ongelmiaan. Muuna aikana sitä ei tehdä.”

Vatvomista saattaa aiheuttaa esimerkiksi se, jos töissä on käynnissä jokin projekti. Koska projekti on pitkään keskeneräinen, se tulee mieleen vapaa-ajallakin.

Tällaista vatvomista vähentää se, että on suunnitellut työnkulun mahdollisimman hyvin. Jos tietää aikataulun ja työvaiheet, mielellä ei ole niin paljon askaroitavaa.

Jos tällaista askaroitavaa on, aivot etsivät ratkaisua yölläkin. Ratkaisuja saattaa herätä pohtimaan kello 4 yöllä.

Antti S. Mattilalla on tilanteeseen vinkki.

”Kannattaa miettiä viimeistään ennen nukkumaanmenoa, mikä on projektin seuraava askel, eli miten aikoo edistää asiaa seuraavana päivänä. Näin mieli rauhoittuu: sille ei jää puitavaa yöksi.”

 

4. Hillitse ajatuksiasi

Stressi nousee tulkinnasta. Eri ihmiset voivat tulkita samaa tilannetta hyvin eri tavoin: toinen pitää sitä mielenkiintoisena, toinen uhkaavana.

Tulkintoihinsa on vaikea vaikuttaa. Silti omaa reagointitapaansa kannattaa miettiä, sanoo Taru Feldt. Olisi hyväksi oppia hillitsemään taipumustaan maalailla kammottavia kauhukuvia. Ainakaan niitä ei kannata tehdä, jos ei ole edes perehtynyt asiaan.

”Kannattaa hankkia kaikki saatavilla oleva tieto ennen kuin päättää, onko kyseessä uhkaava asia.”

Jos tilanne tuntuu tiedonhankinnan jälkeenkin stressaavalta, väkisin ei tarvitse ajatella positiivisesti. Siitä huolimatta Antti S. Mattila suosittelee harjoittelemaan näkökulman vaihtamisen taitoa. Stressaavan asian voi yrittää nähdä uudella tavalla. Avioerokin voi tarkoittaa, että löytää uuden, paremman kumppanin.

Ylipäätään stressi vähenisi Mattilan mukaan, jos pystyisi hyväksymään kulloinkin vallitsevan tilanteen.

”Stressiä tulee ajatuksesta, että asioiden pitää mennä tietyllä, yhdellä tavalla. Parempi olisi ajatella, että kävi miten kävi, siitä voi seurata hyviä vaihtoehtoja.”

 

5. Töissä: Puutu epäkohtiin ja puhu

Useat ohjeet stressinhallintaan töissä on kuultu moneen kertaan: Älä tee montaa asiaa samaan aikaan. Älä tarkistele sähköpostia koko ajan. Pidä taukoja.

Niitä on kuitenkin toisteltu, koska ne ovat totta.

Miten sitten tauko pitäisi viettää, jotta se olisi rentouttava? Ei ainakaan ole pakko lähteä ulos taloa kiertämään tai mennä vessaan meditoimaan. Harri Lindholmin mukaan on ihan sallittua viettää tauko Facebookissa chattaillen vaikkapa kaverin kanssa.

”Ei netti ole mikään mörkö. Silti tämä on ihan positiivinen ja rento asia. Tärkeä olisi kuitenkin välittää viesti, että tauot ovat ensisijaisesti muuta kuin chat tai Facebook-hommia varten. Tästä on myös tuoretta fysiologista tutkimustietoa. Niillä jotka työpäivän aikana käyttävät paljon noita välineitä, esim. kortisolitasot ja autonomisen hermoston kiihtyvyysmittarit pysyvät korkeammalla tasolla eli palautuminen on tauoilla huonompaa.

Töissä eivät välttämättä stressaa työtehtävät, vaan esimerkiksi se, jos ei ole vaikutusmahdollisuuksia oman työn sisältöön tai kokee saavansa epäoikeudenmukaista kohtelua. Myös jatkuva epävarmuus on suuri stressitekijä.

Psykologi Mikael Sallinen Työterveyslaitokselta sanoo, että kannattaa yrittää mahdollisimman paljon vaikuttaa asioihin. Ei siis kannata vain alistua siihen, että työolot ovat stressaavat, eikä niille voi tehdä mitään.

Välillä tosin on tilanteita, että työntekijä ei kerta kaikkiaan voi itse vaikuttaa työstressiin. Silloin Sallisen mukaan on tärkeää, ettei jää murehtimaan yksin.

”Kannattaa hakea tukea työkavereilta, ammattiauttajilta tai läheisiltä ihmisiltä”, Sallinen sanoo.

Sallinen muistuttaa, että stressi työpaikalla ei ole pelkästään yksilön asia. Jos koko ajan kasataan lisää töitä tehtäväksi, sitä ei tarvitse terveytensä kaupalla kestää.

”Työnantajalla on yleinen huolehtimisvelvoite työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä.”

Sallisen mielestä olennaista työpaikan stressinhallinnassa on, että johto ja työntekijät tekevät yhteistyötä.

”Tämä ei ole pelkkä näkemys, vaan esimerkiksi työturvallisuuslaissa puhutaan työnantajien ja työntekijöiden yhteistoiminnasta työn turvallisuuden ja terveellisyyden edistämiseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!