Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokakulttuurin professori kertoo, miksi suomalaiset jakavat ravintolalaskun niin tarkasti

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
marslander
Kuva: marslander

Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä: ”Ravintolalaskun jakaminen on aina neuvottelukysymys. Suomessa ihmiset haluavat olla oman kukkaronsa valtiaita, ja perinteisesti kaikki vastaavat omista kustannuksistaan. Laskun tarkka jakaminen voi tuntua brutaalilta, mutta ainakin se on selkeä menetelmä. Tarkkuus on hyväksi etenkin silloin, kun joku seurueesta on tilannut säästösyistä muita halvemman annoksen.

Brittiläisessä pubikulttuurissa ihmiset tarjoavat kukin vuorollaan kierroksen koko porukalle. Ajatellaan, että tilit kyllä tasaantuvat seuraavalla kierroksella tai tulevilla ravintolakäynneillä. Tarjoaminen on vastavuoroista, eräänlaista lahjanvaihtoa. Siihen sisältyy ajatus ihmissuhteiden jatkuvuudesta ja ravintolassa istumisen arkipäiväisyydestä.

Monet suomalaiset ovat tavanneet käydä ravintolassa vain juhlapäivinä. Siksi laskun maksaminen vuorotellen ei ole ollut kätevää. Ravintolassa käyminen näyttää kuitenkin arkipäiväistyvän. Nyt voi olla hyväksyttävää jakaa lasku aiempaa suurpiirteisemmin. Tutussa porukassa luotetaan siihen, että jos minä maksan enemmän tänään, ensi viikolla ehkä joku toinen maksaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!