Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämästä tulee onnellisempaa, kun opettelee vahvuutensa

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Oletko sinnikäs tai reilu? Onko sinulla arvostelukykyä, silmää kauneudelle tai myötätuntoinen sydän? Jokaisessa on jotakin hyvää. Positiivisen psykologian perustajan, professori Martin Seligmanin mukaan vahvuuksien tunnistaminen lisää tyytyväisyyttä elämään.

Seligmanin työryhmä on luokitellut kuusi päähyvettä: viisaus, rohkeus, inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja henkisyys. Niiden alle kuuluu 24 konkreettisempaa luonteenvahvuutta. Omat parhaat puolensa voi testata hankkeen sivuilla viacharacter.org.

2. Luonteenvahvuudet ovat arvokkaita sinänsä, eivät vain välineinä menestykseen. Toisin kuin lahjakkuudet ja kyvyt, ne eivät voi mennä hukkaan, kirjoittaa Helsingin yliopiston erityispedagogiikan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara kirjassa Positiivisen psykologian voima. Hyveiden arviointi on tärkeää erityisesti niille, jotka perinteisissä pätevyys- ja älytesteissä pärjäävät huonosti ja joita usein muistutetaan puutteistaan.

3. Mieti, miten omat vahvuutesi näkyvät arjessa ja miten eri tavoin niitä voisi käyttää, myös toisten avuksi. Se tuo mielekkyyttä elämään.

Vahvimmin onnellisuuteen ovat yhteydessä toiveikkuus, innokkuus, kiitollisuus, uteliaisuus ja kyky rakastaa, osoitti Journal of Social and Clinical Psychology -lehdessä vuonna 2004 julkaistu tutkimus.

4. Hyvien puolten vaaliminen ei tarkoita, ettei kannattaisi satsata lainkaan alueisiin, joilla ei niin loista. Journal of Psychology -lehdessä julkaistussa alustavassa tutkimuksessa opiskelijoiden tyytyväisyys kasvoi, kehittivät he sitten kahta vahvuuttaan tai yhtä vahvuutta ja yhtä heikompaa puoltaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!