Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viihdyn ratissa, mutta autokorjaamolla olen yhä mykkä

Elämä
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Se alkoi punaisista valoista Kouvolan keskustassa, kirjaston vieressä. Paikka vaati mielestäni mäkilähtöä, jota jännitin niin, että ajoin huomaamattani punaisia päin.

Inssiajo ei siis mennyt läpi, silloin syksyllä 1979.

Maaseudulla oli kuitenkin liki pakko hankkia ajokortti, jotta pääsisi jonnekin. Äitinikin ajoi päivittäin rättisitikallaan viisitoista kilometriä kouluun, jossa hän opetti, satoi tai paistoi. Ajamistani ei siis toppuuteltu, päin vastoin.

Ajokokeen epäonnistuminen kertoo kuitenkin siitä, miten hermostuttava vaikutus autoilla on aina minuun ollut.

Pitkään olin ajamatta liki kokonaan.

Minulla oli mies, joka rakasti autoja, autoilua – ja myös toisten autoilusta puhumista, minunkin, kun olin ratissa. Hän tarkoitti hyvää, mutta ohjeet kytkimen tai kaasun käytöstä pikemminkin vähensivät kuin lisäsivät turvallisuuden tunnettani.

Sitten tuli tilanne, jolloin piti ruveta kuljettamaan useaa lasta harrastuksesta tai hoidosta toiseen. Oli pakko alkaa taas ajaa, ja kas, osasinkin!

Helsingin keskustassa etsin aina reitit etukäteen. Opettelin kadunkulmat ja oikeat kaistat, ja kun aikani ajelin, opin luottamaan siihen, että kaistanvaihtajalle jätetään tilaa. Aloin nauttia myös siitä, että moottoritiellä voi ajaa kovaa ja samalla laulaa kenenkään häiriintymättä.

Aikanaan tein itsekseni ensimmäiset pitkät automatkat muualle Suomeen ja opin ohittamaan, ainakin traktoreita. Sakkoja en ole saanut ikinä, en juuri törmäillytkään. Viimeisin valloitus oli autoilla yksin Viroon: ajoin autolautoille ja niistä ulos, kiersin Tallinnan ja osuin oikealle tielle, tankkasinkin.

En tiedä, kuinka moni jakaa tällaiset kokemukset, jotka merkitsevät minulle liki itseni ylittämistä. En haluaisi liioin ajatella, että autoilun sisäistäminen niin, että se tuntuu normaalilta inhimilliseltä toiminnalta, on jollakin tavalla sukupuolittunutta.

Silti sekin hiipii välillä mieleen. Kun vien autoa huoltoon tai korjattavaksi, haalarimiesten edessä olen kuin vieraassa maassa, jonka kieltäkään en osaa.

Rohkeasti tavaan lapulle (neuvottuna) kirjoittamiani sanoja: akku, polttimo, levyjarru. Puhun selvästi ja äänekkäästi ja toistan niin monta kertaa kuin tarvitaan.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!