Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ensimmäinen eläinfysioterapian tohtori: ”Eläinasiakkaat kynsivät ja purevat vähemmän kuin ihmisasiakkaat”

Elämä
 
Karvaiset kaverit kuntoon
Karvaiset kaverit kuntoon
Helsingin yliopiston eläinsairaalassa työskentelevä Heli Hyytiäinen kertoo eläinfysioterapeutin työstä. Mallipotilaana toimii niin ikään sairaalan henkilökuntaan kuuluva Sylvi-hevonen.
Kolme nopeaa

Nämä asiat olen oppinut eläimiltä

1 ”Islanninhevoseni Farandi opetti minut hylkäämään illuusion ihmisen määräysvallasta. Hevonen tietää metsässä paremmin sen, mistä kannattaa kulkea ja mistä ei.”

2 ”Koirani MöhMöh on opettanut kärsivällisyyttä. Kaikki, mikä ei kuuluu arkirutiiniin, on MöhMöhille vaikeaa. Kun hankin uuden auton, MöhMöhiltä kesti 9 kuukautta uskoa, että kyseessä on ihan tavallinen auto.”

3 ”Kanani opettavat nopeutta. Kanat ovat herkkiä eläimiä, ja reagoivat asentoihini, käsieni liikkeisiin ja ääneen. Jos yritän liikuttaa laumaa jonnekin ja annan liian isoja ohjeita, kaikki säntäävät eri suuntiin.”

Jos ihminen haluaa lehmän, silloin pitää hankkia lehmä. Näin pohtii eläinfysioterapeutti, FT Heli Hyytiäinen, joka on itse halunnut jo pitkään lehmän. Niinpä hän aikoo hankkia keväällä lehmiä jopa kaksin kappalein.

”Eläimiä pitää olla vähintään kaksi, jotta niillä on kaveri”, maatilalla Vihdissä asuva Hyytiäinen sanoo.

Kavereita maatilan asukeilta löytyy. Hyytiäisen kotona on aviomiehen lisäksi kaksi siperianhuskya Harri ja MöhMöh, kaksi hollannin työhevosta Kerttu ja Evita, Elli-kissa sekä kanala, jossa on yhdeksän kanaa ja kukko.

”Kun Harri jäi edellisen koiran kuoltua yksin, ajattelin, että se haluaa varmaan kaverin”, Hyytiäinen sanoo.

”Hankin pennun, josta Harri loukkaantuikin sydänjuuriaan myöten. Pentu kun tuli ja varasti kaiken lellittelyn – ja Harrin piti vielä tehdä sille tilaa sohvalla.”

Hyytiäinen on elänyt koko elämänsä eläinten keskellä, sillä jo lapsuudenkodissa viiletti elukoita hanhista hevosiin ja papukaijoista koiriin. Hyytiäinen haaveilikin lapsena eläinlääkärin urasta, kunnes tyly totuus selvisi.

”Olin matematiikassa huono.”

Se siitä unelmasta, ja Hyytiäinen aloitti vuonna 1996 fysioterapian opinnot. Hän sai opettajakseen Hanna Tuomisen, joka oli Suomen ensimmäisiä eläinfysioterapeutteja. Hyytiäinen innostui eläinfysioterapiasta ja pääsi 2000-luvun alussa Suomen ensimmäiseen, alaan erikoistuneeseen koulutukseen.

”Kun aloitin työni Helsingin yliopiston eläinsairaalassa, olin ainoa eläinfysioterapeutti. Nyt meitä on neljä.”

Hyytiäinen on todellinen uranuurtaja. Hänestä tuli toukokuussa Suomen ensimmäinen ja Euroopan toinen eläinfysioterapian tohtori. Maailmassa eläinfysioterapiasta väitelleitä on kuusi.

”Väitöskirja oli tosi iso juttu, urani huipentuma”, koirien polvisairauksista väitellyt Hyytiäinen sanoo.

Eläinfysioterapeutin vastaanotolle tulee eläimiä, joilla on yleensä tuki- ja liikuntaelimistön sairaus tai ongelma. Eläin kärsii kivuista, ja sen liikkumisessa on jotain vialla. Potilaiksi tulee kaikenlaisia eläimiä kissoista kaneihin ja hevosiin. Onpa Hyytiäisen vastaanotolle tullut rottakin.

”Yllätyin, kuinka fiksu ja miellyttävä rottapotilas oli. Se oli kuin koira, ja sen kanssa oli tosi helppoa tehdä fysioterapiaa.”

Suurin osa eläimistä käyttäytyy hyvin hoidossa, sillä eläimet yleensä tajuavat, että fysioterapeutti yrittää auttaa niitä.

”Ihmisasiakkaat ovat yrittäneet kynsiä ja purra minua enemmän kuin eläinasiakkaat”, ihmisten fysioterapiaakin tehnyt Hyytiäinen naurahtaa.

Hänen mielestään hienointa eläimissä on se, että niitä ei tarvitse motivoida kuntoutumiseen. Kun eläin ymmärtää, miten sen tulisi kuntoutua, eläin tekee sen mielellään – toisin kuin ihminen. ”Mukavuudenhaluisia ihmisiä täytyy motivoida jumppaamaan.”

Suomalaiset pitävät Hyytiäisen mukaan hyvää huolta eläimistään. Silti monet lemmikkien vaivat saattavat johtua omistajasta. Yleinen ongelma on eläimen ylipaino, joka voi aiheuttaa esimerkiksi polvisairauksia. ”Ylipaino on eläimelle myrkkyä.”

Toinen omistajien ongelma on tietämättömyys. Monet eläimet pitävät ääntä hyvin harvoin, kun niihin sattuu. ”Koiralla on niin kova halu palvella ihmistä, että jos se vaan pystyy suorittamaan, sehän suorittaa. Koira ei esimerkiksi välttämättä näytä kipua agilityradalla.”

”Yllättävän monet ajattelevat, että jos koira lenkillä istuu tai käy maahan eikä suostu liikkumaan, se on normaalia. Ei ole, vaan mahdollinen merkki kivusta.”

Hyytiäinen kannustaa omistajia luottamaan itseensä. Jos tuntuu, että eläimessä on jotain vikaa, siinä todennäköisesti on.

Hyytiäinen tekee potilastyön lisäksi tutkimustyötä. Nyt hän tutkii varsojen liikkumisen kehittymistä. Tarkoituksena on oppia auttamaan sairaita varsoja entistä paremmin. ”Varsojen kanssa työskentely on aivan ihanaa.”

Hyytiäinen ei haluaisi elää ilman eläimiä, vaikka elämäntapa onkin vaativa. Hyytiäinen herää talvisin viideltä, jotta tiet saadaan aurattua ja eläimet hoidettua ennen aamuruuhkaan säntäämistä. ”Ylimääräistä aikaa ei ole mihinkään, mutta se ei haittaa. Käyn töissä eläimiäni varten, jotta voin viettää aikaa niiden kanssa. Eläimet ovat ystäviä ja perheenjäseniä.”

Lehmät pääsevät hyvään kotiin.

Kaisa Rautaheimo / hs
Eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäisen elämäntapa on vaativa. ”Ylimääräistä aikaa ei ole, mutta se ei haittaa. Käyn töissä eläimiäni varten, jotta voin viettää aikaa niiden kanssa.”
Eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäisen elämäntapa on vaativa. ”Ylimääräistä aikaa ei ole, mutta se ei haittaa. Käyn töissä eläimiäni varten, jotta voin viettää aikaa niiden kanssa.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!