Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hysteerinen hiv-kauhu on turhaa – suomalaisille sairaus on silti tabu

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Olen viime aikoina tuntenut suurta myötätuntoa Hollywood-tähti Charlie Sheenia kohtaan – sen verran kuraa monista ongelmistaan tunnettu näyttelijä on saanut niskaansa sen jälkeen, kun hän kertoi pari viikkoa sitten olevansa hiv-positiivinen.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä vietetään 28. Maailman aids-päivää. Ajat ovat todellakin muuttuneet, vaikkei sitä uskoisi Sheenin paljastuksen herättämien reaktioiden perusteella. Kun ensimmäiset hiv-tartunnat todettiin, kyseessä saattoi vielä olla kuolemantuomio. Nykyään hiv on ennemminkin krooninen, hoidettavissa oleva sairaus.

Ennakkoluulot elävät voimakkaina sen takia, että hivistä puhuttaessa sillä saatetaan vanhasta muistista pelotella kuoliaaksi.

Suomessa on vuoden 2006 jälkeen todettu keskimäärin 170 hiv-tartuntaa vuodessa, mikä on vähän esimerkiksi moniin Euroopan maihin verrattuna. Se on tietenkin hienoa, mutta selittää sitä, miksei hivistä keskustella Suomessa avoimemmin. Hyvin harvat puhuvat sairaudestaan julkisesti, ja jotain kertoo sekin, että moni sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä ei ole – ainakaan tietääkseen – kohdannut hiv-positiivista asiakasta.

Valitettavasti yleinen tietämättömyys ruokkii kielteisiä ennakkoluuloja, ja ennakkoluulot ruokkivat stigmaa, mikä tarkoittaa hiv-positiivisten leimaamista huonoiksi ihmisiksi, jotka olisi syytä eristää muista. Stigma ruokkii puolestaan salailua, mikä ruokkii taas tietämättömyyttä.

Väännetäänpä vielä rautalangasta: on väärin syrjiä ihmisiä heidän sairautensa takia. Hiviä ei tarvitse pelätä hysteerisesti, sillä se ei tartu arkitilanteissa, suudellakin voi huoletta.

Toisekseen hivin hoito on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä. Sen ansiosta etenkin länsimaissa asuvat hiv-positiiviset ihmiset voivat elää pitkän ja täysipainoisen elämän siinä missä kaikki muutkin. Esimerkiksi hiv-lääkityksen avulla voidaan tehokkaasti ehkäistä tartunnan siirtymistä raskaana olevalta syntyvälle lapselle.

Arviolta viidesosa suomalaisista tartunnan saaneista ei kuitenkaan tiedä hiv-positiivisuudestaan. Osa heistä ei ole tullut edes ajatelleeksi, että he olisivat voineet saada tartunnan. Osaa taas ahdistaa ja pelottaa niin paljon – kiitos ennakkoluulojen ja syrjinnän – että on heidän tietoinen valintansa olla käymättä testeissä.

Tartunta saadaan yleisimmin ihmiseltä, jotka ei itse tiedä olevansa hiv-positiivinen. Hiv-lääkitys tepsii tutkitusti sitä paremmin, mitä aikaisemmassa vaiheessa se aloitetaan, minkä lisäksi toimivan hiv-lääkityksen ansiosta hivin tarttuvuus seksiteitse käytännössä häviää.

Itsensä kannattaa siis testauttaa kirjaimellisesti varmuuden vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!